Freeride World Tour intar Alaska
Reine Barkered ligger trea i sammandraget inför tävlingen i Haines. Men vi misstänker att de stora bergen i Alaska passar honom perfekt. Foto: David Carlier/Freeride World Tour

Freeride World Tour intar Alaska

Idag är det äntligen dags för årets Freeride World Tour-tävling i Haines i Alaska. Med fyra svenska åkare på plats, samtliga med vinstchans.

The Venue i Haines.

Efter 13 års uppehåll är det äntligen dags för världens bästa friåkare att återvända till Alaska och en tävling i världens mest mytomspunna bergsområde (för skidåkare vill säga). Hemvist för tidigare klassiska bataljer som Red Bull Snowthrill under det tidiga 2000-talet. Och förstås världens första extremtävling World Extrem Skiing Championships (WESC) i Valdez drygt tio år tidigare, en tävling där hjältar som Doug Coombs och Dean Cummings först presenterade sig för omvärlden. 

Foto: David Carlier/Freeride World Tour

Nu är arenan Haines med sina stupbranta berg och vilda spines, känt från oräkneliga skidfilmer genom åren. Åkarna har suttit stand-by sedan i lördags i väntan på att ett oväder skulle dra förbi och tävlingsfacet The Venue säkras med hjälp av Seaba Heli och FWT:s egna guider. Just nu ligger ett område med fint väder över Haines och arrangörerna har beslutat att det är dags att köra.

Lotten Rapp i Fieberbrunn. Foto: David Carlier/Freeride World Tour

Inte mindre än fyra svenskar kommer att stå på startlinjen senare idag svensk tid: Reine Barkered och Wille Lindberg på herrsidan samt Lotten Rapp och Christine Hargin på damsidan. Vi tippar på att både Reine och Christine är kandidater till vinst med sin enorma rutin och vana att stå överst på pallen. Lotten vann sin första FWT-tävling i Fieberbrunn i januari och är en outsider i sammanhanget, precis som Wille som väntar på att få klivva upp överst på prispallen.

Tävlingen startar klockan 19:00 ikväll svensk tid och du kommer självklart att kunna följa den live här på akaskidor.se.

Foto: David Carlier/Freeride World Tour

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!