Mittstationen i Grands Montets står i brand
Foto: Rob Atkinson

Mittstationen i Grands Montets står i brand

Det går inge vidare för Chamonix när hösten drar igång. Idag vid 14-tiden utbröt en brand i lifthuset i Grands Montets som fortfarande inte är under kontroll. Dessutom har den övre liften upp till Aiguille du Midi havererat och kabeln behöver bytas.

Det var vid 14-tiden som branden startade i mittstationen i området Grands Montets i Chamonix. Räddningstjänsten misstänker att stålarbete kopplat till ombyggnationer av lifthuset ligger bakom orsaken.

Mittstationen ligger på 1 972 meters höjd vilket orsakade förödande förseningar för brandkåren att ta sig till platsen. 40 brandmän och flera vattenbombande helikoptrar har kämpat med att släcka branden under eftermiddagen, men hur mycket som går att rädda av byggnaden efter den våldsamma branden återstår att se.

Foto: Compagnie du Mont-Blanc

Inga skador har rapporterats i samband med branden och alla i området har evakuerats.

Det går även rykten om att kabeln till den nedre kabinbanan Lognan kan ha skadats, vilket i så fall innebär att hela två av kabinerna i Chamonix i så fall är ur funktion på obestämd framtid.

Den övre av de två kabinerna som går upp till Aiguille du Midi är sedan en månad stängd för underhåll efter att man upptäckt ovanligt snabbt slitage på den nästan nya kabeln. Efter närmare undersökningar står det nu klart att den måste bytas igen och tidigast kommer kunna tas i bruk igen i december.

Kabinens kabel ser ut att ha gett vika. Foto: Julien Bartheu Charlet

Uppdatering tisdag 22:00:

Nu är det bekräftat att de bärande kablarna på den övre liften har gått sönder och en av kabinerna ligger krossad mot klippor och glaciär nedanför. Allmänheten i Chamonix uppmanas att hålla sig på behörigt avståd från kablarna även kring den nedre liften som också börjat ge vika och befaras gå av och orsaka stor skada.

Branden är nu mer eller mindre släckt men mittstationen är dessvärre totalförstörd.

Kabeln till den övre kabinen har gått av. Foto: Julien Bartheu Charlet

En av de första bilderna på den totalförstörda mittstationen. Foto: Loïc Deschamps @chamriders

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!