Foto: Axel Adolfsson

Artiklar

Lekar på berget för små och stora skidåkare

Uttråkad på säsongsorten, less på att nöta samma pist om och om igen eller vill du helt enkelt bara ha lite roligare på berget? Åka Skidor hjälper dig introducera mer lek och bus i backen.

Text: Gabriella Edebo • 2020-02-17 Uppdaterad 2020-02-17

”Fighter pilot!”

Låt oss introducera säsongens ömmaste back-lek. ”Gul bil!” följt av en rak höger rätt in i överarmen. Det konceptet känner nog de flesta till sedan barnsben. 

Fighter pilot bygger på samma grunder, men med bilen utbytt mot visirhjälmar som triggande faktor att hojta ”fighter pilot!”, eller ”stridspilot!” om man föredrar en försvenskad variant, rätt ut och få utdela ett slag i liftkön. 

Tack och cred till systrarna Nat och Anna Segal för instruktioner och demonstration (ursprung och upphovsmakare är dock okänt).

Transceiver-race

Gräv ner låda godis, glass eller öl tillsammans med en transceiver och låt polarna leta.

SLVSH

(Uttalas Slush). En snövariant av skateboardkonceptet SKATE eller bollspelet GRIS, men som förslagsvis utspelar sig i parken. Sten sax påse avgör vem som får börja att hojta ut ett trick som bägge åkare ska genomföra, om någon missar plockar man på sig en bokstav och tappar ledningen av spelet. Leta reda på lite filmer för att greppa spelets upplägg eller läs utförliga instruktioner online.

Game of GNAR

Steg 1: se den klassiska skidfilmen för att få full koll på alla regler, kontroverser och legender.

Steg 2: utför med fördel en försvenskad variant för att komma undan med ditt liftkort i behåll.

Steg 3: se till att du vet vad förkortningen GNAR står för (Cheatsheet: Gaffney’s Numerical Assessment of Radness

Knuckle Huck

Ta en smula X Games till din hemmabacke. Leta upp första bästa krön och placera en vän som ändå inte gillar att lämna snökontakt med skidorna som spejare. Ta fart, tryck ifrån och se till att hoppa längst av polarna. Öka farten successivt, testa på den klassiska V-stilen från backhoppning och öka svårighetsgraden med diverse trick.

Retas med GoPron

Nyare modeller av GoPros har en liten händig funktion kallad röststyrning. Det kan såklart användas till din fördel som trubbelmakare. Invänta att din vän satt kameran i rullning och börjar staka iväg ner för sitt drömåk att fånga på film. När tajmingen är perfekt ropa ”GoPro stop recording!!”.

Lajna

Har det inte snöat på tre veckor? Hög tid att ta fram spaden och kreativiteten ur ryggan och bege sig till topps. Leta rätt på en go kombo av naturliga features i pistnära terräng och pussa ihop en linje med hopp, skutt, dropp, svängar och allt kul du kan hitta så det blir ett helt åk från toppen till botten. Åk i grupp med alla säsongspolare varv efter varv.

Övriga lekar som inte kräver så mycket förklaring

Skicross

Åk på en skida

Följa John

Skidbalett

Formationsåkning

Människoslalom

Skidsnack v7 – 104 åk på en dag


Nästa vecka öppnar Riksgränsen – med mest snö i landet


Skidtest 2020: vinterns bästa damskidor


Text: Gabriella Edebo • 2020-02-17
ArtiklarSportlovX Games

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen