Foto: Alric Ljunghager

Artiklar

Tänk om. Tänk nytt.

Skidfilmskollektivet The Bunch sätter någon form av punkt med sin tredje film finito. Och det är just därför du borde börja följa dem och kasta allt du vetat om skidåkning i papperskorgen.

Text: Tobias Liljeroth • 2016-04-11 Uppdaterad 2016-04-11

vad är egentligen riktig skidåkning? Är det storslalomåkarna som med kirurgisk precision carvar perfekta skär på ett underlag bestående av blank-is? Är det storbergsåkarna som droppar monstruösa klippor och åker midjedjupt puder? Är det topptursfolket som hittar sina egna spår utan hjälp av liftar och annan mekanisk hjälp? Ingen har svaret på denna eviga gåta.

Det löst sammansatta, svenska skidkollektivet The Bunch skiter i alla fall i vilket och leverar sin egen, lätt hemsnickrade form av skidåkning med inspiration av det som finns runt dem. Ta en del parkåkning, en del urban jibbing och mixa med några kryddmått stora berg och puder, och du hittar ett udda recept på modern skidåkning.

Det vi har utvecklat under de åren vi filmat med The Bunch är inte så påfrestande för kroppen eller farligt

I sina tre fullängdsfilmer Far Out, Finess och Finito visar gänget upp skidåkning som i de flesta traditionalisters ögon är fullkomligt obegriplig. Men som den store Ingemar Stenmark sa en gång ”He ä int lätt att förklara för nån som int begrip”. Storheten ligger i de små detaljerna, och ibland krävs det ett tränat öga för att uppfatta nyanserna.

The Bunch ställer skidåkningens påhittade måsten på rejäl högkant. Måste man ha stavar? Måste man åka framlänges? Måste man åka på ett berg? Måste man ens åka på snö? Nej, man måste ingenting är svaret.
– Det vi har utvecklat under de åren vi filmat med The Bunch är inte så påfrestande för kroppen eller farligt. Det är bara kul, alla kan göra det liksom, säger Maximiliam Smith, en av åkarna.

Finito var just det, slutet på en långfilmsera för The Bunch. Men inte slutet på deras åkning. I skrivande stund är man i Gulmarg i Indien och skapar sin egen form av skidmagi. Resultatet kan du läsa om i Åka Skidor i höst. 

Här kan du hitta The Bunch på social medier:

• facebook.com/thebunch.se

• instagram.com/thebunchstagrams

• vimeo.com/thebunch

Svensk skidfilm med The Bunch – Finito


Video: The Bunch hyllar JP Auclair


Musik: Redaktionen väljer ut sina 10 bästa låtar från skidfilmer


Text: Tobias Liljeroth • 2016-04-11
ArtiklarSkidorterThe BunchVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen