5fd93d4dae351

Milslånga pister

Letar du efter snösäker och solig skidåkning är den italienska skidorten Cervinia ett säkert kort. Skidsystemet är sammankopplat med Zermatt, pisterna är oändliga och i backen hittar du några av Alpernas bästa skidrestauranger.

Text: Patrik Leje • 2014-10-01 Uppdaterad 2014-10-01

Det finns antagligen ingen skidort som lämpar sig bättre för cruising i långa och lätta pister i det blå-röda registret än snö- och solsäkra Cervinia.
Det italienska pistparadiset ligger på 2 050 meters höjd vid foten av Matterhorn. Utsikten är fenomenal. Skidområdet är gigantiskt. Liftsystemet är sammankopplat med den schweiziska grannen Zermatt och på bägge sidor om toppstationen Klein Matterhorn – Alpernas högsta kabinbana – finns det mängder av milslånga motorvägar att glida utför.

Den längsta, som är en av Alpernas finaste pister, startar från toppen av Plateau Rosa på 3 480 meters höjd och slingrar sig nerför den högalpina terrängen mellan spännande klippformationer, hela vägen ner till Cervinias grannby Valtournanche. 1 950 meter i fallhöjd och 13 kilometer njutning. Det är bara en av otaliga oändligt långa cruisingpister som finns att välja på i Italiens högst belägna skidsystem som består av 24 liftar och 150 kilometer pist. Med Zermatts liftsystem inkluderat i liftkortet blir det totalt 58 liftar och 350 kilometer pist.

Blir du trött i benen, sugen på en espresso eller hungrig finns det gott om skidkaféer och skidkrogar att välja på i liftsystemet. Det är en fördel med italienska skidorter. Flera av pistserveringarna i Cervinia är bland de bästa som finns i skidvärlden. En långlunch på Chalet Étoile – svenska Ulla Frassys skidkrog som ligger bredvid en blå pist som leder ner mot Plan Maison – är förstås ett obligatoriskt stopp.
Men det finns fler anledningar att kliva ur bindningarna. Plan Torrette serverar god mat och mysiga Rifugio Guide del Cervinio, som du hittar högst upp i liftsystemet, bör besökas. I källaren är det trivsamt och från balkongen är utsikten över Aostadalen oslagbar.

Kalla fakta

Resa
Flyg till Milano eller Genève, som är närmsta flygplats. Sedan hyrbil eller transfer med buss. Charterresor arrangeras av STS Alpresor och Ving Alpin.

Boende
Fyrstjärniga Europa, som ligger bredvid barnbacken, har bra rykte. Miravidi, som har tre stjärnor, ligger centralt och är trivsamt. Trestjärniga Serenella är typiskt italienskt med vänlig personal och god mat.

Byns höjd 2 050 meter
Åkhöjd 1 525-3 480 meter
Antal liftar 24
Blå pister 30 procent
Röda pister 59 procent
Svarta pister 11 procent
Total pistlängd 150 kilometer
Info http://www,cervinia.it


Text: Patrik Leje • 2014-10-01
CerviniaItalien

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top