Världens bästa snö i Alta finns med på Banffs program i höst. Och mycket mer.

Nyheter

Filmfestivalen Banff firar 20 år i Sverige

I år arrangeras Banff Mountain Film Festival för 20:e året i Sverige och man slår på stort.

Text: • 2023-07-06 Uppdaterad 2023-07-06

Äventyrsfilmfestivalen startade i Banff, Kanada 1976 och ambulerar i ett femtiotal olika länder där ett urval festivalfilmer visas.

Till hösten besöks åtta orter runtom i Sverige med prisbelönta filmer, dessutom genomförs utomhusvisningar med tidigare års filmfavoriter med start 12 augusti. 

Under en inspirerande kväll visas på stor duk 8-9 unika filmer på teman inom ”mountain culture and adventure”.

Pelle och Adrian.

Filmutbudet och variationen på filmerna ska vara allsidigt och rymmer allt från dokumentärer till tecknat, från amatör- till proffsproduktioner inom sport, natur, och kultur.

Pelle Aronsson och Adrian Nordenborg från Pathfinder Travels ansvarar för visningarna i Sverige, Norge, Finland och Danmark och gör detta för 20:e året i år. 

Det är otroligt roligt att jobba med denna festival som globalt har fler besökare per år än både Göteborg Film Festival, Stockholm Film Festival och Cannes Filmfestival tillsammans. Vi hoppas på att få göra det i 20 år till, säger Pelle Aronsson, Pathfinder Travels. 

Sedan ett par år tillbaka arrangeras även utomhusvisningar med fri entré, Banff Open Air, där tidigare års festivalfavoriter visas.

Banff Open Air från Göteborg och Slottsskogen 2022.

I samband med dessa visningar kan man besöka en populär loppmarknad med fokus på friluftsliv, samt ta del av olika aktiviteter för hela familjen såsom klättring och trailrunning med mera. 

Det är kul att se så många besökare återkommer varje år. Vi har noterat att vår publik har ett åldersspann från 0 till 100 år. Vår utomhusturné bidrar dessutom till att introducera denna festival ytterligare till nya besökare då arrangemanget har fri entré och bjuder på flertalet upplevelser, utöver filmvisningen, såsom outdoor-loppis, att testa på klättring och mountainbike, god mat från food trucks, musik och skönt häng, säger Adrian Nordenborg, Pathfinder Travels.  Turnéschema Banff Mountain Film Festival

• 21 september, Falun (Kulturhuset Tio 14) 

• 28 september, Umeå (Väven) 

• 2, 3, 4, 5, 6 oktober, Stockholm (Biografen Skandiateatern) 

• 9 oktober, Lund (Lunds Stadsteater) 

• 10 oktober, Malmö (Nöjesteatern) 

• 12 oktober Norrköping (Cnema) 

• 23, 24, 25, 26,27, 28 oktober, Göteborg (Chalmers/RunAn) 

• 16 november, Östersund (Biostaden) 

Banff Open Air – Sverige (fri entré) 

• 12 augusti, Stockholm (Rålambshovsparken) 

• 19 augusti, Göteborg (Azaleadalen) 


Text: • 2023-07-06
NyheteräventyrbanfffilmKanadaSkidfilmSverigeVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen