5fd93fa55ea89

Skidorter

Arabba: Ett brantåkarnas eldorado

I italienska Arabba behöver du inte välja, terräng och snö finns i överflöd. Uppe vid toppen av Belvederestationen ståtar Dolomiternas enorma bergsformationer för första gången inför besökarens ögon.

Text: Åka Skidor • 2008-01-18 Uppdaterad 2020-12-23
Fakta:

Bergsmassivet, som en gång stod värd för inspelningarna av filmen Cliffhanger, är faktiskt mäktigare än det mesta. Röda tinnar och torn. Lodräta väggar och smala strängar av snö. Denna mur av rött berg är hjärtat av skidområdet Dolomiti Superski och kallas Gruppo Sella. Det är en 40 kvadratkilometer stor platå mitt i Dolomiti Superski, kring detta vackra bergsfort slingrar sig den populära skidsafarin Sella Ronda och resten av världens största skidområde. Så vart du än befinner dig – brantaste hanget i Arabba eller plattaste pisten i Cortina – kan du alltid vila dina ögon på denna gigantiska vägg av blänkande berg. Dolomiternas alper består, till skillnad från de vulkaniska Alperna, av sedimenterade bergarter. Korallrev. Idag åker vi skidor på de avlagringar som klarat av att stå emot tidens eroderande tand. Och topparnas karakteristiskt avklippta profil beror just på att bergarterna är sedimentära.

Den branta kanten av Gruppo Sella är ett eldorado för alla som älskar att åka skidor där det är brant, smalt och inte tillåtet av göra fel. Marmoladaområdet ligger några liftar söder om Arabba. I detta hörn av Dolomiti Superski har det väloljade skidmaskineriet inte riktigt slagit igenom. Här snurrar fortfarande gamla tvåsitsiga sittliftar och restaurangerna doftar av hemgjord pastasås och espresso. Till toppen tar du dig från den lilla byn Malga Ciapela. En gammal linbana lyfter skidåkare 2 000 höjdmeter ända upp till 3 269 meters höjd. Men man landar inte på toppen, utan inne i berget. Från toppstationen får du vandra i ett flera hundra meter långt tunnelsystem innan du når toppen av den gigantiska Marmoladaglaciären.

Här är skidåkningen stor. Svepande svängar nerför en glaciär där snön är så torr att den skapar ett fint puder som letar sig in i näsa, mun och ögon.

Om det har snöat och man vill ha mycket puderåkning för sig själv är detta området att bege sig till: här är terrängen storslagen och vidunderlig och transporten hit är för besvärlig för de flesta av Dolomiti Superskis besökare. Prova den gamla liften i Fedaia. 600 effektiva höjdmeter med all tänkbar utmaning en frihetsälskande skidåkare kan behöva: rullstensåsar, klippor och terrasser, svepande dalar och öppna ytor. Dolomiterna har haft det knapert med snö de senaste åren. De lokala liftägarna har tvingats inse att herren där uppe inte alltid hjälper till, utan att man måste tillverka snö själv. Och det görs med besked. Så fort den sista åkaren har lämnat backen sprutar det snö, från november till februari. 3 500 snökanoner ser till att varenda backe i hela området har en rejäl grund med konstsnö.

Vad är egentligen Arabba? Ett samlingsställe för människor som aldrig vill åka i en backe bredare än tre meter eller ett lite brantare stopp på den espressosörplande skidsafarin Sella Ronda? Egentligen är det varken eller. Här kan skidåkaren njuta av allt: välgjorda cappuccinos på serveringar i solen – och skidåkning på sluttningar dit strålarna aldrig når.

Av: Åka Skidor

Faktaruta

Turistinformation www.arabba.it

Bergsguide +39 33 91 05 56 53, www.proguide.it

Antal liftar 27 (hela Superski Dolomiti har 460 liftar)

Liftkort 1 480 kronor/vecka för hela Superski Dolomiti Transport Ryanair flyger till Bergamo, ibland så billigt som för 300 kronor tur och retur, www.ryanair.com. Ta en hyrbil därifrån eller tåget till Bolzano. Därifrån är det taxi eller buss som gäller. Innsbruck ligger också nära, via Brennertunneln är du i Arabba på två timmar. Uteliv I grannbyn Cortina är nattlivet både dyrare och mer intensivt, men Arabbas tiotalet bra restauranger och ungefär hälften så många barer kan ändå hålla dig igång.

Prova den lokala ladinska matkulturen, som består av rejäla stekar och kraftiga ostar. Till skillnad från många andra skidorter är Arabba och Dolomiterna en mycket populär sommardestination. Klättringen är i världsklass och det finns även gott om via ferrataleder och vandring i området.


Text: Åka Skidor • 2008-01-18
Skidorter

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top