5fd924a13e5c0

Artiklar

Lavinsnören gör comeback

En fransk tillverkare har grävt fram lavinsnöret ur förrådet och hittat på en ny lösning på detta föråldrade sättet att hitta lavinoffer. Och nej, det är tyvärr inte första april.

Text: Åka Skidor • 2008-08-22

Ibland vrider man på skallen och letar efter almanackan för att försökra sig om att det faktiskt är första april och legitimt att luras. Så var fallet när redaktionen fick syn på det här uppdaterade lavinsnöret från Flash-Avalanche. Förr i tiden, alltså före lavinsändarnas tid, var lavinsnören alternativt lavinhundar de enda sätten att lokalisera ett lavinoffer på om man inte ville chansa och gräva planlöst. Som tur var dök lavinsändarna upp på 70-talet och blev med tiden bättre, billigare och framförallt mer spridda. Med andra ord så blev lavinsnörena överflödiga till allt annat än att hitta sina borttappade skidor i meterdjupt puder.

Men ack nej, nu har alltså ett gäng luriga fransmän bestämt sig för att ge detta stenåldersredskap en andra chans. Systemet består av en liten låda som fästs med en rem på ena handleden. Om skidåkaren skulle hamna i en lavin så löses fyra orange snören ut genom en snabb handrörelse.

Det finns en god tanke bakom och det är att de allra flesta lavinoffer inte ligger speciellt djupt och hittas utan sändare, utan istället visuellt genom att till exempel en stav eller skida sticker upp ur snön. Men systemet har så många nackdelar att man inte ens förstår att någon ens tänkt tanken på att sälja den. Till exempel, placeringen på handleden gör den väldigt sårbar och borde vara lätt att åka av i en eventuell lavin. Och det finns fler frågetecken, håll dig istället till en beprövad lavinsändare och lär dig använda den. Men framförallt, skaffa dig kunskap om laviner, snö och lavinfarlig terräng – kunskaper som verkligen räddar liv.

För den (ursäkta) idiot som tänkt köpa en sådan här tingest så kostar de 55 Euro och återfinns på www.flash-avalanche.com


Text: Åka Skidor • 2008-08-22
Artiklar

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top