Tsirku – Stupbranta åk i Kanadas avlägsna vildmark
Corrugated i norra Yukon. Ett åk som bara körts en gång tidigare.

Tsirku – Stupbranta åk i Kanadas avlägsna vildmark

Sherpas Cinemas senaste alster Tsirku visar en skidexpedtion till norra Yukon i Kanada. Till berg där få människor satt sin fot, och belag förut.

"Du söker och utforskar i jakten på sådana här saker som inte gjorts förut. Corrugated är en av de svåraste platserna i världen att nå, och bara en handfull människor har gjort det." - Sam Anthamatten 

Tsirku är en film i tre delar från Sherpas Cinema. Den handlar om snowboardåkaren Ralph Backstrom och skidåkarna Hadley Hammer och Sam Anthamatten som drar ut i vildmarken för att ta sig an det ökända åket Corrugated vid Tsirkuglaciären. Beläget djupt inne Saint Eliasbergen där Alaska, British Columbia och Yukon möts, är det ett ställe som få skid- och brädåkare besökt. Ingen enkel uppgift.

Expeditionen inleddes med en skoterfärd på 60 kilometer, tvärs över en gigantisk glaciär pepprad med glaciärsprickor, seracer, hårda vindar och lavinzoner. Resan dit var minst lika hård som slutdetinationen. Teamet anlände till Haines Pass i norra BC 1:a april 2016. Men på grund av konstant skiftande väderlek tog det dem två veckor att förflytta all sin utrustning, förnödenheter och bränsle till bascampet på Tsirkuglaciären innan de kunde, efter en hel dags kämpande, nå toppen av åket.

Corrugated kördes första gången av snowboardåkarna Jeremy Jones, Xavier de le Rue och Ryan Bell i filmen Deeper från 2010.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!