
Bra förutsättningar för att utveckla bromance. Foto: Erik Leonsson
Funäsfjällen – äkta och lättillgängligt
Funäsfjällen levererar äkta topptursupplevelser inom kort avstånd från byarna. Åka Skidor smetade på hudarna och hittade rolig terräng och bra snö.
Ssscht! Inte behöver väl alla köra?
Niklas ställer frågan och öppnar en öl när han sätter sig till rätta i baksätet av bilen som ska ta oss från Stockholm till Funäsdalen. Och nog har han rätt, en bil med fyra personer och en körsträcka på 57 mil kanske inte behöver rattas av alla i bilen.
Avundsjukt slår jag på bilens blinker och bilen rullar ut från parkeringsfickan i Hägersten. Bara sex och en halv timmar av längtan och förväntningar kvar innan vi når fjällvärlden.

Kvicksilvret är riktigt långt ner på skalan när guiden Albin Lärnefjord från Fjällnäs Explore möter upp oss vid Ramundberget dagen därpå. Efter några uppvärmningsåk för att väcka lite liv i gubbakropparna i pisterna flyr vi kylan och tar en tidig lunch.
Mätta i magen och med humanare temperatur utanför restaurangen packar vi oss i väg till Walles i Bruksvallarna för toppturer i »Japanskogen« på baksidan av Ramundberget. Nu har jag inte varit i Japan och kört skogsåkning sen tidigt 2015 men som jag minns det så är detta inte långt ifrån – om än lite kortare åk och med mindre bambu.

Vi tajmar in bra torr härlig snö och hittar fina linjer med Albins hjälp. Utförsåkningen mellan träden och den glädje som vi delar tillsammans får det att pirra och brusa i kroppen likt barndomens pop rocks-godis på tungan.
– Att gå på topptur är den perfekta blandningen av en naturupplevelse och skidglädje. Det finns många fantastiska fjäll att besöka och många toppar att bestiga i vårt närområde. Lilla Japanskogen är en dold pärla, berättar Albin.
På kvällen stupar vi ner i hotellets sköna sängar efter en saftig högrevsburgare på Fjällrestaurangen och bra första dag.

Nästa dag möter Albin upp oss vid Hotell Funäsdalen. Vi rullar vidare i karavan mot Tänndalens fjällparkering, på andra sidan dalen från skidområdet. Dagens utmaning är Funäsfjällens mittpunkt, Lillskarven. Något för de lite mer erfarna toppturarna enligt Albin.
Från parkeringen vid vägens slut turar vi de nästan tre kilometer nordost upp baksidan mot Lillskarvens topp på 1 224 meter över havet. På vägen pekar Albin mot Andersborgs våffelstuga som är ett otroligt lockbete för de fikasugna skidåkarna. Men det blir ingen paus där för oss och vi går vidare mot toppen.
Vi småpratar på vägen upp. Skämtar och skrattar. Njuter fullt ut av äventyr, natur och vänner. Just fun av Beatles skrevs av John och Paul när de var 15. Låten handlar om vänskap och kärlek mellan vänner. En passande låt jag nynnar på när jag för skidorna framför mig.

Väl uppe på toppen av bybornas berg blickar vi ut över en majestätisk utsikt. Det är början av februari, så solen orkar inte speciellt högt upp på himlen. Men den värmer gott och för en stund glömmer vi bort att termometern visar minus 15. Nedanför oss på sydostfacet finns det gott om fina åk och bra linjer. Du kan åka nästan var som helst, allt från enkel terräng till lite brantare linjer med obligatoriska dropp för den vågade.
Men det blir aldrig extrem åkning ner på Lillskarvens sydostsida, vilket faktiskt gör detta till en lämplig topptur över dagen för de flesta åkare.
Vi kör i omgångar ner de 300 fallhöjdsmetrarna ner till Fjällskarvens raststuga för en välbehövlig lunch.

Medan vi packar upp vår matsäck ur ryggsäckarna tar Albin fram vedträn ur sin. Leenden sprider sig bland frusna skidåkare när herr Lärnefjord tänder kaminen i raststugan. Vilken klippa. Vilken otrolig guide, som släpar med sig en säck med ved upp på ett berg och sen ner, för att värma upp fyra frusna farsor på lunchen.

En otrolig skiddag avrundas med att vi styr bilen mot Härjebrygg i Tännäs för en rundvandring och visning av det lilla hantverksbryggeriet beläget på 650 meters höjd.
Bryggaren Pär Ramqvist tar emot oss och leder oss runt i den gamla konsumbutiken som huserat bryggeriet sedan 2016.
– En bryggare på Spendrups var här på semester. Han tyckte att de var så bra vatten här i Tännäs och föreslog att någon borde göra öl här. Då testade vi, och resten är historia, berättar Pär.

Det tar ungefär en månad från påbörjat arbete innan det blir en färdig öl på flaska som du kan smaka av inne på bryggeriets bar. Intill den finns även en charkbutik med fokus på lokala produkter.
Vi slår oss ner i baren för en avsmakningsbricka med tre öl och lite chark.
– Helags säljer mest, och det beror nog på namnet, berättar Pär medan han häller upp vår trio att släcka törsten med.
Som skidåkare kan vi förstå det. Och drömmer om en kall Helags efter en dag på det namne berget.


Tredje och sista dagen med Albin börjar med en riktig guldtur. Bokstavligen. Vi utgår från leden Guldtur 13 nedanför Hamrafjället, som är vårt mål för dagen, tillsammans med Småhamrarna.
Där den giftiga stormhatten och fjällviolen växer under varmare delar av året turar vi upp mot kalfjället efter den orangemärkta leden. När vi närmar oss kalfjället blickar vi ut mot den branta sydsluttningen med sin rika fauna där det växer över 400 olika arter.
Men inte idag. Det är minusgrader och branten är täckt av perfekt torr snö som bara ligger där som en vit kanvas och väntar på att bli ritad på av våra skidor.

Vi riktar skidspetsarna neråt och börjar måla. En tavla som vi sedan tittar upp på. En tavla som visar på minnen vi skapat tillsammans. En tavla om vänskap och delad kärlek till snö.
En av de bästa krogupplevelserna i svenska fjällen får du just nu i Funäsdalen. På Skoogs Krog som dessutom fått utmärkelsen »mästarklass« bland de svenska fjällrestaurangerna från White Guide.
Och det är just där, på Skoogs, vi avrundar vår vistelse i Funäsfjällen.

Här startas rätterna upp långt innan råvarorna nått köket. Mycket av det som serveras är antingen hemodlat eller hämtat i skog, mark och närbelägna fjäll.
Målet är att en dag bli helt självförsörjande. De råvaror som inte är egenhämtade har heller inte rest långt, allt står att läsa på menyerna som väntar på matsalens grova träbord. Där serveras endast en avsmakningsmeny men i den röda timmerstugans bar blandas lokalbefolkning med tillresta över några glas naturvin och kanske en råbiff.


Villkoren för manlig vänskap har ändrats totalt. Där tidigare generationerna som på sin höjd dunkade varandra i ryggen i försök om att visa närhet eller uppskattning har kramar, delad passion för intressen och nära vänskap fått fritt spelrum.
Och det är väl lite av vad den här resan kan sammanfattas med. Bromance på berget. Ej att förväxlas med Brokeback. Fyra föräldrar med snälla sambos som får dela sin kärlek till skidåkning.
Text: • 2022-05-18
Artiklar • Skidorter • Sverige • Fjällnäs • Funäsdalen • Funäsdalsberget • Funäsfjällen • Hamra • Hamrafjället • Härjedalen • Jämtland • Lillskarven • Skarven • Skoogs Krog • Småhamrarna • Sverige • Tobias Ivarsson • Topptur