Foto: Michael Clawson

Skidkultur

Legenden om longboards i norra Kalifornien

World Championship Longboard Revival är en färd på tre meter långa skidor genom norra Kaliforniens guldgrävande skidhistoria.

Text: Tobias Ivarsson • 2021-03-11 Uppdaterad 2022-02-21

Uppströms av Feather River i Kalifornien är det sorbetföre i pisterna. En röd linje är sprayad i snön. Bakom den står svensken Thomas Lundin. Bredvid sig har han Max Breedlove. På fötterna har de långa, riktigt långa, handgjorda träskidor som mäter över tre meter. En läderrem över mitten av foten håller dem på plats. Det är finalen av World Longboard Championship 2017.

Sedan 1993 har Plumas Ski Club Historic Longboard Revival Series arrangerats. En störtloppstävling på rak bana där det är först ner som gäller i klassiska head-to-head-lopp. Tävlingarna började dock på mitten av 1800-talet under guldruschen då lycksökarna introducerade skidåkningen till Lost Sierras gruvområden. Då använde man de gigantiska trälaggen, som gjordes av golvplankor, främst till att ta sig mellan gruvorna eller under harjakten när snön var för djup. 

Foto: Michael Clawson

I februari 1867 arrangerade man den första tävlingen för dessa longboardskidor. Tävlingen fick dock pausas under sex dagar när trakten drabbades av en snöstorm innan man kunde kora den första vinnaren. Gruvarbetaren Cornish Bob var snabbast över den då 350 yard långa banan. Skidhistorikern Bill Berry hävdar att det var världens första organiserade skidturnering.

Under flera årtionden var longboardåkarna de snabbaste i världen. 1874 flyttade man tävlingen högre upp på bergen till en brantare pist i La Porte. Tommy Todd, en lokal lirare, vann det årets tävling på 14 sekunder. Banans längd var strax över 1 800 fot vilket gav en maxhastighet på hisnande 140 kilometer i timmen. Ett rekord som stod sig 73 år innan italienaren Zeno Colo 1947 putsade rekordet till 158,5 kilometer i timmen.

Plumas Ski Club

När guldgrävarna rensat bergen i Sierra Nevada på allt guld dog tävlingarna ut. 1938 och 1941 gjordes återupplivningsförsök. Johnny Redstrake vann över nationalhjälten och grundaren av skidorten Squaw Valley, Wayne Poulsen. Men det skulle dröja ytterligare 50 år innan tävlingarna skulle ta fart igen på allvar. Phil Gallagher och hans kompis Rob Russel reste runt i Sierra. Den förstnämnde är hobbyarkeolog och historiker. Duon fastnade för födelseplatsen för skidåkning i Nordamerika och 1993 arrangerade de den första upplagan av World Championship Longboard Revival i Johnsville Ski Bowl. 

Tillbaka till 19 mars 2017. Publiken och bandet tystnar. Startmannen slår i en rund sågklinga och de tävlande slänger sig ut för pisten. De över tre meter långa skidorna får upp farten och svenske Thomas Lundin passerar mållinjen som vinnare.

World Championship Longboard Revival

Körs i Johnsville i Kalifornien i USA. Reglerna är enkla. Skidorna får inte vara kortare än nio fot (274 centimeter) och måste vara av trä. På fötterna måste man ha läderstövlar och minst ett klädesplagg måste vara tidstypsikt för 1800-talets glansdagar. Och alla former av fusk är självklart förbjudna.

Medborgarskolan i Feather River håller kurser i att bygga longboardlagg.

plumasskiclub.org


Text: Tobias Ivarsson • 2021-03-11
ArtiklarKalifornienskidkulturUSA

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen