En häst, en draglina, en skidåkare. Vad kan gå fel?

Artiklar

Skijoring – vinterns galnaste skidtävling?

Har du alltid velat testa att åka skidor bakom en galopperande häst? Första helgen i mars har du chansen.

Text: Magnus Reithner • 2016-12-29 Uppdaterad 2016-12-29

Det började som det brukar börja: Två goda vänner, kaffe och lite funderingar. Uppgiften som låg framför Tom Schroeder och ”Mugs” Ossman var att komma på något som kunde göra den årliga vinterfestivalen i Leadville, Colorado, lite roligare. Men det gick trögt, trots flera koppar kaffe och säkert en och annan sötsak.

Det här var för länge sedan – i slutet av 40-talet – men Tom och Mugs gjorde som vi fortfarande gör idag när vi kör fast, de såg sig om efter inspiration. I grannstaden (nåja) Steamboat Springs, som hade sin egen vinterfestival, hittade de något som verkade lovande: tolka efter häst på skidor.

Men det gick för sakta för deras smak. Både Mugs, som födde upp tävlingshästar, och den rivige irländaren Tom var övertygade om att det hela skulle vara mycket roligare om hästen sprang i full galopp. På en snötäckt äng på Mugs ranch strax norr om Leadville spände Tom fast sig bakom en häst. Mugs satte sig i sadeln och sekunder senare föddes sporten ski joring – ett namn snott från norskans skikjøring.

Nåväl. Enkelt förklarat går sporten ut på att ryttare, häst och åkare så snabbt som möjligt ska ta sig genom en bana med käppar och hopp – tänk vattenskidåkning fast utan båt och vatten – samtidigt som åkaren samlar på sig utplacerade ringar. Om åkaren missar hopp, käppar eller ringar ger det tidspåslag.

Tävlingen hålls alltid den första helgen i mars och beskrivs av arrangörerna som ett av USA:s bästa event av det här slaget, vad det nu innebär. Klart är i alla fall att det är fartfyllt, lite riskfyllt och ser ut att vara hejdundrade kul.

Om du råkar befinna dig i Colorado helgen den 4 och 5 mars har du chansen att få ett minne för livet men se till att anmäla dig i tid eftersom platserna brukar ta slut fort. Häst behöver inte medtagas. Finns på plats. Se mer på leadvilleskijoring.us

Dra västerut! USA:s 10 bästa skidorter


Skogstokig – världens bästa skogsåkning


Text: Magnus Reithner • 2016-12-29
ArtiklarColoradoUSA

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen