Greg Stump - Rockvideo på skidor

Greg Stump - Rockvideo på skidor

I dagens skidfilmer är kläder, musik och attityd nästan lika viktiga ingredienser som skidåkningen. Greg Stump var filmaren som tog rock'n'rollen till skidfilmerna.

Fakta:

En solig vinterdag 1993 stod rocksångaren J. Mascis på toppen av ett berg i Whistler. Han hade skidor på sig, elgitarren runt halsen och spelade ett långt gitarrsolo. Ett filmteam förevigade den originella scenen. Den skulle bli introt till Dinosaur Jr:s rockvideo Out There, som blev bandets kommersiella genombrott. Dinosaur Jr var ett av banden på USA:s alternativa rockscen, med kompisar som Sonic Youth och Mudhoney. Tack vare Nirvanas framgångar börjar den här typen av musik nå ut till den breda massan. Vintern 1993 var Dinosaur Jr riktigt coola.

Att regissören hette Greg Stump var ingen tillfällighet. Är det någon som lyckats förena skidåkning med coolhet så är det amerikanen Greg Stump, i branschen känd som »Stumpy«.

Före »Stumpy« kunde skidåkare anses coola inom den egna världen. Extremåkare, puckelåkare, puderälskare hade hög status bland skidåkarna själva.

Men de flesta såg skidåkare som en blandning av Stig Helmer, Ingemar Stenmark och solbrända överklassmänniskor. Inte så häftiga, med andra ord. Snowboardåkarna lånade hellre attribut från skateboard och surfing än från töntkusinerna på två skidor.

En skidfilm av Greg Stump förändrade allt detta: The Blizzard of Aahhh’s, från 1988.

Som ung hade Greg Stump åkt framför kameran i filmer av Dick Barrymore och legendaren Warren Miller (se Åka Skidor nr 1-08). Sedan satsade han på att filma själv. Han ville lägga till två element som han tyckte saknades i den tidens skidfilmer, personliga porträtt av åkarna och bra soundtrack.

Genombrottet kom när han snodde med sig en åkare från Warren Millers gäng, brantåkaren Scot Schmidt, samt den mohikanfriserade Glen Plake och begav sig till Chamonix. Där kunde de ägna sig åt offpiståkning som var förbjuden på många platser i USA. Efter en vinter med fester, skidåkning och filmande klippte Greg Stump ihop filmen som skulle bli en VHS-bibel för unga skid-åkare i USA och Europa.

Scot Schmidt fick en hel generation att börja med klipphopp och köpa gul-svarta The North Face-kläder. Glen Plake fick dem att känna att skidåkning faktiskt kunde vara rock'n'roll.

Filmen nådde utanför skidvärlden och gjorde begreppet »extreme skiing« känt även i USA, och Glen Plake bjöds in till amerikanska pratshower på tv.

Uppföljaren License to Thrill blev en lika stor framgång och snart fick Greg Stump förfrågningar om han kunde filma reklamfilmer för Adidas, dokumentärer om country-ikonen Wille Nelson - och rockvideor med till exempel Dinosaur Jr.

Den som sett filmen som Greg Stump gjorde innan Blizzard of Ahhh’s - The good, the rad and the gnarly - måste förvånas över att just han lyckades förena skidåkning med en cool attityd. Den får nämligen alla som åkte skidor på 1980-talet att rodna generat, när Stumpys gäng studsar och skuttar nerför den ena puckelpisten efter den andra iklädda färgglada SOS-kläder. Varvat med klipp om en medelålders man som har en livskris och drömmer om skidåkning. Var vi verkligen så töntiga? Hoppas inte.

Att Greg Stump sedan lyckades göra kultfilmer som Blizzard of Ahhh’s och License to Thrill, har några uppenbara orsaker: Han lämnade USA och åkte till Chamonix. Han fick med sig Scot Schmidt och Glen Plake på tåget - den ene med manlig äventyraraura, den andre med rebellisk punkimage. Slutligen att Greg Stump själv hade medverkat förra gången skidåkningen var rock'n'roll, nämligen under freestyle-åren. Han hade vunnit de amerikanska junior- och seniormästerskapen i freestyle och kört som proffs under två år. Med Blizzard of Aaahh’s föll alla bitar på plats samtidigt.

Av: Gabriel Arthur

Faktaruta

Greg Stump


Född 1961 i Maine, USA.
Meriter Var med på freestyle-scenen på amerikanska östkusten under
1970-talet. Amerikansk junior- och seniormästare i freestyle 1978 respektive
1979 och därefter proffs. Skidåkare i filmer av Dick Barrymore och Warren
Miller. Slog igenom stort med den egna filmen Blizzard of Aaahh’s 1988 och
License to Thrill året efter.
I dag Bor och arbetar i Jackson Hole, USA, samt i kanadensiska Whistler
och Maui på Hawaii. Arbetar främst med kommersiella filmer, såsom pr-filmer
för amerikanska skidorter.

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!