Nu kommer Marker med utmanare till Shift - Duke PT
Foto: Pally Learmond/Marker

Nu kommer Marker med utmanare till Shift - Duke PT

Nu kommer Marker med Duke PT – en hybridbindning för friåkning som ska utmana Salomon Shift och både ser ut och fungerar som en Transformer.

Foto: Pally Learmond/Marker

Marker tappade lite av sin marknadsledande aura när Salomon lanserade sin banbrytande bindning Shift som blev den första hybridbindningen som fick luft under vingarna. Tech uppför och en "vanlig" bindning ner visade sig vara ett populärt koncept och det var bara en tidsfråga innan fler tillverkare skulle hoppa på tåget. Och nu har tyska Marker lämnat plattformen för att sjösätta sin variant på temat kallad Duke PT (förkortning för Pin Technology). Den både ser ut och har en funktion som påminner om en fusion mellan en gammal hederlig Duke, lättviktaren Alpinist och systemet Cast Touring där tådelen byts ut mot en techbindning på vägen upp.

Foto: Pally Learmond/Marker

Duke PT (som många trodde skulle heta Reset efter Markers kampanj inför lanseringen) har likt Shift en vanlig, alpin häldel, fast med funktionen att kunna låsa upp skistoppern och med en inbyggd hälhöjare. Tådelen däremot skiljer sig ordentligt där den vanliga bindningen sitter som ett skal över vad som påminner om en tådel från Markers techbindning Alpinist. På uppvägen kan du antingen vika fram den alpina tådelen eller ta bort den helt och lägga i ryggan. På så sätt kan du "spara" 250 gram i vikt på vägen upp genom att flytta det från skidan till ryggan.

Foto: Pally Learmond/Marker

Bindningen kommer finnas i butik till nästa höst och kommer i två varianter med DIN 16 eller 12. Åka Skidor kommer att lägga vantarna på ett par i vinter för att hårdtesta och se hur den står sig i konkurrensen. Håll utkik på akaskidor.se framöver.

Foto: Pally Learmond/Marker

Foto: Pally Learmond/Marker

Marker Duke PT

DIN 4-12 (PT12) eller 6–16 (PT16)
Vikt PT12 1 090 gram – 850 gram utan tådel
Vikt PT16 1 280 gram – 1 000 gram utan tådel
Ståhöjd 27 millimeter 
Hälhöjare Två lägen: 0 och 10 grader 
Lansering Vintern 2020/2021 
Pris Oklart, men gissningsvis i samma spann som Salomon Shift.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!