Christine Hargin på Nordkette. Foto: Frode Sandbech/Norrøna

Österrike

Innsbruck – Alpernas storstad

Tyrolens huvudstad har ett strategiskt läge. Under goda snöförhållanden är åkningen på Seegrube-Nordkette, Innsbrucks närmaste skidsystem, synonym med offpiståkning av världsklass.

Text: Åka Skidor • 2008-01-21 Uppdaterad 2021-09-01

Liftsystemets begränsade utbyggnad i kombination med stora ytor, gles skog och brant terräng ger unika förutsättningar för spektakulär och äventyrlig åkning, inte olik den du finner på Brévent och Flegère i Chamonix. Georg Hechenblaikner, Tyrolens turistchef, rankar sin hemmabacke som ett av Österrikes bästa off pist-berg och är kaxig nog att jämföra det med legendariska Valluga i St Anton. Georg är ingen idiot. Innsbrucks utförsåkare vet att de har en av Alpernas bäst bevarade hemligheter ovanför hustaken.

Innsbruck är ingen vanlig skidort. Det är en storstad, med allt vad det innebär i fråga om intressant historia, rikt kulturliv, omväxlande nöjesliv, rolig shopping och kosmopolitisk atmosfär. Med sju sjysta skidområden och flera av Österrikes mest kända skidorter inom kort avstånd är Innsbruck en unik vinterdestination. Ett resmål som passar utmärkt för en helgresa, ett sportlov eller en utbytestermin på universitetet.

Seegrube – Nordkette är en stadsbacke med läckert läge ovanför Innsbruck. Du tar dig lätt dit med spårvagn från city, där ett av Österrikes brantaste skidsystem väntar. Du kan dessutom hitta mycket bra off pist i rätt snöförhållanden. Lokala brädåkare är i majoritet. Kvällsöppen restaurang med panorama finns också. Uppe på alpsluttningarna på den södra sidan av Innsbruck ligger den lugna, genuina och charmiga alpbyn Igls. Det familjevänliga lilla skidsystemet Patscherkofel erbjuder dels den långa fina super-G- och störtloppspisten Olympia Abfarth, dels barnbackar, knatteskola och barnpassning. Pisterna är välpreparerade och snökanoner garanterar åkning hela vintern.

Axamer Litzum är den vackert belägna OS-pister där Stenmark tog hem ett brons i slalom -76. Hotellkomplexet vid foten av liftsystemet vinner inget skönhetspris men från toppstationen är panoramautsikten magnifik. Det röda bergståget från -64 är som taget ur en gammal Bond-film och borde K-märkas omedelbart. Olympiska dambacken rekommenderas; en tre kilometer lång löpa som passar perfekt för nybörjare. Populär halfpipe och hysterisk after ski nere i dalstationen. Mutterer Alm är ett litet liftsystem med nybörjarvänliga backar i öppet och soligt läge i nedre delen av Stubaidalen. Passar nybörjare, medelgoda åkare och barnfamiljer. Sammankopplat med Axamer Litzum genom en lift. Lilla idylliska alpbyn Mutters, som ligger vid foten av systemet, har flera gånger fått utmärkelsen Tyrolens vackraste by. Fint ställe om man vill ha lugn och ro. Innsbrucks minst kända skidsystem heter Glungezer. Rödblåa pister med vacker utsikt över stan och omgivande alptoppar. Tulfes är en familjevänlig liten alpby som är en bra utgångspunkt för skidbestigning.

Det största och snösäkraste skidsystemet i Innsbrucks omgivningar heter Stubaier Gletscher. Fantastisk panormavy från toppstationen 3210 meter över havet och bra åkning för alla typer av åkare, året runt. Insidetipset går till den stora dalgången under gondolliften mellan dalstationen Mutterberg och mittstationen Fernau. Orörd terräng, enorma ytor och 550 meter i fallhöjd. Innsbrucks finaste löpa är annars den tio kilometer långa och medelsvåra Wilde Gruben, som är ett härligt åk i högalpin miljö. En riktig pärla finns i byn Fulpmes, nämligen Schlick 2000. En välbevarad hemlighet längst upp i vackra Stubaidalen. Varierad åkning och pister i alla kategorier. Omtyckt av duktiga skid- och snowboardåkare. Gott om vintersportmöjligheter. Också en bra startplats för skärmflygning uppe på Kreuzjoch.

Innsbruck

Innsbruck är Tyrolens huvudstad och har ett synnerligen strategiskt
läge för alpin utförsåkning. Staden omringas av sju sjysta skidområden och
två av dem har till och med olympisk status. Inget av skidområdena är
gigantiskt, men med totalt 63 liftar och 68 nedfarter inom 45 minuters
avstånd med skidbuss finns mer utförsåkning än vad genomsnittsbesökaren
hinner med på en vecka. Med undantag för Seegrube-Nordkette passar
utförsåkningen främst nybörjare och medelgoda åkare; blå och röda pister
dominerar.

innsbruck.info

Österrikes 8 skönaste skidorter


Monstergondolen har landat


Text: Åka Skidor • 2008-01-21
ÖsterrikeInnsbruckOffpistÖsterrike

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen