Skidtest i välpreppade pister. Foto: Linnea Henriks

Skidtest i välpreppade pister. Foto: Linnea Henriks

Skidtest 20/21

Åka Skidor Skidtest 20/21 – Pistskidor

Gillar du råcarving, sugande g-krafter, ordentligt med bett och full gas i preparerade pister är det här skidorna för dig.

Text: Sara Sandberg • 2020-12-26 Uppdaterad 2022-01-10

Atomic Redster X9 S

+ Stora svängar med redigt schwung

Pris 10 000 kronor inkl X12 GW 
Längder 169, 175, 181 cm
Mått 115-65,5-100,5 mm
Radie 16,2 m

Skidbyggarna har följt Atomics mesta racingrecept där träkärnan förstärks med dubbla, heltäckande titanalskikt. Likt en servostyrning ska Servotecstaven få skidan att gå lugnt i fart och svänga mjukt i lägre hastighet genom en gummiförankring under bindningen. 

Tävlingsgenerna avslöjas snabbt. Det är en matig skida och för den åkare som har racing i kroppsspråket erbjuds carving i flera radier, du kommer kunna njuta och kittlas av fartökningen den ger dig ut ur sväng. Om så inte är fallet kommer du märka att det är i de stora svängarna du får uppleva följsamheten. Fartstabilitet och isgrepp är helt förtroendeingivande och skidan blir bara bättre av att utmanas. Skicka på allt du har att ge och upplev GS-känslan. Tydligt är att du ska åka på skär, sladd är bara för att bromsa vid liftfållan.


Blizzard Firebird Race ti

+ Lättsvängt

Pris 7 000 kronor inkl TPX12 
Längder 148, 154, 160, 166, 172, 178 cm
Mått 121-71-104 mm
Radie 14,5 m

Skidan har fullt spann från första till sista centimetern. Den är byggd kring en sandwichkonstruktion med titanalförstärkning. Den har sidoväggar under foten som övergår till cap i toppar och ändar. 

Skidan känns behagligt lätt under fötterna och följer med dig på långa carvingdagar. Din energi kommer räcka länge för den är livlig redan i blåa nedfarter och svarar snabbt utan stora insatser. Du kan ligga och nöta korta svängar och rulla snabbt från kant till kant utan att vara starkast eller tyngst. Isgreppet håller skidan på plats på hårda underlag även i brantare lutningar. För lättare åkare erbjuder skidan en trygg känsla på kant och du kan varva sladdande och skärande svängar i perfekta runda former. Firebird är för dig som vill att åkningen bara ska funka utan att skidan tar över din dag i backen.


Dynastar Speed Omeglass Master SL

+ Vill alltid svänga

Pris 8 800 kronor inkl SPX 12 Konect 
Längder 158, 163, 168, 173 cm
Mått 121-67-105 mm
Radie 13 m

Med en träkärna i ask mellan fulla titanallager i sandwichkonstruktion och heldragna sidoväggar förstår vi att vi är nära ren racing. 

Minicapen på toppen skvallrar om att de kan vara lite mänskligare. Det är mänskligare, fast för de utvalda. Du ska ha gjort dina läxor klart i förväg för här händer det grejer och svänger oavbrutet. Behöver du tänka igenom tekniken ska du leta upp en blå backe för att allt inte ska hända för snabbt. Den sitter fast på alla underlag så säkert att det är en skymf att sladda. Skidan kommer visa dig vägen till skär. De lömska carvingkasten som rena raceskidor kan ge dig är bortbyggda så här finns en chans till förlåtelse för en liten aning bakvikt i svängutgången. Du gör ändå klokast i att hålla kvar kontakten med plösarna för snarare än du anar kommer du att svänga igen.


Erika Hansson gillar Stöckli Laser WRT ST. Foto: Linnea Henriks

Elan SCX Fusion X

+ Mellansvängsmästare

Pris 9 000 kronor inkl Tyrolia EMX 12 Fusion
Längder 168, 174, 180 cm
Mått 113-67-100 mm
Radie 15,9 m

Sandwichskida med en kärna bestående av hårdare trä längs kanterna och mjukare i mitten. Den är omgiven av dubbla lager titanal samt en kolfiberplatta med spann under foten. Alla förstärkningslager är pilformade fram och bak. 

Skidan är ett komplement till de tidigare testade modellerna SLX samt GSX och är ett allsidigare carvingverktyg. Vill du köra kortare svängar kan du antingen pressa eller sladda in skidan i sväng utan några hinder och du slipper hästsparken i andra änden av svängen. Tänker du dig lite mindre jobb men ändå vill driva skidan aktivt kan du lägga pistens bästa mellansvängar. Övergår åkningen till mera cruising får du stora skär med ett tryggt tag om pisten. Det är i de två sistnämnda svängarna skidan går som skönast. Den passar pistälskare likaväl som de som åker en vecka per vinter eller de som carvar från november till i april.


Fischer RC4 Worldcup CT

+ Gensvar och variation

Pris 12 000 kronor inkl Z13 
Längder 165, 170, 175, 180, 185 cm
Mått 113-65-98 mm
Radie 15,5 m

Dubbla lager titanal i ett sandwichbygge kring en träkärna av bok och poppel samt ett diagonalt flätat kolfibernät på toppen av mackan borgar för racekänsla och stabilitet. En Fischerskida i neongult och svart sänder samma signaler. 

Här är det race i blodomloppet. Allt går som på räls men ändå går det att anpassa svängarna. Att den inte får högsta betyg i kortare svängar och hur mjukt en sladdsväng går, känns oväsentligt. Skidan tål alla branter och mår bara gott av kraft. Om du inte är frälst i första svängen gör det inget för du kommer tycka bättre om den för varje åk ni kör ihop. Den erbjuder en variation i åkningen och ger ett fantastiskt gensvar som gör den jätterolig att bränna runt på. Den kräver teknik, fart och en bestämd insats för att visa upp sitt bästa och den är bra på riktigt.


Head Supershape e-Original

+ Smidigt att reglera kanten

Pris 9 000 kronor inkl PRD12 GW 
Längder 156, 163, 170 cm
Mått 129-66-107 mm
Radie 12,1 m

Skidan har originalformen från den första Supershapeskidan men konstruktionen är senaste teknologin. Undre halvan är en WC-sandwich och överdelen är en cap för ökad tolerans och allsidighet. Förstärkningar i både titanal och grafen. Topparna har en aning rocker. 

Med sin smala midja är skidan enkel och snabb att växla kant med. Dessutom är kantningen smidig att reglera. Du slipper känslan av att kanten är av eller på utan du kan hela tiden justera. Vinklar du upp den kraftigt kommer du känna att det finns mycket sväng i skidan utan att du snubblar över brättena på väg in i svängen. Känslan att alltid ha makten över kanten och den smidiga växlingen gör det till en skida där du enkelt hittar skären och kan variera radien på dem. Här finns goda chanser att utveckla din carving till toppnivå.


Head Supershape e-Titan

+ Stabilt och tolerant

Pris 9 000 kronor inkl PRD12 GW 
Längder 156, 163, 170, 177, 184 cm
Mått 133-84-115 mm
Radie 15,7 m

Undre halvan av skidan kommer från en WC-sandwichkonstruktion och överdelen är en cap. Förstärkningar är i både titanal och grafen. Topparna har en aning rocker. 

Skidan har kategorins bredaste mått och det har resulterat i en mer tolerant skida som tar sig an både manchester och slaskhögar. Den visar även att piståkning är mer än racecarve. Det tar lite längre tid att skifta kant men istället för att skryta med sin kvickhet stoltserar den med att vara lugn, trygg och tillåtande. Med nysnö i pisten behöver varken du eller skidorna bli nervösa. De har högsta betyg i allsidighet. Skidorna kräver inte perfektion, de hackar i sig både halvdana pister och några av dina misstag. Ta vara på skidans fina sladdegenskaper och strunta i vart pistgränsen går. Njut av frontsideåkning och njut av hela skiddagen.


Foto: Linnea Henriks

K2 Disruption Mti

+ Fartfyllt under radarn

Pris 8 500 kronor inkl Marker MXcell 12 TCx 
Längder 165, 170, 175, 180 cm
Mått 118-74-104 mm
Radie 18,1 m

K2:s helnya pistvärsting har träkärna, deltäckande titanallager och högteknologisk dämpning som ligger ute på sidorna av toppar och ändar. 

Om vår chefredaktör skulle höra kommentaren att du nästan kan glömma bort att du har skidorna på fötterna skulle han jubla och direkt skaffa ett par eftersom skidan just fått högsta tänkbara betyg. För att göra det begripligt förtydligar vi att det är en allsidig carvingpryl som med bara en liten ansträngning från dig kan ställa om till precis det du vill att den ska göra. Den är lätt att styra i både sladd och på skär med K2:s välkända åkglädje i varje sväng. Skidan tål allt vad en avancerad åkare kan utsätta den för. Det här är för åkare som kör all typ av piståkning, hela dagen, hela veckan, i alla väder och bränner loss så fort tillfälle ges.


Nordica Dobermann Spitfire 76 pro FDT

+ Bjuder på gensvar

Pris 8 500 kronor inkl Marker TRX12 FDT 
Längder 156, 162, 168, 174, 180 cm
Mått 126-76-106 mm
Radie 16 m

Formen på topparna är lånad från Nordicas SL-skidor och resten av skidans geometri kommer från GS-skidorna. Inuti finns en träkärna med enkel titanalförstärkning, ändarna är istället förstärkta med kolfiber. 

Det är bara skidans ovansida som är grå. Själen är full av carvingglädje. Den lägger både korta och långa svängbågar med respekt och är lätta att kanta upp. De kvicka kantväxlingarna är extra roliga i korta svängar. Uppe på kant går den som på räls vilket gör att det är härligt att ligga kvar i en större radie. Som den perfekta skidläraren kan den allt du vill göra i en pist och delar helst av allt med sig av det. Bäst går den på skär och prova gärna att släppa på bromsen i nästa åk så kommer du uppleva ännu mer respons från skidan. Kanske märker du inte ens att underlaget är hårt tack vare att kanten sitter så säkert i isen.


Rossignol Hero Master

+ Racig GS-känsla

Pris 10 000 kronor inkl SPX 15 Rockerrace 
Längder 169, 173, 179, 183 cm
Mått 115-70-97 mm
Radie 19 m

Askträkärna mellan dubbla titanallager, heldragna sidoväggar och en längsgående skena mitt i, från topp till ände, som ska stabilisera och ge ökad kontroll genom svängen. 

Skidan vill bara att du ska gasa så att den får glänsa med sin fartstabilitet. Det kanske pirrar i magen på dig men skidan är cool. När du inlett skäret är det bara att hålla i hatten. Det krävs tydlig kantning för att få ut det bästa ur skidorna, det här är inget du nonchalant sladdar in i sväng. Missar du plöstrycket i svängingången förpassas du bak till hälarna snabbare än du hinner reagera. Det krävs kraft och teknik men skidan kan också hantera hur stora, starka och snabba åkare som helst. Här står sann racecarve med stabil storslalomkaraktär redo att utmana dig. Benböj, bettskena, boosterstraps – kör!


Salomon S/Force 9

+ Följsam

Pris 6 200 kronor inkl Z12 GW 
Längder 156, 163, 170, 177 cm
Mått 127-80-110 mm
Radie 16 m

Tiprockerskida i semisandwichkonstruktion med en kärna av poppelträ samt ett titanallager. I topparna är titanalen utbytt mot elastisk plast på sidorna för att ta hand om stötar, mittendelen av toppen är gjord av kolfiber, basalt och lin för ytterligare dämpning. 

Resultatet är en mer lättåkt pistskida än många andra. Det är enkelt att komma in i sväng, du kan sladda upp den när och hur mycket du vill. Skidan håller formen hela dagen, topparna gör att den kan köras med mindre energiåtgång så att du orkar, men också att den tål mer varierade pistfören. Skidan går följsamt genom hela svängen både i sladd och på skär. Uppskattar du att köra utan att söka utmaningar i de isigaste pisterna och brantaste hangen kan du njuta av kortare och längre radier och fortfarande ha afterskipengar kvar.


Foto: Linnea Henriks

Stöckli Laser SX

+ Tryggheten själv

Pris 14 500 kronor inkl SRT 12 
Längder 149, 157, 165, 173, 181 cm
Mått 119-70-99 mm
Radie 16 m

En ren sandwichskida uppbyggd kring en träkärna omgiven av titanallager, gummidämpning och heldragna sidoväggar. Det undre titanallagret har en skåra för att göra skidan enklare att hantera i låg fart. 

Du kan inte ligga på latsidan när du har dessa under fötterna. Vrid upp hjärnan till fullt fokus, tänk igenom tekniken och kom ihåg att det fortfarande är ytterskidan som regerar och ska belastas med det du kan. Du kommer få full utdelning från ett par skidor som ligger otroligt bra i snön, sitter fast på alla underlag, sprider trygghet till dig och trivs bäst i mellanstora till stora svängar. Du kan styra in dem i mindre svängar men de är piggare i de längre. Det kan vara lite krävande åkning men det största kravet är att du verkligen ska älska piståkning men även gärna gilla både teknik och fart en smula.


Stöckli Laser WRT ST

+ Som en Ferrari på snö

Pris 15 900 kronor inkl WRT 12 med WRT-platta 
Längder 162, 172, 180 cm
Mått 118-66-100 mm
Radie 14,8 m

WRT står för World cup Racing Team. Det säger allt, men när allt inte räcker fick den uppdateras med ett kolfiberinlägg i framdelen för att eliminera slag. 

Summan blir pistracing Grand Lux, så långt från friåkning vi kan komma. Det är rått och det är exklusivt. Det går att hantera skidan på två sätt. Med en moderat insats är skidan helt suverän, trygg, stabil, har ett prickfritt isgrepp och trots en ganska kort radie hanterar den alla svängar. Det andra alternativet är att du står för kraft, teknik och en aggressiv inställning. Då väcker du besten i skidan och får rå åkning med svar utan dröjsmål och censur. Skidan tål allt en skidåkare kan åstadkomma. Prestandan är oöverträfflig. Ska du prova skidan även om du inte har råd att köpa den? JA! Vem tackar nej till att köra Ferrari hem från mataffären i alla fall en gång?


Völkl Deacon 80

+ Säkra svängar i alla former

Pris 8 000 kronor inkl LowRide XL 13 FR GW 
Längder 162, 167, 172, 177, 182 cm
Mått 128-80-111 mm
Radie 21-15-23 m

Kärnan vilar i en glasfibervagga i toppar och ändar som övergår till ett slätt lager på mitten. Träkärnans profil syns tydligt och är fullt bred endast under foten. Sidoskärningen är en kombination av tre olika radier. 

Deacon har tip- och tailrocker med ett kort spann emellan. Det är en svinrolig skida som svänger exakt där du vill. Den är följsam och ger en klar respons. Gensvaret är tydligt men aldrig något som stjälper dig utan bara gör åkningen roligare. Det är lätt att få topparna att greppa och sedan jobba igenom skidan. Korta och långa svängar klarar den med lika höga betyg. Skidan står för freecarving och allsidig piståkning i alla fören. Den kan ge dig självförtroende och förhoppningsvis åker du även bättre. Vill du ha en matigare skida och något bredare finns testfavoriten Deacon 84 kvar.


Völkl Racetiger SL

+ Maxad svängglädje

Pris 9 300 kronor inkl rMotion2 12 GW 
Längder 150, 155, 160, 165, 170 cm
Mått 127-68-103 mm
Radie 12,6 m

Träkärna och titanalskikt vilar i en glasfibervagga i toppar och ändar. Under foten övergår vaggan till ett slätt lager. Fram sitter en UVO-puck för att få tryck på topparna och minska vibrationerna. 

Det här är en sann slalomkaraktär som är ruskigt kvick. Det ställer samma krav på dig. Här smäller det till och händer grejer snabbare än du anar. Spänn bålen och jobba framåt annars riskerar du att bli utslagen av ett carvingkast. Det är piggt och rappt med superprecision. Backen känns dubbelt så lång och dubbelt så rolig. Det är enormt mycket power i skidorna och laddar du dem får du full utdelning tillbaka. Medelstora och mindre åkare kan slöåka i lite större svängar men varför göra det när världens roligaste kortsvängar bjuds på? Teknik och försäsongsträning rekommenderas.


Teståkare

Disa
Andersson

Uppvuxen i och uppfostrad av Vemdalens backar. Körde alpint som ung, jobbade som skidlärare redan under skoltiden och har fortsatt med det i Åre de senaste åren. Gillar fart och sväng, roas av tuff åkning och skidor som erbjuder utmaningar.

Favoritskidor
1. Völkl Racetiger SL
2. Stöckli Laser WRT ST
3. Fischer RC4 Worldcup CT

Erika
Hansson

Efter åtta år i Sveriges alpina landslag, med OS och VM i bagaget, driver hon nu skidbutik i Sälen. Åkningen är fortfarande aggressiv och dynamisk. Den sker helst på pistskidor som tål hennes kraftiga vinklar och trycket av GS-svängar.

Favoritskidor
1. Stöckli Laser WRT ST
2. Atomic Redster X9 S
3. Elan SCX Fusion X

Erik
Färnlund

Raceåkare från Hede som efter skidgymnasiet jobbar i skidshopen på Vemdalsskalet och har superkoll på skidor och pjäxor. Den skolade tekniken är tydlig och kärleken till en hård pist med utrymme för fart och vida radier består.

Favoritskidor
1. Fischer RC4 Worldcup CT
2. Rossignol Hero Master
3. Nordica Dobermann Spitfire pro

Erik
Hammarsten

Vemdalenbo som är examinerad skidlärare. Han åker pist med en kraftfull stil och gör gärna en avstickare till parken. Gillar skidor som är lekfulla och följsamma som möjliggör att han kan köra sin stil med kraft och lek överallt.

Favoritskidor
1. Rossignol Hero Master
2. Stöckli Laser WRT ST
3. Atomic Redster X9 S

Sara
Sandberg

Sara har svart bälte i carving. Hon är examinerad skidlärare och åker med nära nog perfekt teknik. Trots att styrkan finns i benen är det dynamiska och smidiga svängar. Sara uppskattar skidor som både har riktigt bra kantgrepp och är följsamma.

Favoritskidor
1. Stöckli Laser SX
2. Völkl Racetiger SL
3. Völkl Deacon 80


Text: Sara Sandberg • 2020-12-26
SkidtestAtomicBlizzardDynastarElanFischerHeadK2NordicapistskidorRossignolSalomonSkidtestStöckliVemdalenVölkl

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen