16 lättviktiga prylar för toppturaren

16 lättviktiga prylar för toppturaren

Våren är högsäsong för toppturer, både i Skandinavien och Alperna. Åka Skidor har kikat lite på prylarna som gör din tur lättare, i dubbel bemärkelse.

Julbo Aerospace
Goggle med en smart lösning som enkelt flyttar ut linsen några millimeter och skapar bättre luftcirkulation och förhindrar imma när du svettas uppför. Smart värre, speciellt när du vill ha det UV-skydd som ett par goggles ger. 
Pris 1 900 kronor

Salomon  MTN Lab
Tur- och friåkningshjälm utvecklad med direkt input från skidlegenden Andreas Fransson. Luftig och lätt (300 gram) konstruktion med ett urtagbart foder i merinoull som gör att den passar lika bra med mössa under. CE-certifierad för både skidåkning och bergsklättring. 
Pris 1 400 kronor

Pomoca Pro Glide Tipon
En mixhud av 70 procent mohair och 30 procent nylon med fästyta i silikon. Tipon är en ytbehandling som gör stighuden helt vattenbeständig. Glider enormt bra, har fantastiskt fäste, väger lite och tar upp minimalt med utrymme. Marknadens bästa stighud just nu? Vi tror det! 
Pris 2 300 kronor

G3 Ion LT 12
Lättviktsbindning med elastisk tådel och bombsäker utlösningsmekanism. Tre lättjobbade lägen på hälhöjare. Finns även med bromsar, vilket såklart plussar på vikten med runt 130 gram. 
Pris 4 800 kronor

Moonlight The Northern Light Race
Marknadens lättaste topptursskida! 615 gram med måtten 95-70-85 millimete i längden 166 centimeter. Enligt testare som vi pratat med ska den ha överraskande goda åkegenskaper. Designad i Alta i Nordnorge med ett kärnmaterial som är så hemligt att inte ens Åre Skidfabrik som tillverkar skidan vet vad det består av. 
Pris 13 000 kronor

Blizzard Zero-G 95
Perfekt allroundskida för toppturer. Ett strålande bevis för att låg vikt (1 150 gram) inte behöver betyda kraftigt försämrade åkegenskaper, snarare tvärtom. En skida som inte gör bort sig i pisten heller för den delen. Mått 128-95-111 millimeter i längderna 164, 171, 178 och 185 centimeter. 
Pris 6 490 kronor

Dynafit  Khion WS
Dampjäxa för utförsorienterade turer. Bra vikt, 1 370 gram, och en åkkänsla som ligger nära en alpin pjäxa i kvalitet och flex. Massivt gåläge Boa-stängning på innerskon ger en tight passform. 
Pris 6 000 kronor

Arc'teryx Procline Carbon Support
Nästa säsongs stora nyhet är så vass att vi inte kan hålla oss från att skriva om den redan nu. Arc'teryx första toppturspjäxa är ett vidunder av ingenjörskunskap. Skaftet är till exempel ledat i sidled vid gång för att ge bättre prestanda. Åkegenskaperna rapporteras vara riktigt, riktigt bra. Vikt 1 260 gram 
Pris 7 000 kronor

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!