Toppturskungens 10 bästa tips
Foto: Bruno Long/Suunto

Toppturskungens 10 bästa tips

Kanadensaren Greg Hill slog 2010 världsrekord med att gå två miljoner höjdfot, 609 600 höjdmeter, under ett kalenderår. Det han inte vet om toppturer är inte värt att veta. Här delar han med sig av sina bästa tips för att bli en bättre och säkrare skidbestigare.

Klä dig rätt

Hitta en bra balans mellan för kallt och för varmt. Var noga med att ventilera bort svett på vägen upp. Ha med lätta förstärkningsplagg i ryggsäcken.

Ät mycket och ofta

Håll energinivån uppe hela tiden, riskera aldrig att gå tom på bränsle. Fyll på med vätska redan innan du blir törstig.

Hitta ditt optimala tempo

Rusa inte iväg. Framgång på turen handlar inte om att gå fort utan om att vara uthållig och hålla ett jämnt och lagom högt tempo som passar din fysiska status.

Foto: Bruno Long/Suunto

Gå inte för brant

Hitta en lagom lutning och gå som max på mel- lersta hälhöjaren på bindningen. Turen blir då mer njutbar och mindre jobbig. Du orkar dess- utom längre och har mer kraft kvar till åket ner.

Glide and slide

Lyft inte på fötterna i stegen, glid istället framåt och sträva efter att ha skidorna på snön i alla lägen – förutom förstås när snön är riktigt djup och du spårar. Denna teknik sparar enormt mycket kraft över en hel dag.

Lär dig bergen

Ta din tid, lär dig vistas i bergen och samla på dig erfarenhet över tiden. Lär dig allt du kan om laviner och hur du tar dig fram i terrängen på ett säkert sätt. Ditt liv och hälsa kan hänga på det.

Foto: Bruno Long/Suunto

Var uppmärksam!

Håll hela tiden koll på eventuella tecken på lavinfara och skiftningar i snötäcke, väder och terräng.

Njut av turen

Det väntar (oftast) ett fantastiskt åk ner efter turen upp, det är ju därför du går på tur i bergen. Passa på att njut av naturupplevelsen på vägen upp.

Utforska

Var inte rädd för att söka dig till nya platser och berg, och därmed nya, fantastiska, upplevelser. 

Foto: Bruno Long/Suunto


Greg Hill

Ålder 41 år
Bor Revelstoke, Kanada
Familj Frun Tracey och två barn, Charley och Aiden.
Yrke Skidåkare.
Meriter Första nordamerikan att gå och åka 40 000 fot (12 192 meter) på 24 timmar, personliga rekordet är 50 100 fot (15 270 meter). otaliga förstaåk i Columbiabergen i Kanada. gick en miljon fot vintern 2004/05. gjorde 80 dagar med över 3 000 höjdmeter säsongen 2006/07. Slog världsrekord med 609 600 höjdmeter, två miljoner fot, under kalenderåret 2010. Gick 100 000 höjdmeter under mars månad 2014 under sin March Madness.
Webb Greghill.ca
Instagram @greg_hill_ski
Twitter @GregHill2Mil
Facebook Greg Hill

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!