Fixa laggen

Fixa laggen

Ett par välskötta skidor kan göra skidåkningen enklare och roligare. Det är inte alltid du behöver lämna in dem på en skidverkstad, här får du sju tips hur du fixar till dina skidor hemma.

Att ha välskötta skidor med vassa kanter och välvallat belag är viktigare än någonsin. Speciellt i pist med dagens avancerade carvingskidor som är gjorda att åkas på skär. För att skidorna ska kunna göra sitt jobb måste kanterna vara i topptrim, inte ens den bästa tekniken kan kompensera för ett par slöa skidor när underlaget är isigt. Ett par välvårdade skidor svänger lättare, glider fortare och har bättre kantgrepp - och skidåkningen blir helt enkelt roligare.

Att fixa till skidorna eller brädan kan vara en vetenskap i sig, men nu ska vi göra det så enkelt som möjligt. Här lär du dig att underhålla kanterna, fylla i hål och valla belaget. Grunden till bra resultat är att slipa regelbundet, det är svårt att själv få stuk på ett par skidor som är åkta på i 50 dagar utan underhåll. Är det så illa får du lämna in dem på stenslipning och efter det börja sköta underhållet själv.

Det tar någon timme att fixa ett par skidor. Men det är väl spenderad tid som du har glädje av både i backen och offpist. Och ju oftare du håller efter dina skidor, desto mindre tid tar det varje gång. Du behöver inte heller specialbänkar och dyra hållare för ett grundfix, det går bra att arbeta hemma i garaget eller köket.

7 steg

Bild 346762

1 Det här behöver du!
För att sköta om dina skidor behöver du bryne, enkelgradig fil, filhållare, valla, belagstång, tändare, strykjärn, en plast- och en stålsickel och två gummisnoddar.

Bild 346763

2 Ta bort stenskador
Du börjar med att spänna upp skistoppern med en gummisnodd eller spännband. Sedan brynar du av kanterna, både på sidan och undersidan, för att ta bort eventuella härdningar som uppkommer om du åkt på sten. En stenskadad kant ska brynas tills härdningen är borta, du hör på ljudet när det är färdigt - det ska i princip inte låta någonting.

Bild 346764

3 Laga belaget
Om du har kört på sten kan du behöva fylla i små hål i belaget (har du stora hål bör du lämna in skidorna till en kunnig skidverkstad). Se till att belaget är varmt och torrt innan du börjar. Tänd eld på en bit belagstång - använd gärna ett värmeljus så går det enklare - och droppa den flytande massan i hålet. Droppa lite i taget och fyll på efterhand, annars är det risk att det blir luftbubblor i fyllningen. Låt det svalna och skrapa bort överflödet med en stålsickel tills belaget är slätt. Eventuellt får du slipa lite med filen för att få det helt jämnt och snyggt.

Bild 346765

4 Häng kanterna
Nästan alla skidor nuförtiden har hängda kanter, med det menas att kanten på belagsidan är vinklad någon grad. Om belaget är plant men kanten hängd blir det lätt att svänga. När du slipar skidorna ska du lägga ett eller två varv papper runt den del av filen som ligger mot belaget för att bygga upp den rätta vinkeln. Lägg filen diagonalt över skidans undersida och håll ett jämnt tryck på den. Fila båda kanterna. Filen fungerar bara åt det ena hållet, lyft filen på returen så slipper du trycka in filspån i belaget.

Bild 346766

5 Fila kanterna
Att fila kanterna på högkant är det svåraste momentet, en filhållare gör det lättare att vara stadig på handen och hålla filen i 90 graders vinkel mot belaget. Det är bra om du kan spänna fast skidorna, om inte får du göra som på bilden. Ta stöd med skidans ände mot en vägg, håll den på högkant och tryck den mot höften med vänster hand. Med höger hand håller du filhållaren och drar med jämna drag, tänk på att lyfta på returen (gäller för högerhänta). Fila båda kanterna i hela kantens längd, och avsluta arbetet med att dra ett bryne längs kanten på skidans undersida. Då tar du bort råeggen, och skärpan kommer att hålla längre.

Bild 346767

6 Lägg på valla
Torka av belaget och droppa ut vallan genom att smälta den mot ett strykjärn. Värmen på strykjärnet ska vara så att vallan lätt smälter, men ryker det så är det för varmt. Ett speciellt vallajärn håller jämnast temperatur men ett vanligt strykjärn duger bra. Stryk ut vallan jämnt över belaget, men stanna inte med strykjärnet någonstans, då är det lätt att förstöra belaget. Det finns massor av olika vallor, men räknar du inte hundradelar duger det med en valla för minusgrader och en för plusgrader. Det finns en del snabbvallor som inte kräver strykjärn, resultatet blir bättre än att inte valla alls men inte på långt när lika bra som att valla på riktigt.

Bild 346768

7 Sickla bort valla
Vallans uppgift är att fylla belagets porer, överflödet ska tas bort med en sickel. Låt skidan svalna, sedan arbetar du bort överflödet med jämna drag, från brätte och bakåt. Ta bort gummisnoddarna på skistoppern, sedan är du färdig!

Av: Text: Mårten Pettersson & Tobias Liljeroth Illustration: Markel Ahlenius

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!