Malou Peterson. Foto: Tybalt Peake/Sweet Protection

Malou Peterson

Kuddsnack med Malou Peterson

Malou Petersson är den moderna friåkaren som är lika hemtam i kanadas puder som på sociala medier.

Text: Lif Hydén • 2021-04-16 Uppdaterad 2021-04-26

– Jag vill köra stora linjer. Stora pillows. Och en jäkla massa puder. 

Nästan innan jag hinner säga hej till Malou lyser hennes skidglädje genom min datorskärm. Jag sitter hemma i min lägenhet i Stockholm och har ringt upp henne över ett videosamtal framåt kvällskvisten, med höstfärger utanför mitt fönster. Hon sitter i sitt barndomsrum i Åre, på långbesök hos sina föräldrar, även hon med hösten där utanför. Vi pratar om längtan efter att vintern ska komma igång och och under vårt samtal sjunker mörkret utanför fönstret och jag dras med i hennes historier, drömmar och starka beslutsamhet. 

Född i Sundsvall, uppväxt i Åre. Malou har haft skidåkning med sig sedan barnsben. Vid åtta års ålder flyttade familjen till den jämtländska skidorten och fick kärleken till naturen inpräntat i sitt DNA. De första svängarna togs i Sundsvalls egna ögonsten Nolbybacken och hon utvecklades snabbt till en talang inom alpin racing. När hennes kompisar började gå om henne på prispallen bestämde sig den då tolvåriga Malou att det var dags att byta sport. Jakten efter en ny tävlingsgren ledde till både puckelpist och ett SM-guld i big air 2009 innan hon hittade hem i skicross. Där tävlade hon under några år på Europacupen, landade en elfteplats på världscupen 2011 och norpade SM-guld i både junior- och seniorklassen 2012.  Samma år fick hon en plats i landslaget, dundrade ner för banor runt om i världen och klev återigen upp på prispallar fram tills 2015. 

Så plötsligt small det på ett träningsåk i Franska Alpe d’Huez. Och sedan small det igen på ett träningsåk i tyska Mittenwald. 

– Jag fick två stycken rejäla hjärnskakningar, vilket gjorde att jag var tvungen att vara borta från skidåkning rätt länge. Det tog egentligen nästan tre år tills jag kände mig bra igen. Samtidigt satte jag press på mig själv när jag tävlade och mådde egentligen inte bra mentalt av det. Jag är en tävlingsmänniska men jag kände mig ändå klar. 

Malous grund från både skicross och puckel har gjort henne till en stark puderåkare. Foto: Daniel Rönnbäck

Malou var 18 när hon la tävlingsåkningen på hyllan och istället blickade mot de franska Alperna. Tanken på att flytta till Chamonix blev till en morot under hennes sista tid i gymnasiet och så fort studenten var tagen gick flyttlasset. Genom Facebook-gruppen Nordic Ski Bums Chamonix hittade hon fem andra tjejer som hade samma planer som henne och tillsammans flyttade de in i en trång tvårumslägenhet. Genom ett tips från en av tjejerna tog hon en dag rygg på Jesper Petersson (inga släktband) och hans finska kompanjon Mikko Heimonen, två åkare med en rejäl tjusning för det branta. 

– Första åket med dem hade jag ingen aning om vart vi var på väg, utan följde bara med. Det visade sig vara Glacier Rond. Där är det inte bra om man ramlar om vi säger så, garvar Malou. 

Glacier Rond på Aiguille du Midi är ett åk som kräver sin åkare. Toppdelen består av en hängande glaciär, som vanligtvis bjuder på is eller vindpackad snö, samt en lutning på 45 grader vid det brantaste partiet. Halvvägs ned för den hängande facet kommer du till en lång, avslutande colouir. Mikko och Jespers minst sagt vågade introduktion till Chamonix visade sig gå hem hos Malou, så pass mycket att hon stannade i den franska alpstaden i två vintrar. Förutom exponerade åk var det där hon fick upp ögonen för att gå på topptur. 

Sociala medier (och kaffe) är vardag i en modern skidåkares liv. Foto: Daniel Rönnbäck

Efter att ha gjort sin obligatoriska vända i Chamonix började dock den unga rastlösheten göra sig påmind. Via skidfilmer, forum och tugg på byn hörde Malou talas om ett mytomspunnet puderparadis i Kanada vid namn Revelstoke. Dagdrömmen om kanadensiskt puder blev snabbt till verklighet.

– Genom en annons fick jag ett rum i Revelstoke och drog dit lite på chans.

Malou trivdes direkt i Revelstoke och sedan 2016 har hon spenderat alla sina vintrar, samt ett gäng sommarmånader, just där. Den lilla staden i delstaten British Columbia med 7 547 invånare är känd för att vara en av världens bästa platser för att åka puder, och ett ställe som Malou numera ser som sitt andra hem.

– Folk är extremt peppande mot varandra och det är en öppen mentalitet i staden. Och sedan är ju åkningen helt galen.

Revelstokes genomsnittliga snöfall per vinter ligger på imponerande 10,5 meter, vilket bjuder in till otrolig skidåkning och skapar ytterligare ett naturfenomen som många skidåkare drömmer om att få ta sig an, pillows. Pillows formas vanligtvis i terräng där djupt puder täcker stora stenblock eller nedfallna träd och bildar en slags snötrappa av vad som ser ut som mjuka kuddar. För att köra pillows hoppar du från kudde till kudde, studsandes fram genom det snödränkta landskapet. Som en studsmatta, fast i brant lutning nedåt och med blind sikt vid starten. Det är makalöst roligt om man klarar av det, men rejält krävande och svårt att få det att se graciöst ut. Men så har vi Malou som får utmanande skidåkning att se mjuk och härlig ut med en stor dos kreativitet. 

– Det är svårt och verkligen skitkul. Du behöver kunna pussla ihop ditt åk i luften och vara kvick. Huvudsaken är att du har en stark bål, håller din position och inte fegar ur. 

Du behöver kunna pussla ihop ditt åk i luften och vara kvick.


En annan kreativ skidåkare som har sökt sig till Revelstoke är Malous kärlek Sammy Carlson. Den kanadensiska freestylestjärnan som gjorde världens första switch triple rodeo och en av friåkningsvärldens absoluta frontmän. De träffades via den svenska skidfotografen Daniel Rönnbäck som ofta jobbar i området runt Revelstoke och som spenderat mycket tid i bergen tillsammans med både Malou och Sammy.

– Malou rippar! Hon tycker verkligen om att åka fort. Jag gillar hur hon trycker till sina svängar. Det har varit kul att se hur hennes åkning utvecklats de senaste åren, säger Daniel.

Revelstokes backcountry är fylld med kreativ skidterräng. Och puder. Och pillows. Foto: Matt Foley

Om du är nyfiken på att kolla in Malous åkning så sök fram Just Powder på Youtube, luta dig tillbaka och njut av 3:13 minuter med djupsnö från både Revelstoke och Japan, och lite hårdare snö i Åre. Kortfilmen är producerad av Malou själv, redigerad av Ben Pilchard och filmad av ett gäng olika filmare. 

Och just att marknadsföra sig själv är något Malou är lite extra smart på. För nio år sedan började hon med Instagram, och idag har hon en stabil bas på runt 73 000 följare på plattformen. Mycket har hänt sedan hennes första post (som för övrigt var på en Nutellaburk) och sedan två år tillbaka försörjer hon sig helt på sitt varumärke som skidåkare. Hon samarbetar med ett flertal märken i skidbranschen, levererar content och styr upp plåtningar. Hon är definitionen av den moderna proffsskidåkaren där sociala medier och åkning mixas ihop till en fullfjädrad karriär.

Just filmandet fick Malou smak på första gången när hon tillsammans med sin ständiga vapendragare Kajsa Larsson drog igång KM:days, en uppmärksammad skidserie på Youtube som handlar om Kajsa och Malous vardag under en vinter. Kajsa är även hon en duktig friåkare och Malou berättar att de två lärde känna varandra genom en ren slump. 

– Jag skrev ut på i en Facebookgrupp att jag hade en plats ledig i ett hus i Biarritz och just Kajsa nappade. Sedan lärde vi känna varandra bland vågor och vin i Frankrike.

För Kajsa som har följt Malous skidåkning i flera år är utveckligen tydlig.

– Hon har alltid haft en stark bas men det som har gjort stor skillnad på hennes åkning är självförtroendet. Nu är hon självsäker på ett helt annat sätt, säker på att hon faktiskt kan leverera på absolut toppnivå. Jag inspireras av hennes sätt att tänka annorlunda och stort med sin skidåkning. 

Peterson i Revelstokes backcountry. Foto: Daniel Rönnbäck

Hemlighetsfullt berättar Malou även om den kommande vinterns projekt där hon tillsammans med Kajsa Larsson planerar att filma en riktig skidfilm. För Malou har filmning blivit till ett substitut för att tävla, men den här gången på ett hälsosamt sätt. Hon berättar engagerat att det finns oändligt med saker hon vill göra med en filmkamera på berget.

– Jag vill få haka på några av de bästa skidåkarna i världen och lära mig av dem i riktigt krävande terräng. Att samtidigt ha de bästa förutsättningarna med en guide och en duktig filmare på plats är en dröm.

Malou pratar om sina visioner om att köra stora linjer på stora berg, någonting hon själv är övertygad om att hon skulle vara riktigt bra på. Hon pratar ivrigt vidare om att hon helst skulle vilja ge sig iväg på en expedition tillsammans med ett filmteam där de under flera dagar bor i tält och turar upp på olika toppar. Hon förklarar att hon tycker om att ta i och att det händer någonting magiskt när man får kämpa för åken.

– Det ska helst vara harvigt, svettigt och utmanande på vägen upp. Då blir belöningen för åken så mycket större.

Längtan efter att få åka tillbaka till Revelstoke, till djupsnö och sin kärlek är stark, men så länge corona är med i bilden avvaktar hon, likt många andra skidåkare i Sverige och världen, på hemmaplan. En sak vet vi däremot säkert. Hon är här för att stanna.

Åka Skidor Podcast med Malou Peterson



Text: Lif Hydén • 2021-04-16
ArtiklarMalou Peterson

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen