Patrik Sannes på Faction Skis i Le Chable utanför Verbier. Foto: Faction Skis

Artiklar

Den svenske skiddesignern i Schweiz

Svenske Patrik Sannes från Göteborg lever sitt drömliv som designer för Faction Skis i Verbier.

Text: Tobias Liljeroth • 2017-02-10 Uppdaterad 2021-12-07

Le Chable nedanför Verbier i Schweiz är kanske den perfekta arbetsplatsen för en skidälskande ingenjör. Just där håller den 30-årige göteborgaren Patrik Sannes till och designar skidor åt Faction Skis. 

Genom en serie av välplacerade bananskal som började med allmänt skruvande hemma i garaget till en intervju med Faction Skis under ett utbytesår på eth i Zürich – följt av en totalsågning av märkets skidor – ett examensarbete på Chalmers och som slutade med en anställning på sagda skidmärke direkt efter examen. Numera går hans arbete ut på att designa alla Factions och systermärket Roxys skidor, förutom grafiken.

– Det finns ingen Factionskida som jag inte har uppdaterat eller ändrat genom åren. Sen är cirka 80 procent min design från grunden. Och resten kommer vara min design om ett år eller två.

 

 

Den svenske skiddesignern i Schweiz
Foto: Faction Skis
Den svenske skiddesignern i Schweiz
Foto: Faction Skis

Så vad är då det svåraste med att designa skidor? 

– Den andra stora utmaningen är att utveckla skidor för olika åkstilar och teknik. Åkstil och teknik påverkar skiddesign mycket. Ibland önskar man att man kunde ändra folks åkstil istället för skidorna, skrattar Patrik och går in i en lång utlägganing om äldre skidåkares framåtlutade åkstil jämfört med yngre åkares mer centrerade position, vilket i sin tur ger följdeffekter på skidkonstruktionen.

– Den skida som betyder mest för mig är en skida som heter Prime, som släpps först till nästa säsong och är ett samarbete med Sam Anthamatten (teamåkare hos Faction, reds. anm.). Det visade sig att vi i åratal sökt efter precis samma typ av skida, en turskida som tål ordentlig åkning. 

Den svenske skiddesignern i Schweiz
Prime 4.0 är en av modellerna som Patrik Sannes tagit fram ihop med Sam Anthamatten.

Men nöjd hävdar Patrik att han aldrig blir med en skida, det finns hela tiden detaljer att förbättra och utveckla. Det gäller att hela tiden röra sig framåt, att aldrig stå still.

– Den största tillfredställelsen får man när man klickar i bindningarna och inte kan komma på något som skulle göra skidan bättre. Men det absolut bästa är när åkare oavsett nivå gillar en skida som jag designat.


Text: Tobias Liljeroth • 2017-02-10
ArtiklarPrylarFactionSkidorVerbier

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen