Black Friar ser du precis intill den högra klippväggen. Foto: Christina Lustenberger

Artiklar

Video: brant och isigt förstaåk i Kanada

Följ med när Johanna Stålnacke och Christina Lusti kör ett riktigt imponerande förstaåk av en brant och isig ränna djupt in i Kanadas vildmarker.

Text: Gabriella Edebo • 2018-10-23 Uppdaterad 2018-10-23
Video: brant och isigt förstaåk i Kanada
På väg upp mot åket. Foto: Fredrik Marmsater

Adamant Range är en bergskedja i British Columbia i Kanada som är känt för sina branta granitväggar och dramatiska klippformationer. Christina Lustenberger jobbar som bergsguide i närområdet och hade länge spanat in ett brant och svårtillgängligt åk som ingen hittills åkt skidor nerför. Men i vintras var det dags och förhållandena lovande.

Video: brant och isigt förstaåk i Kanada
Lusti bränner på efter att ha passerat isältet. Foto: Fredrik Marmsater

Johanna Stålnacke är uppvuxen i Kiruna men är numera bosatt i Chamonix där hon håller på att utbilda sig till bergsguide. Genom sin skidsponsor Black Crows kom hon i kontakt med Christina och tillsammans planerade de en resa till Alaska för att åka den lite brantare och mer extrema typen av åk. Men när det väl var dags för avfärd så var förhållandena i Alaska inte de rätta, så planen ändrades till att upptäcka nya åk djupt inne bland British Columbias inre bergskedjor.

Åket Black Friar hittade de i en guidebok för klättring och den vackra couloiren lockade med sin mystik att vara oåkt.

Tillsammans med Johannas partner Tom Grant (även han bergsguide) och svenska Fredrik Marmsater som är bosatt i Colorado sen tonåren bakom kameran gav de sig av.

Video: brant och isigt förstaåk i Kanada
Rep och sele var en essentiell del av packningen denna resa. Foto: Fredrik Marmsater

Det var ett imponerande och brant åk som dessutom hade ett parti med blankis som de skulle vara tvungna att passera. Lusti, som Christina kallas, var först ut att åka. Hon hade bestämt sig att hon ville försöka åka hela vägen från toppen ”rent”, vilket i skidåkarkretsar som gränsar till mountaineering betyder att man tagit sig ner utan hjälp av rep. Hon lyckades ta sig förbi isen och få det att se rätt enkelt ut, och det är egentligen först när Johanna och Tom väljet att ta det säkraste alternativet och fira sig förbi isen med hjälp av repet som man inser hur brant, isigt och snorläskigt det egentligen var.

Åkare Christina Lusti, Johanna Stålnacke & Tom Grant

Film Fredrik Marmsater

Klipp Colleen Gentemann

Branta vägval i livet med Johanna Stålnacke


Jesper Petersson – brantåkande doldis i Chamonix


Världens bästa skidåkning: Chamonix


Text: Gabriella Edebo • 2018-10-23
ArtiklarChristina LustiKanada

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen