Ta hand om dina goggles, din skidåkning kommer att tacka dig. Foto: Elin Turpeinen

Verksta'n

Så slipper du imma i dina goggles

Lär dig sköta om dina goggles rätt så både håller de längre och du slipper irriterande imma.

Text: Peter Nilsson • 2021-03-03 Uppdaterad 2022-01-26
Chad Sayers tar till den grova arsenalen för att rensa sina goggles i Myoko. Foto: Mattias Fredriksson

Dina goggles är till för att förbättra din sikt, inte försämra den. Ett problem som kan uppstå är imma på glasögonens insida som ofta uppkommer just de snöiga dagar då du behöver sikten som mest. Det är hemskt onödigt för imman går nämligen att förebygga. Det bästa sättet att slippa problem med immande goggles är att ta rätt hand om dem från början. Vi förklarar hur det hänger ihop hur du bäst går tillväga för att göra rent dina goggles. 

Alla goggles har någon typ av imskydd på insidan av linsen. När salt, svett och damm sätter sig på linsen försämras imskyddet. För att fungera bra bör linsens insida hållas ren. Så långt är de flesta överens. Här kommer nu den första fallgropen: När imskyddet är fuktigt är det känsligt och enkelt att skada. Att torka bort imma, snö och diverse skräp från insidan av brillorna är alltså ett effektivt sätt att avlägsna imskyddet från linsen. 

Det hela blir lätt en nedåtgående spiral. Ju mer du putsar dina stackars goggles, desto mer kommer de imma i fortsättningen. Vilket gör att du behöver putsa dem ännu mer. Varpå… Ja, du fattar. Rekommendationen är att istället göra rätt från början. Behandla dem rätt och dina goggles kommer hålla sig imfria en smärre evighet. Dina goggles är en optisk produkt och bör behandlas därefter. Om du får något i ögat kör du inte in en trasa och krafsar runt tills det är rent. Detsamma gäller dina goggles.

Torka dina goggles

1. Ta ut linsen ur ramen. Putsar du linsen nu kommer saltkristallerna och det skräp du vill bli av med raspa bort imskyddet på nolltid. Gör inte så.
2. Spola linsen försiktigt i ljummet vatten. När du spolat bort det värsta kan du ta en droppe mild handtvål och rengöra försiktigt med fingertoppen. 
3. Låt linsen lufttorka.
4. NU kan du torka med din putsduk. Oftast behöver du inte göra något på insidan. Andas ut ånga på utsidan och torka bort de småfläckar av intorkat vatten som bildats på linsen.
5. Sätt tillbaka linsen i ramen.
6. Dra ut och åk och njut av fri sikt igen.

Snö i gogglesen?

Samma princip gäller om du får snö i brillorna. Skaka ur. Låt torka. Putsa.


Text: Peter Nilsson • 2021-03-03
VerkstanGogglesVerkstan

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top