Starten sker utan utrustning på fötterna i Red Bull Homerun. Foto: Richard Ström/Red Bull Content Pool.

Artiklar

Påsk firas med störtlopp från Åreskutan

På söndagen den 5 april avgörs den populära störtloppstävlingen Red Bull Homerun. Det innebär enligt gällande tradition 500 åkare i en samtidig start från Åreskutan, ett tomt berg och en väntande afterski vid målgången.

Text: • 2015-03-10 Uppdaterad 2021-08-19

Tävlingskonceptet är hämtat ur begreppet ”Chinese downhill” vilket innebär att alla startar samtidigt från toppen, inga egentliga regler råder och försten ner vinner. På startlinjen ställs skidproffs sida vid sida mot säsongsarbetare och påskfirande skidturister.

Årets upplaga är den sjätte i ordningen och anmälan är nu öppen. Startfältet är begränsat till 500 deltagare. Såväl skid- som brädåkare är välkomna och alla som har fyllt 15 år kan vara med, oavsett nivå. Många väljer dessutom att understryka tävlingens lekfullhet genom att klä ut sig.

Påsk firas med störtlopp från Åreskutan
Masstart i Red Bull Homerun 2014. Foto: Richard Ström
Extrem-SM gör comeback
Vilken skidåkare är du?

Förra året vanns tävlingen av FIS-meriterade amerikanen Warner Nickerson. Det efter att han hade lånat ett par snabba skidor av självaste Bode Miller. Det tog Nickerson 4 minuter och 36 sekunder att ta sig nedför berget, jagad av bland andra tvåan Felix Monsén från Åre och landslagsmeriterade störtloppsåkaren Daniel Ericsson från Täby Slalomklubb som trea. 

Bland de kända skidprofiler som har varit med tidigare år finns längdskidåkaren Petter Northug, VM- och WC-vinnaren i storslalom Ted Ligety och Anna Holmlund, svensk OS-medaljör i skicross.

Påsk firas med störtlopp från Åreskutan
Samtliga vinnare i Red Bull Homerun 2014. Foto: Daniel Rönnbäck.

Pris delas ut i fyra olika kategorier: ”först ner”, ”snabbaste tjej”, ”snabbaste snowboardåkare” och ”bästa utklädnad”. Alla som startar har chansen att vinna ett specialpris, en splitter ny motorcykel från KTM.

Bansträckningen med cirka 800 fallhöjdsmeter tvingar deltagarna att passera ett antal kontrollpunkter på vägen. Det gör åket något längre än kortaste vägen från topp till dal.

Direkt efter målgång inleds den efterföljande afterskin, en av de största i Sverige, på Timmerstugan vid kabinbanans dalstation – en afterski som är minst lika stor del av Red Bull Homerun som racet nerför berget. 

Här är höjdpunkterna från förra årets tävling:

Fast i lavin – dras med 250 meter
Åker snowboard efter flygplan – ska slå världsrekord

Text: • 2015-03-10
ArtiklarÅre

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen