Foto: Riksgränsen

Artiklar

Riksgränsen fortsätter hålla öppet – men nedre stolliften trasig igen

Idag gick Riksgränsen ut med att de trots de nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten kommer att fortsätta hålla öppet säsongen ut. Däremot har den nedre stolsliften fått tekniska problem igen.

Text: Gabriella Edebo • 2020-04-02 Uppdaterad 2020-04-02

I måndags meddelade Skistar att de efter nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten stänger för säsongen nu på söndag, och alla större skidorter i landet har sedan dess följt Skistars beslut och stänger också.

Nytt besked: Skistar stänger alla anläggningar


Fler svenska skidorter stänger pga coronaviruset

Men Lapland Resorts, som driver anläggningarna i Björkliden och Riksgränsen, tänker annorlunda.

Där planerar man att fortsätta köra liftarna säsongen ut och skriver följande på sin hemsida:

Kära Gäster,

Det blir en lugn och respektfylld påskhelg i Björkliden och Riksgränsen i år.

Igår, måndagen 1 april, stängde vi för nybokningar tillsvidare till och med 24 Maj. Avbokningarna har varit och är stora. I dagsläget är endast ca 500 gäster* inbokade på Lapland Resorts två skidorter (Björkliden och Riksgränsen) under påskveckan, vilket är mindre än hälften av en ”normal” påskhelg. Av dessa är övervägande delen hemmahörande i sjukvårdsområdet Region Norrbotten (som omfattar ca 250.000 personer). Vi bedömer att avbokningarna fortsätter så det faktiska antalet förväntas bli än lägre.

Vi stängde afterski, kvällsaktiviteter och dylikt för tre veckor sedan samt införde för två veckor sedan strikta rutiner på alla områden för att minimera smittspridningsrisk av Covid-19 (se tidigare information). Dessa rutiner har följts mycket väl av såväl anställda som gäster, vilket alla förtjänar en stor eloge för.

Många lokala stamgäster har vädjat till oss att inte stänga ner möjligheten till skidåkning i Kirunafjällen, på längden och utför, denna vinter. Snöförhållandena är bättre än någon kan minnas och april är den månad som norrbottningarna normalt drar till fjälls för att idka friluftsliv.

Mot denna bakgrund har vi beslutat att försöka hålla pistat skidsystem och dragna längdspår igång, i såväl Björkliden som Riksgränsen. Vi har som vanligt läkare på plats.

Vi kommer med inskränkningar fortsatt erbjuda möjligheten till restaurang och take-away samt möjlighet att köpa lunch i skidsystemen (SnöBaren respektive Nordalsköket) samt på vår fjällstation Låktatjåkko. Detta sker givetvis helt i linje med Folkhälsomyndighetens anvisningar. Vi har mycket gott om utrymme, trängsel kommer inte uppkomma.

Möjligheten att nyboka hos oss har vi som sagt stoppat tillsvidare till och med 24 Maj. Försäljningen av externa Skidpass kan komma att begränsas till ett maxantal. Vi är ledsna för det men vill därigenom säkerställa att det blir lugnt, säkert och respektfullt i Kirunafjällen denna vårvinter.

Då den rådande snabbt utvecklade tragiska situationen är oförutsägbar förbehåller vi oss rätten att ändra ovanstående med kort varsel.

Vi önskar redan inbokade gäster välkomna och litar på att ni respekterar de rutiner som gäller.

Varma Hälsningar

Lapland Resorts Ledningsgrupp

*att jämföra med knappt 100 000 gästbäddar i Sälen och Åreområdet.

Riksgränsen fortsätter hålla öppet - men nedre stolliften trasig igen
Foto: Riksgränsen

Samtidigt kommer rapporter om att den nedre stolliften som var trasig större delen av förra säsongen nu ståt still igen. Förhoppningsvis är problemen inte lika omfattande som sist och anläggingens tekniker jobbar på att lösa strulet snarast möjligt.

I dagens snörapport på Riksgränsens hemsida står det:

”På grund av tekniska problem med nedre stolsbanan så kommer minibuss att köras fortlöpande under dagen från Riksgränsen till Katterjokk. Bussen avgår vid parkeringen utanför Grönan/varumottaget.”

Riksgränsen har just nu ett snödjup på 520 centimeter.

Nästa vecka öppnar Riksgränsen – med mest snö i landet


Fler svenska skidorter stänger pga coronaviruset


Nedre sittliften i Riksgränsen är trasig


Text: Gabriella Edebo • 2020-04-02
ArtiklarNyheterSkidorterRiksgränsen

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen