Foto: Tim Gage via Flickr Creative Commons

Artiklar

Ny studie: Därför är det farligt att åka offpist i större grupp

En ny studie att en ensam skidåkare löper mindre risk att hamna i en lavin. Samtidigt säger lavinforskare att fortsätta följa rekommendationerna och inte åka ensam.

Text: • 2016-03-14 Uppdaterad 2016-03-14

Det är forskarjournalen Wilderness & Environment Medicine som studerat data hämtad från lavinolyckor i Schweiz och Italien. Enligt studien löper en ensam skidåkare, samt en grupp på två, mindre risk att hamna i en lavin.
Störst risk att råka ut för lavin var det för grupper på sex skidåkare eller fler. Den kategorin utgjorde endast 10 procent av alla grupper, men stod för 23 procent av alla olyckor.

Studien bekräftar även resultat från tidigare genomförda studier som säger att större grupper utgör ett större lavinhot än en ensam skidåkare, bland annat genom högre belastning på snötäcket, större sannolikhet att åka över ett instabilt snötäcke, långsammare beslutprocesser samt utmaningar med kommunikation och större risktagande på grund av en ökad känsla av säkerhet.

Ny studie: Därför är det farligt att åka offpist i större grupp
Foto: Jerome Bon via Flickr Creative Commons

Samtidigt finns det såklart stora fördelar med att åka i grupp, speciellt om du faktiskt hamnar i en lavin eller vid en skada. Många professionella inom Wilderness Medicine rekommenderar att du faktiskt åker i grupp snarare än ensam – trots resultatet. 
– Resultatet bör beaktas med försiktighet och ska inte ersätta rekommendationerna för lavinsäkerhet som starkt avskräcker skidåkare från att åka ensamma, säger Dr Benjamin Zweifel, lavinforskare vid WSL Institute for Snow and Avalance Research. 

Medicinskt genombrott kan rädda dina gamla skidknän


98-åringens hemlighet till ett långt liv i backen


Skidåkare räddad efter fall i ikonisk couloir


Text: • 2016-03-14
ArtiklarNyheterLavinsäkerhet

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen