Max Palm jublar över sitt VM-guld. Foto: Louis Nauche/Freeride World Tour

FWT

Max Palm tog VM-guld i friåkning för juniorer

Supertalangen Max Palm vann i dagarna både VM och världstouren i friåkning för juniorer.

Text: Tobias Liljeroth • 2021-03-30 Uppdaterad 2021-03-31

Världens överlägset bästa friåkare bland juniorerna är svensk och heter Max Palm. 18-åringen har tagit hem segern i två av de tre tävlingar som kunnat köras i Europa på säsongens nedbantade Freeride Junior Tour, den senaste i Verbier i söndags med den snudd på galna scoren 99 poäng (av 100 möjliga). Något han sedan följde upp med en vinst idag i friåkningens världsmästerskap för juniorer, även det i Verbier.

Palm under sitt vinnaråk. Foto: Louis Nauche/Freeride World Tour

Palm är född i La Grave, uppväxt i Serre Chevalier och bor sedan några år tillbaka i Chamonix, och går i skolan i Les Arcs friåkningsakademi. Hans föräldrar är bergsguiden Stefan och skidläraren Pia Palm, två av Sveriges mest hängivna och professionella skidåkare som driver guidefirman Heli Ski Guides Sweden. Och som det inte var nog har storasyster Robina tävlat på juniortouren i friåkning. Dessutom heter Pias kusin Sverre Liliequist, till råga på allt.

Palm blev för två år sedan den yngsta vinnaren genom tiderna när han tog hem Extrem-NM i Riksgränsen, en tävling som hans mamma Pia vann hela tre gånger på 90-talet. Att Max skulle bli en bra skidåkare var mer eller mindre givet, det ligger liksom i generna, men att han skulle nå upp på den här nivån är ändå anmärkningsvärt på många sätt. Redan nu har han debuterat som föråkare på Freeride World Tour och det är mer eller mindre bara en tidsfråga innan han kvalar in till friåkningens största scen.


Text: Tobias Liljeroth • 2021-03-30
NyheterFreeride World TourMax Palm

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top