Bergans nya skidkollektionen Stranda är tack vare sin unika infärgningsteknik, menar Bergans, världens mest hållbara skidkollektion.

Artiklar

Bergans mål: Världsbäst på hållbarhet

Norska Bergans har satt som mål att bli bäst i hållbarhet. Nu har varumärket tagit fram Stranda, världens mest hållbara skidkollektion.

Text: Bergans • 2018-11-28 Uppdaterad 2018-11-28

Ju längre en Bergans-produkt används innan den byts ut mot en ny, desto mindre blir det samlade miljöavtrycket. Produkter med långt aktivt liv bidrar till lägre resursförbrukning och till att mindre avfall och föroreningar genereras.

Det är just därför vi är så helhjärtat engagerade i att skapa robusta produkter av hög kvalitet som kan användas år efter år. Vi är också engagerade i att erbjuda dig som konsument gröna lösningar som gör att du kan ge din produkt längre livslängd.

Bergans mål: Världsbäst på hållbarhet
Tillverkningen av ett plagg i Stranda-kollektionen ger ett 25 procent mindre ekologiskt fotavtryck än traditionella tillverkningsprocesser.

Precis så tänkte vi när vi skapade skidkollektionen Stranda som lanseras i höst. Genom att låta alla tyger som ingår i kollektionens samtliga plagg, vävas i tyger som är 100 procent återvinningsbara samt färgade med svenska textiltechföretaget We Are Spindyes vattenfria teknik, sparas på både energi och miljö.

Tyger som färgas med We Are Spindyes teknik kräver nämligen 75 procent mindre vatten, 90 procent mindre kemikalier och 30 procent mindre energi vid färgningen. Summa summarum gör tillverkningen av ett plagg i Stranda-kollektionen ett 25 procent mindre ekologiskt fotavtryck än traditionella tillverkningsprocesser. Det gör Stranda till världens mest hållbara skidkollektion.

En fin bonus med tillverkningstekniken av Stranda-kollektionen är kanske ändå vad som händer när plagget gjort sitt ut efter lång tids användning. Tack vare att samtliga tyger i Stranda, från fleece till skaltyg, är tillverkade av återvinningsbar polyester och har exakt samma fiberkonstruktion kan Bergans dessutom återvinna plagget till 100 procent.

Bergans mål: Världsbäst på hållbarhet
Stranda-kollektionen finns för både kvinnor och män och finns nu i butik.

Därför kan du som konsument lämna in ditt plagg till en Bergans-butik. Vårt pantsystem för uttjänta plagg gör att du får rabatt om du köper en ny produkt. Dessutom kan ditt gamla plagg lagas och säljs som begagnat eller redesignas till en ny produkt för ett nytt ändamål. Det här är bara ett exempel på den omfattande hållbarhetsfilosofi som vi på Bergans arbetar efter.

Bergans mål: Världsbäst på hållbarhet

Redesign – Uttjänt blir nytt

När en produkt har förlorat sin funktionalitet kan vi återanvända materialet genom att designa om det till en annan slags produkt.

En ulltröja kan bli ett par vantar, en överdel på en jacka en väska, ett par skalbyxor kan bli till ett värmande hundtäcke. Men vi tillverkar inte vad som helst. På Bergans eftersträvar vi alltid att det ska finnas ett behov för den nya produkten.

Reuse – Så gott som nytt 

Vi på Bergans vill att våra produkter ska användas så länge som möjligt. På vår avdelning för återanvändning hittar du använda produkter som våra Turvänner har skickat in till oss. I vår Reuse-avdelning hittar du även nya produkter som reparerats för produktionsfel. Dessa är märkta Reparerad. Alla produkter är tvättade och godkända för nya äventyr.

Läs mer på bergans.com/csr

Rental – Hyra istället för äga

Kanske vandrar du några dagar på sommaren och åker skidor då och då? Då kanske det känns onödigt att köpa utrustning som inte används så ofta. Har du inget behov av att äga din jacka eller skalbyxa kan du istället hyra plagget i en Bergans-butik. Produkterna är av högsta kvalitet och från aktuell säsong. Genom att hyra produkter spar du både pengar och miljö.

Repair – En miljösmart Berganstradition 

Bergans har erbjudit reparationer sedan flera decennier. Våra sömmerskor kan laga alla typer av produkter och normalt sett blir det inte särskilt dyrt. Reparationerna förlänger produktens livslängd och skapar mervärde för både dig och miljön. Tveka inte att ta kontakt med oss på Bergans om du har en produkt som behöver repareras. Här hittar du kontaktuppgifter till vår reparationsavdelning!


Bergans – 110 år av äventyr och innovation


Bergans of Norway har rötterna i äventyret. Ole F. Bergan uppfann och patenterade den första ramryggsäcken redan 1908. Bergans var med och utrustade Amundsen, äventyraren som var den förste människan att nå Sydpolen. Bergans utrustade Sir Edmund Hillary på hans förstabestigning av Mount Everest och försåg även Ernest Shackleton med utrustning på hans äventyr.

Bergans mål: Världsbäst på hållbarhet
Ole F. Bergan uppfann och patenterade den första ramryggsäcken redan 1908.

Ingen annan tillverkare kan matcha den kunskap vi samlat på oss om expeditioner till polarområdena. Detta är vårt arv och en del av vår historia.

Vår långa historia har gett oss en ovärderlig kunskap om hur vi konstruerar kläder och utrustning för extrema miljöer. Det är kunskap vi använder när vi designar tält och sovsäckar och vår breda kollektion med kläder för outdoor, skidåkning, jakt, lifestyle och för barn och ungdomar.

Bergans arbetar efter en skandinavisk princip. Produkterna ska vara hållbara och funktionella för våra förhållanden. De är specialanpassade för just det friluftsliv vi bedriver i Sverige och Norge. Design, passform och färgval är valt utefter hur vi skandinaver vill ha det.

Bergans är partner till Friluftsfrämjandet med vilka vi delar en mer än hundraårig historia med en liknande värdegrund. Våra avsikter är de samma: Att möjliggöra och tillgängliggöra naturen och bidra till en aktiv livsstil.


Bergans hållbarhetsfilosofi


Vi på Bergans brinner för att folk ska vara ute i naturen och få uppleva äkta turglädje. Idag och i framtiden. För att säkerställa att den natur som vi har även finns kvar för kommande generationer har Bergans förbundit sig att skärpa insatserna för vår miljö, både inom företaget och utanför. Huvudmålet är att Bergans ska arbeta mer hållbart och vara en ledande aktör på området inom branschen 2020. 2015 lanserade vi vår miljösatsning som vi valt att kalla Expedition 2020.

Bergans mål: Världsbäst på hållbarhet

Här är några av miljömålen som Bergans tänker genomföra till 2020:

Mer Bluesign®-godkända material
75 % av våra produkter skall tillverkas i Bluesign®-godkända material.

Bergans är medlem i Bluesign®, en organisation som säkerställer god hantering av naturresurser och säkerställer säkra arbetsförhållanden där produkterna tillverkas.

Hållbarare material
70 % av våra produkter ska tillverkas i hållbarare material, t.ex. återvunna och växtbaserade syntetmaterial. Dessa material leder till märkbart mindre miljöpåverkan från våra produkter.  

Mindre än 2 % lufttransporter
Att minska utsläppen av växthusgaser är en strategisk fråga för oss. Därför transporterar vi så mycket som möjligt med båt och minimerar lufttransporterna.

Läs mer om samtliga miljöprojekt som Bergans är engagerade i och om miljösatsningen Expedition 2020 här.


Text: Bergans • 2018-11-28
Text: Mattias Björklund • 2018-05-09
PrylarBergans

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen