Revolution i bindningsfabriken. Foto: Emrik Jansson

Artiklar

Veckans pryl: nya bindningen Salomon Shift

Den nya bindnignen Salomon Shift MNC är utan tvekan årets skidnyhet i alla kategorier. En friåkningsbindning med gåläge som en techbindning.

Text: Åka Skidor • 2018-09-10 Uppdaterad 2021-12-07

Vad? Salomon Shift MNC (kommer även med Atomic-branding)

Varför? Shift är en friåkningsbindning med gåläge, eller en techbindning med elastisk utösningsfunktion som en vanlig traditionell bidnign utför – välj själv vad du föredrar.

Veckans pryl: nya bindningen Salomon Shift
Salomon Shift MNC

Nu börjar bindningen trilla in i butikerna som redan under lång tid tagit emot förhandsbeställningar. Proffsen predikar för att det är en bindning som revolutionerar industrin och nu återstår det att se om Shift lever upp till de skyhöga förväntningarna när allmänheten får sätta klorna i den.

Hur fungerar den?
Se artikeln nedan eller klicka här för en utförlig genomgång av funktion och spekulering om hur den kommer att palla trycket i längden

Test: Salomon Shift


Salomons nya superbindning – Shift

Salomon har tillsammans med sina teamåkare Cody Townsend och Chris Rubens lagt sju år på att utvecka vad de kallar den ulimata bindningen som har det bästa av två världar. En bindning som turar lätt och smidigt uppför men samtiisgt erbjuder samma trygghet som vilken alpinbindning som helst utför. De långa tåvingarna har en elasticitet på hela 47 millimeter vilket väldigt nära värden som renodlade friåkningsbindningar kommer upp i.

Shift är gjord i ett kolfiberförstärkt kompositmaterial som kombinerats med aluminium och stål för mer utsatta delar och förhoppningen är att kombon ska göra bindningen riktigt robust utan att lägga på för mycket vikt.

Exakt samma bindning kommer även i andra färger som Atomic Shift MNC.

MNC står för Multi-Norm Compatible och innebär att bindningen fungerar med de flesta pjäxor.

Veckans pryl: nya bindningen Salomon Shift
Atomic Shift MNC

Salomon S/Lab shift MNC

Vikt 850 gram (per bindning)
DIN 6-13
Elasticitet 47 mm
Certifiering TUV
Norm MNC (Multi Norm Compatible)
Ståhöjd 21-25 mm
Justeringsmån (i längsled) 30 mm 
Bromsar 90, 100, 110, 120 mm
Gålägen 2° och 10°
Pris 5 000 kronor
Tillgänglig Hösten 2018

Plus Bra elasticitet i tådelen. Känsla och funktion som en alpinbindning. Låg vikt jämfört med en traditionell alpinbindning. En alpinbindning som man kan gå med, är inte det exakt det som vi har längtat efter?

Minus Många rörliga delar. Känslig mot slarv och dålig hantering. Risk för snö som fastnar i tådelen. Kräver många moment för att skifta mellan åk- och gåläge.

Säsongens första Åka Skidor i butik nu


Tryckfel för Extrem skylls på fabrikshunden


Världens bästa skidåkning: Chamonix


Text: Åka Skidor • 2018-09-10
ArtiklarPrylarBindningarSalomonTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top