Martin Olson, Reine Barkered, Jackie Paaso, Erin Smart och Benjamin Ribeyre. Foto: Darren Hamlin

Arctic12

Barkered & Paaso utforskar Sveriges 2000-meterstoppar

Expeditionen Arctic 12 ska under en månads tid ta friåkarna Reine Barkered och Jackie Paaso till Sveriges alla toppar över 2000 meter.

Text: Tobias Liljeroth • 2021-04-06 Uppdaterad 2021-04-09

Sverige har tolv toppar på över 2 000 meter och under en månads tid kommer expeditionen Arctic12, ledd av friåkarna och äkta paret Reine Barkered och Jackie Paaso att ta sig uppför och utför samtliga av dem. Med på turen har de Erin Smart och Benjamin Ribeyre, IFMGA-certifierade bergsguider från La Grave i Frankrike och även de ett gift par, samt inte minst filmaren och fotografen Martin Olson (som får ett eget tält). Turen startade i Kvikkjokk i lördags och kommer avslutas i Nikkaluokta om lite knappt en månad och lite mer än 350 kilometer till fots genom Sarek och Stora Sjöfallets nationalparker.

Turen för Arctic12. Start i Kvikkjokk och målgång i Nikkaloukta.

Idén till turen kom tidigare i vintras när Covid-pandemin slog Paasos tidigare planer grusades en efter en. Efter 11 år på Freeride World Tour hade den amerikanska Tegefjällsbon siktat in sig på att göra minst en större expedition den här vintern, först Alaska och sedan Parc des Ecrins i Frankrike. Men när Frankrike var på väg in i ännu en lockdown ställdes siktet istället om mot de svenska fjällen och en av Europas mest outforskade vildmarker och teamkamraterna på Scott, Smart och Ribeyre satte sig i husbilen och åkte norrut istället.

– När alla mina planer för den här vintern blev tvungna att ställas in bestämde jag mig för att börja leta lite närmare hemma efter ett område som kändes vilt och avlägset. Det var då jag insåg att Sverige har tolv toppar över 2 000 meter, och alla ligger norr om Polcirkeln. Jag tänkte att det hade varit kul, och förstås utmanande, att länka ihop alla de topparna under en och samma tur, säger Paaso när Åka Skidor når henne i bilen på väg till Kvikkjokk.

Hela turen dokumenteras löpande på åkarnas respektive sociala medier och arctic12.com

En av världens mest eftertraktade bergsguidenålar. Foto: Darren Hamlin
Turen går igenom Sveriges vildaste vildmark. Foto: Darren Hamlin
Foto: Darren Hamlin
Foto: Darren Hamlin
Olson, Barkered, Paaso, Smart och Ribeyre. Och deras packning. Foto: Darren Hamlin

Text: Tobias Liljeroth • 2021-04-06
NyheterArctic12Jackie PaasoReine BarkeredSverigeTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen