Beskedet: Svenska skidorter får fortsätta hålla öppet
Foto: Skistar Sälen

Beskedet: Svenska skidorter får fortsätta hålla öppet

Folkhälsomyndigheten gick precis ut med information som specifikt gäller skidorter och säger att de svenska anläggningarna kan fortsätta hålla öppet om vissa åtgärder vidtas.

I slutet av förra veckan gick ansvariga för hälsocentralen i Åre ut i media med oro över att inte klara av både den mängd skador som påskloven brukar innebära i kombination med ett eventuellt utbrott av Covid-19 i byn. Det gjorde att frågan togs hela vägen upp till Folkhälsomyndigheten som under dagen suttit i möte och diskuterat riktlinjer specifikt för de svenska skidorterna.

Även om det nu finns rekommendationer att inte resa inrikes och framförallt inte till fjällen från myndigheter så verkar inte det ha stoppat så många för att åka till sin stuga eller bokade skidsemester.

Fram tills nu har Sverige varit ett av få länder i hela världen vars skidorter fortfarande hållit öppet under pågående pandemi, och dagens besked menar att det ska kunna fortsätta.

Observera dock att Folkhälsomyndigheten rekommenderar nedan kring resor:

Alla behöver hjälpa till att dämpa spridningstakten av covid-19 i Sverige. Därför behöver alla också tänka igenom om planerade helgresor eller andra resor verkligen är nödvändiga att genomföra. Den som är sjuk ska inte resa alls.

Under helgen kom nyheter om att ett flertal människor i just Åre med största sannolikhet smittats i samband med en afterski, vilket gjorde att nästan all afterski-verksamhet på landets alla skidorter nu upphört eller flyttats utomhus. Det har även konstaterats att det nu pågår samhällsspridning i Åre by. 

Andra åtgärder som bör vidtas är att undvika folksamlingar i liftköer genom justerade fållor samt överväga att stänga kabinbana och gondoler.

I grannlandet Norge började det med att en del skidorter tvingades stänga efter kommunala beslut, men i till exempel Åre kommun finns inte den juridiska möjligheten i nuläget. Ingen svensk skidort har fram tills nu stängt på eget initiativ, vilket skedde på flera håll i Norge som inte berörts av kommunala beslut innan det kom beslut från den Norska Folkhälsomyndigheten att allt skulle stänga. 

Att stänga landets skidorter skulle självklart att ha enorma konsekvenser både för skidanläggningen i sig samt alla småföretagare som är beroende av turismen i regionerna.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!