Kristine McDivitt-Tompkins och Douglas Tompkins. Foto: Commons Wikipedia

North Face grundare död i kajakolycka

Grundaren till märket North Face, Douglas Tompkins, omkom under tisdagen efter en kajakolycka i Södra Chile. Tompkins transporterades till sjukhus efter att ha hamnat i vattnet men avled senare av nedkylning.

Text: • 2015-12-09 Uppdaterad 2015-12-09
North Face grundare död i kajakolycka
Sjön ligger belägen i Patagonien, Chile.
North Face grundare död i kajakolycka
General Carrera-sjön i södra Chile.

Det var under tisdagen som Douglas Tompkins, 72, befann sig på sjön General Carrera i södra Chile tillsammans med fem andra – däribland Patagonia-grundaren Yvon Chouinard.

Enligt rapporter ska gruppen blivit överraskad av kraftiga vindar och 3 meter höga vågor vilket fick dem att kantra i det drygt 4-gradiga vattnet. Men medan tre av personerna lyckades simma till en ö i sjön – där de senare räddades av marinens personal – blev övriga kvar i vattnet en avsevärd tid, däribland Douglas Tompkins.
Tompkins transporterades till sjukhuset i Coyhaique men avled senare av hypotermi.
– I sådana här fall av nedkylning är överlevnadschansen väldigt låg, säger Carlos Salazar på Coyhauque-sjukshusets intensivvård.

Tompkins grundade North Face 1968 men lämnade företaget 1989. Sedan dess har ägnat sin tid med att verka för en bättre miljö- och markvård i området – där han även bodde. Tillsammans med sin fru, Kristine McDivitt-Tompkins, tidigare vd för märket Patagonia, har de arbetat för att skapa 12 nationalparker i Patagonien.
– Han flög flygplan, han klättrade i berg världen över. Att ha förlorat sitt liv på en sjö där naturen bara slukat honom är chockerande, säger dottern Summer Tompkins Walker till New York Times. 

Douglas Tompkins blev 72 år gammal.

Andreas Fransson – Ett liv på gränsen


Vi minns Shane McConkey


Text: • 2015-12-09
ChileDouglas TompkinsNorth Face

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen