Den svenske skiddesignern
Patrik Sannes på Faction Skis i Le Chable utanför Verbier. Foto: Faction Skis

Den svenske skiddesignern

Svenske Patrik Sannes från Göteborg lever sitt drömliv som designer för Faction Skis i Verbier.

Le Chable nedanför Verbier i Schweiz är kanske den perfekta arbetsplatsen för en skidälskande ingenjör. Just där håller den 30-årige göteborgaren Patrik Sannes till och designar skidor åt Faction Skis. 

Genom en serie av välplacerade bananskal som började med allmänt skruvande hemma i garaget till en intervju med Faction Skis under ett utbytesår på eth i Zürich – följt av en totalsågning av märkets skidor – ett examensarbete på Chalmers och som slutade med en anställning på sagda skidmärke direkt efter examen. Numera går hans arbete ut på att designa alla Factions och systermärket Roxys skidor, förutom grafiken.

– Det finns ingen Factionskida som jag inte har uppdaterat eller ändrat genom åren. Sen är cirka 80 procent min design från grunden. Och resten kommer vara min design om ett år eller två.

 

 

Foto: Faction Skis

Foto: Faction Skis

Så vad är då det svåraste med att designa skidor? 

– Den andra stora utmaningen är att utveckla skidor för olika åkstilar och teknik. Åkstil och teknik påverkar skiddesign mycket. Ibland önskar man att man kunde ändra folks åkstil istället för skidorna, skrattar Patrik och går in i en lång utlägganing om äldre skidåkares framåtlutade åkstil jämfört med yngre åkares mer centrerade position, vilket i sin tur ger följdeffekter på skidkonstruktionen.

– Den skida som betyder mest för mig är en skida som heter Prime, som släpps först till nästa säsong och är ett samarbete med Sam Anthamatten (teamåkare hos Faction, reds. anm.). Det visade sig att vi i åratal sökt efter precis samma typ av skida, en turskida som tål ordentlig åkning. 

Prime 4.0 är en av modellerna som Patrik Sannes tagit fram ihop med Sam Anthamatten.

Men nöjd hävdar Patrik att han aldrig blir med en skida, det finns hela tiden detaljer att förbättra och utveckla. Det gäller att hela tiden röra sig framåt, att aldrig stå still.

– Den största tillfredställelsen får man när man klickar i bindningarna och inte kan komma på något som skulle göra skidan bättre. Men det absolut bästa är när åkare oavsett nivå gillar en skida som jag designat.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!