Bild: © Austrian National Tourist Office / Rainer Mirau

Österrike

Vad gäller för skidresor till Österrike i vinter

Åka Skidor besvarar vi era viktigaste frågor inför skidresor till Österrike senare i vinter.

Text: Åka Skidor • 2020-12-15 Uppdaterad 2020-12-27
Artikel i samarbete med Österrikiska turistbyrån

För tillfället är rekommendationerna i Sverige att knappt resa alls. Förhoppningsvis kommer det avspegla sig i minskad smittspridning och därmed lättade restriktioner senare i vinter. Tillsammans med Österrikiska Turistbyån kollade vi upp vad som gäller kring resor till Österrike. 

ÅTGÄRDER INFÖR SÄSONGEN

Sedan 17 november har omfattande restriktioner gällt i hela Österrike och Österrikes skidorter för att kraftigt motverka smittspridning, säkra den kommande vintern och för att besökare ska kunna känna sig trygga.

  • Alla skidorter har varit stängda för allmänheten, under jul kommer liftar öppna enbart för lokalbefolkning.
  • Julmarknader och likande events har ställts in.
  • Hotell har varit stängda.
  • Restauranger har endast erbjudit mat för avhämtning eller leverans.

Se fler åtgärder här

De kraftfulla restriktionerna kommer förhoppningsvis ha god effekt. Planen är att skidorterna ska kunna öppna igen 7 januari.

Säkerhet är högsta prioritet

I Österrike finns vanligtvis mycket att njuta av under de kommande månaderna. En del av de aktiviteterna kommer att vara möjliga i år, andra inte. I dessa tider är hälsa och säkerhet högsta prioritet.

Därför kommer det inte bli någon party-afterski av det slag du kanske är van vid den här säsongen. Men det andra som är typiskt Österrike kommer att finnas kvar: bergen, skidåkningen, maten och den klassiska bergskulturen. Allt med extra säkerhetsåtgärder för att skydda mot corona.

Det råder plikt på mun- och nässkydd inomhus och i små slutna rum. Detta gäller till exempel i butiker, serveringar samt i liftarna. I liften ställs inte krav på konventionellt munskydd, utan en bandana, scarf eller buff som täcker mun och näsa har bedömts tillräcklig.

Det här gäller för skidresor till Österrike i vinter
Snön kommer falla i Alperna även i år. Bild: © Austrian National Tourist Office / Joseph Mallaun
Det här gäller för skidresor till Österrike i vinter
Stora vyer i Arlberg. Bild: © Austrian National Tourist Office / Bernd Ritschel

Ingen vet hur pandemin kommer att fortsätta. Vågar jag boka en vintersemester?

Många boenden och resebyråer erbjuder för närvarande mycket flexibla avbokningsvillkor. Kontakta resebyråer eller det boende du är intresserad av och diskutera alternativen. Smittläge samt restriktioner kan förändras snabbt.

Kommer afterski att vara möjligt?

Inte i samma form som tidigare år. Stående servering kommer inte att vara tillåtet, varken inom- eller utomhus. All beställning och konsumtion kommer att ske sittandes vid bordet. För att undvika trängsel ska en meters avstånd hållas mellan olika sällskap.

Det här gäller för skidresor till Österrike i vinter
Beställningar görs enkelt direkt från bordet. Bild: © Austrian National Tourist Office / Philipp Reiter
Det här gäller för skidresor till Österrike i vinter
I öppna sittliftar är infektionsrisken lägre än inomhus. Bild: © Austrian National Tourist Office / Joe Woergoetter

Kommer skidbussar att köra?

Ja. Samma regler gäller som vid kollektivtrafik. Med andra ord måste du bära mun- och nässkydd.

Vilka regler gäller för linbanor och liftar?

85 procent av liftarna är öppna sittliftar, vilket innebär att det automatiskt är lägre infektionsrisk än inomhus. Precis som vid kollektivtrafik måste mun- och nässkydd bäras. En bandana, scarf eller buff som täcker mun och näsa gäller som munskydd i liften. I liftkön ska ett säkerhetsavstånd på minst en meter hållas. Här finner du mer info om vad som gäller i vinter när du åker lift i Österrike.

Vilka åtgärder gäller på matserveringar?

Det får sitta högst sex gäster per bord (plus sex barn) inomhus och tolv gäster per bord utomhus. Servicepersonalen ska bära mun- och nässkydd. Som gäst behöver du bara mask när du inte är vid bordet. Dryck och mat serveras endast vid borden, konsumtion i baren är inte tillåten. Du kan läsa mer om alla åtgärderna här.

Det här gäller för skidresor till Österrike i vinter
Mathantering och betalning har anpassats. Bild: © Austrian National Tourist Office / Philipp Reiter
Det här gäller för skidresor till Österrike i vinter
Ingen trängsel på de stora åken. Bild: © Austrian National Tourist Office / Joseph Mallaun
Det här gäller för skidresor till Österrike i vinter
Mycket blir annorlunda i år, schnitzeln är lyckligtvis densamma. Bild: © Austrian National Tourist Office / Philipp Reiter
Det här gäller för skidresor till Österrike i vinter
Inomhus gäller buffen som munskydd. Bild: © Austrian National Tourist Office / Philipp Reiter

Här ser du vilka åtgärder som gäller i de olika stora skidorterna:

Det här gäller för skidresor till Österrike i vinter
Bild: © Austrian National Tourist Office / Kneidinger

Boka tryggt med en resebyrå i vinter

I tider av osäkerhet kan det vara en fördel att boka skidresan till Österrike med en erfaren resebyrå. Skulle något hända är det tryggt att ha någon att vända sig till som har lokal kompetens och goda språkkunskaper. Dessutom har resebyråer ofta bättre villkor vad gäller om- och avbokning. STS Alpresor, Lion Alpin och Alpine Legends är några exempel på erfarna resebyråer med bra koll på Österrike.

Det här gäller för skidresor till Österrike i vinter
Rekommendationer om avstånd är inget nytt i offpisten. Bild: © Austrian National Tourist Office / Matthias Fritzenwallner

Direkttåg till Österrike

Snart kommer det att återigen vara möjligt att åka direkttåg från Sverige till Alperna. Äntligen! Inför vintern hade Snälltåget långt gångna planer på att lansera en direkttågslinje mellan Sverige och Österrike. På grund av pandemin och påföljande danska reseförbud fick de tyvärr ställas in den här vintern. Lanseringen planeras istället till nästa vinter.

Som planen såg ut skulle Snälltåget köra nattåg direkt mellan Sverige och Österrike. Nattåget skulle avgå på fredagar från Malmö och ankomma till Österrike på lördagsmorgonen därpå. Förutom direkttåg till skidorten Zell am See skulle det även finnas anslutningar till ytterligare 8 skidorter i Österrike, till exmpel St Anton, Ischgl, Sölden, Saalbach-Hinterglemm, Bad Gastein och Wagrain. Hemresan sker en vecka senare på lördagskvällen och ankomsten till Sverige sker under söndagen.

Konceptet är att tåget avgår från Malmö C fredagar 15.20 och du vaknar upp framme i Österrike morgonen därpå. Hemresan från Österrike sker lördag kväll och tåget ankommer Malmö C på söndagen klockan 13.20. Till Stockholms sportlov vecka 9 körs ett direkttåg hela vägen från Stockholm.

Vi väntar spänt och håller tummarna för nästa vinter!

Det här gäller för skidresor till Österrike i vinter
Bild: © Austrian National Tourist Office / Fankhauser

Österrikes 8 skönaste skidorter


Världens bästa skidåkning: Montafon


Bad Gasteins bästa åk – hemligheterna runt hörnet


Text: Åka Skidor • 2020-12-15
AlpernaÖsterrike

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen