
Foto: fulltiltskiboots.com
Guide: Rätt sula till rätt bindning
Att para ihop rätt pjäxsula med rätt bindning är viktigt för både att de ska passa ihop och för att lösa ut när det behövs. Åka Skidor reder ut begreppen.
Utvecklingen av turbindningar och pjäxor med gåläge har skapat rejäl förvirring bland skidvärldens konsumenter över vilken pjäxa som fungerar ihop med vilken bindning, för det är nämligen inte självklart att det gör det. Den första anledningen är att du helt enkelt inte får ner pjäxan i bindningen överhuvudtaget på grund av att den är för hög eller för rundad. Den andra anledningen är att bindningens utlösningsfunktion kompromissas så till den grad att den inte fungerar korrekt, vilket i slutändan kan leda till allvarliga knäskador eller benbrott.
Typer av bindningar
Alpin bindning – ISO 9462
Om bindningen inte är märkt med GripWalk, MNC eller WTR så kommer den mest troligt endast att fungera ihop med pjäxor som har den klassiska DIN-sulan, ISO 5355.
GripWalk
Fungerar ihop med sulor enligt standarderna GripWalk och DIN (ISO 5355). Kan fungera ihop med WTR samt tursulor (ISO 9523) men långt ifrån alltid, kolla med din butik vad som gäller.
Sole I.D.
Variant av GripWalk med höj- och sänkbar tådel.
MNC
Multi Norm Compatible. Som namnet säger en standard som fungerar med flera olika standards, både DIN (ISO 5355), GripWalk, WTR och topptur (ISO 9523). Vissa bindningar från Salomon, Atomic, Armada och Scott kan ha den här benämningen.
Techbindning
Bindning med speciella stift i tå- och häldel som håller fast pjäxan. Fungerar endast med pjäxor som har techinserts. Vissa moderna techbindningar som Marker Kingpin och Fritschi Tecton har en mer traditionell, alpin häldel och fungerar därför inte alltid med pjäxsulor av icke-certifierad turtyp.

Typer av sulor
DIN-sula – ISO 5355
Den klassiska typen av slät plastsula som funnits på majoriteten av alpina pjäxor sedan urminnes tider. Går sakta men säkert mot att snart enbart finnas på renodlade pistpjäxor. Går egentligen under certifieringen ISO 5355 men kallas i dagligt tal för DIN-sula, eller alpinsula. Det här är den standard som ger absolut bäst kraftöverföring mellan pjäxa och bindning. Nackdelen är att sulorna är halvt hopplösa att gå eller hajka med.
GripWalk
En gummisula som kombinerats med plastplattor i tå och häl för att dels ge bättre kraftöverföring men också för att säkra att bindningen löser ut korrekt vid ett fall då gummit skapar oönskad friktion. Kräver bindningar med en kompatibel tådel. GripWalk har ett brett användningsområde och sitter idag på allt från renodlade pistpjäxor till toppturspjäxor och en användning där du uppskattar att inte halka runt, vilket kan både vara på afterski eller när du klättrar upp i en brant ränna – välj själv.
WTR
Walk To Ride. Relativt lik GripWalk med ett kraftigt gummimönster runt en plastplatta i tådelen och fungerar i de flesta fall
i samma bindningar. Den här standarden har numera gått i graven och ersatts av GripWalk.
Tursula – ISO 9523
En grov gummisula som oftast sitter på toppturspjäxor. Är ofta rundad framtill på undersidan för att ge bättre gångegenskaper, något som kan göra att den inte passar i alla alpinbindningar eller ger optimal utlösningsfunktion. Fungerar bäst med techbindningar, eller med vissa bindningar med justerbar tådel i höjdled och rörlig glidplatta för att säkerställa en bra utlösningsfunktion.
Tursula – ej certifierad
Ett flertal moderna, superlätta toppturspjäxor är endast designade med maximal effektivitet i åtanke med udda former på tå- och häldel och möter ofta inte någon standard. De fungerar oftast enbart med techbindningar – och i ärlighetens namn vill du inte åka dem med något annat heller.
Text: Tobias Liljeroth • 2021-02-02
Prylguide • Bindningar • gripwalk • Pjäxor • tech