5fd920ce27675

Artiklar

Skistar Experience-guiden ger sina bästa tips vid besvärligt underlag

Åre kan vara soligt, härligt och alldeles underbart. Men det kan också vara vindpinat, skare och inte så ultimata förhållanden. Då är det bra att få lite extra åk- och tekniktips som underlättar åkningen. Viktor på Skistar Experience delar med sig av sina bästa tips!

Text: • 2015-03-27 Uppdaterad 2015-03-27

Du ser den sköna offpist-snön längre ner. Men för att komma dit måste du ta dig förbi vindpackad blomkålssnö och skare. Precis så är det den här eftermiddagen i Åre, på Åka Skidor Ski Camp. Som tur är har vi med oss guiden Viktor på Skistar Experience, som kan hjälpa oss att hitta den bästa snön.

”Det är viktigt att man står lite mer på båda skidorna och så måste man tänka på att lugna ner sina rörelser. Fast underlaget känns stökigt så underlättar det att ha lite mer fart, så att du får med dig mer vikt när du svänger”, instruerar Viktor. 

Vi har knatat en bit från Fjällgårdsexpressen. Översta snön är kall och fin men lite längre ner tar skaren över.

”Är det hårt, kör inte för snäva svängar. Våga ta större svängar och släpp på lite mer, då får du bättre flyt på skaren. Så våga släpp på med mer fart även om det kan kännas lite läskigt!” säger Viktor.

Han berättar vidare att skaren känns otäck om man inte hittar känslan och då bromsar många.

”Var framåt, hamna inte i baksätet! Tänk på att ha bra position på skidorna, var framåt och ta lite fart!” 

Nu är det superhärligt vårväder här i Åre men det är ju inte alltid så här bra! Det kan vara blåsigt och förrädiskt väder här, med vindpackad snö och skare, har du några fler tips på hur man ska klara sig att ta sig igenom sådana partier?” 
”Den klassiska vindpackade blomkålssnön, det ser ut som små blomkålshuvuden, den isen är jättehård och då är det bara att göra det bästa av situationen. Det är hårt, det är stökigt, det är som att åka på is och så slår det och skakar. Försök ha roligt ändå och se något kul i det. Ta det lugnare än normalt och försök hitta små ställen du kan hoppa på eller hitta små kanter där det har blåst in mjuk snö. När det finns en sida som har blomkålssnö så finns det ju en annan sida som inte har den.”

Skistar Experience-guiden ger sina bästa tips vid besvärligt underlag
Viktor tar med sig några deltagare på Åka Skidor Ski Camp till terrängen bortanför Fjällgårdsexpressen.

Här på Ski Camp är det många som testar bredare skidor än de är vana vid att köra på, vad ska man tänka på?
”Har du en bredare skida så har du mer belag på den skidan, alltså längre väg från kant till kant. Är man van att åka på lite smalare skidor och luta kroppen och bara pendla från sida till sida, så går inte det på ett par bredare skidor på samma sätt. Det tar längre tid att komma från kant till kant. Du måste stå på benen på ett anant sätt för att hitta känslan. Vart står du innan du börjar röra dig? Hitta en tydlig balans och sedan kan du börja röra på dig och hitta kanterna.”

Viktor tycker inte att man behöver öva med nya, breda skidor i pisten först utan det är bara att ge sig iväg och köra! 

”Ut och testa och prova på! Köp eller hyr ett par skidor för det som du ska göra, köp inte ett par skidor som är 120 millimeter i midjan om du inte ska åka en halvmeter lössnö, för det är bara jobbigt för dig. Välj ett par skidor som är anpassade för det som du ska åka och den mängd snö som finns. Det är viktigt att hitta rätt skidor beroende på vad man vill göra!”

Vad skulle du säga skiljer Skistar Experience från den vanliga skidskolan?
”Skistar Experience är upplevelsebaserad, i den vanliga skidskolan är det fokus på att det ska vara en utveckling rent åkmässigt. På Skistar Experience är upplevelsen i fokus, att man till exempel kommer ut och upplever baksidan. Sedan är vi också skidlärare och kan dela med oss av åk- och tekniktips om gästen vill ha det, men upplevelsen står i fokus.”

Här kan du läsa mer om Skistar Experiences upplevelsebaserade åkning.

De vann Audi och Åka Skidors Ski Camp-tävling
5 snabba weekendresor till snön
Skistar Experience-guiden ger sina bästa tips vid besvärligt underlag
Janne Quistbergh åker med Skistar Experience på Åka Skidor Ski Camp.

Janne Quistbergh körde lågzon under Ski Camps första dag. Dag nummer två är högzon öppet och Janne passar på att hänga med Skistar Experience på offpist-guidning.

”Jag tycker att de är jättebra, jag åkte med dem förra året också på Ski Camp. De är kunniga, professionella och de känns bra att åka med helt enkelt.”

Hur tycker du att den här upplevelsen är kontra en vanlig skidlektion?
”Det är något helt annat, på en vanlig skidlektion är det mer peka och att man ska göra si eller så, det här är mer frihetskänsla. Ändå får man tekniktips och pratar till exempel laviner och säkerhetstänk.”

Janne Quistbergh säger att han ibland tänker att det vore bra att ta en skidlektion för att utvecklas som åkare, men att det aldrig blir av. Och att det kanske är lättare att få till åkning med Skistar Experience, då konceptet lockar.

”Om man tycker om att åka utanför då är det bra att åka med Skistar Experience, men jag tror inte att alla vet om att det finns. Jag har själv inte tänkt på det förrän på Ski Camp i fjol, då jag fick upp ögonen för dem och att de finns. Att boka in åkning med dem kan jag göra när jag är själv här i Åre också, hoppa med i en grupp som är klar att köra”, säger Janne, innan han åker med gruppen ner till liften i jakt på nästa åk.

Resereportage: Narvik – drömåkning vid fjällets fot
Nostalgi: De kör världsmästerskapen i telemarkspuckelpist på smala skidor

Text: • 2015-03-27
Artiklar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen