5fd9320658aca

Nyheter

Friåkare dog under tävling i Alaska

Den amerikanske friåkaren John Nicoletta omkom under en friåkningstävlingstävling i Alaska.

Text: Åka Skidor • 2008-04-16 Uppdaterad 2020-12-16

Friåkningsvärlden har drabbats av ännu ett tragiskt dödsfall. Den här gången var det den 27-årige amerikanen John Nicoletta från Aspen som omkom under kvalet i den avslutande tävlingen US Freeskiing Series i Alyeska, Alaska.

Nicolletta föll från drygt 10 meter in i ett exponeratt, klippigt område och fortsatte att tumla ett hundratal meter innan han fick stopp. Skidpatrullen var på plats inom några få minuter men hans liv gick inte att rädda.

Tävlingsledningen tog beslutet, i samråd med åkarna, att fortsätta tävlingen, trots det tragiska dödsfallet. En minnesceremoni hölls dagen efter på toppen av finalfacet till Nicolettas minne.
– Det här var ingen olycka, eller ett misstag, det var en händelse, uttalade sig Dak Williams, en av arrangörerna, efter olyckan.

Rent, tvättäkta amerikanskt bullshit, är redaktionens subjektiva åsikt! Att fortsätta tävlingen efter att en av deltagarna omkommit tyder inte bara på otroligt dålig respekt och omdöme, utan även en gigantisk dos av ohämmad, rutten själviskhet. Att läsa “vinnarnas” lyckliga uttalanden på tävlingens officella hemsida får det nästan att vända sig i magen. Vem f*n kan vara stolt att vinna en friåkningstävling dagen efter att en av en medtävlare och vänner omkommit? Av just den anledningen har Åka Skidor valt att inte presentera namnen.

Friåkningen har drabbats av flera allvarliga olyckor den senaste tiden under både tävlingar och filminspelningar. Billy Poole dog under en filminspelning i Alta i januari och Neal Valiton under en tävling i Tignes i fjol, dessutom har det skett flera allvarliga olyckor som kunnat sluta med dödlig utgång. Att skidåkare dött i laviner och fallolyckor vid extremåkning är inget nytt. Men flera av de senaste dödsfallen har tillkommit av helt andra anledningar. Hägrande sponsorkontrakt och sekvenser i stora, internationella skidfilmer har fått fler åkare att skruva upp tempot och storleken på droppen till en nivå som börjar bli fysiskt svår att klara av. Det är ingen sund utveckling på en sport som i grunden handlar om njutning.

Av: Tobias Liljeroth
Foto: MSI/www.usfreeskiing.com

Friåkare dog under tävling i Alaska
Friåkare dog under tävling i Alaska


Text: Åka Skidor • 2008-04-16
Nyheter

Copyright © 2023 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top