Foto: Scott Markewitz

Artiklar

Dra västerut! USA:s 10 bästa skidorter

Land of the free, home of the snow. Åka Skidor guidar dig till de 10 bästa skidområdena i det stora landet i väster. Från glassiga lyxskidorter till puderhålor som slår världsrekord i snö.

Text: Åka Skidor • 2014-12-04 Uppdaterad 2014-12-04
Dra västerut! USA:s 10 bästa skidorter
Cody Townsend och Elyse Saugstad undersöker snökvaliteten i Mt Baker. Foto: Grant Gunderson

MT BAKER

Det kustnära läget gör att det dumpar intensivt i den här lilla puderhålan som i snitt får mer än 15 meter snö per säsong. Snö som ger makalös skidåkning och spektakulära linjer utför Mount Shuksans sluttningar.
Här finns ett gäng utmanande pister men det är åkningen i den varierade och underhållande terrängen som är grejen. Här finns det mesta du kan önska dig. Utmanande couloirer och klippor, brant skogsåkning och sköna pillows, ständigt inbäddad i världens djupaste snö. 

Kuriosa: Säsongen 1998/1999 slog Mt Baker världsrekord i snöfall med 28,9 meter snö på en vinter.

+ Snömängden
+ Terrängen
+ Skön stämning
+ Ett äkta skidåkarställe.

Flyg till Seattle
Åkhöjd 1 115-1 540 meter 
Liftar 10
Lifkortspris (dagskort) ca 430 kronor
Info mtbaker.us

BIG SKY

Tillsammans med den forne ärkerivalen Moonlight Basin bildar Big Sky Nordamerikas största sammanhängande skidsystem. Här finns fler än 200 lågtrafikerade pister och en föga charmerande, modern resort – vi rekommenderar dig att bo i den närbelägna staden Bozeman istället.
Big Sky får i genomsnitt mer än tio meter snö per säsong och det bäddar för riktigt bra offpiståkning. Det prismässigt smartaste alternativet är att köpa liftkort för antingen Big Sky eller Moonlight Basin, såvida du inte ska åka i båda systemen under en och samma dag.

+ Mer än 200 pister
+ Bra och stor terräng
+ Få besökare och lite köer
+ Bra priser på mat och dryck

Flyg till Seattle
Åkhöjd
 2 070-3 400 meter 
Liftar 29
Lifkortspris 770 kronor 
Info bigskyresort.com

Dra västerut! USA:s 10 bästa skidorter
Vilket flyg till vilken skidort? Här ser du närmsta flygplats!

ASPEN

I grund och botten en gruvort som grundades år 1879 i samband med silverrushen. Namnet kommer sig av att området är rikt på asp, men idag är glamorösa kändisar en minst lika vanlig syn. Aspen är den lyxigaste skidorten i hela Rocky Mountain och den bästa i Amerika enligt vissa källor – fullmatad med restauranger, barer, affärer och konstgallerier.
Skidsystemet består av fyra olika delar. Snowmass, Aspen Mountain, Aspen Highlands och Buttermilk. Snowmass och Aspen Highlands erbjuder riktigt bra åkning.

+ Skidsystemen i Aspen Highlands och Snowmass
+ Lite folk i pisterna
+ Mysig stad med ett stort utbud och många bra restauranger. 

Flyg till Denver
Åkhöjd
2 399-3 813 meter 
Liftar 43 stycken
Liftkortspris 780 kronor
Info aspensnowmass.com


JACKSON HOLE

USA:s kanske mest hajpade skidort. Skådeplatsen för ett oändligt antal fotade och filmade puderåk med feta klipphopp. Här faller i genomsnitt 12 meter snö per säsong och föret kan vara fantastiskt, vissa locals menar att det är puder åtminstone varannan dag. Solens värmande strålar kan dock paja en hel del, i första hand de branta pisterna i botten av systemet. En annan nackdel är avståndet till backen, resan dit tar 30 minuter med buss.

+ Utmanande terräng
+ Bra fallhöjd
+ Genuin stämning
+ Mycket och bra snö
+ Vilda Västern.

Flyg till Denver
Åkhöjd
1 925-3 185 meter 
Liftar 12 stycken
Liftkortspris 780 kronor
Info jacksonhole.com

Dra västerut! USA:s 10 bästa skidorter
Pistkarta över Jackson Hole.

VAIL

Vail är en gigantisk och pråligt lyxig skidort med ett skidsystem som räknas till de absolut största i USA. Back Bowls erbjuder fin och trädfri offpist medan Blue Sky Basin utgörs av opreparerade pister i härlig och lagom gles skog. Dessa områden öppnar i regel en bit in på säsongen och stängs ofta vid blidväder. Orten drar mycket besökare, ringlande liftköer och trängsel i pisterna är tyvärr ingen ovanlighet. Prisvärda budgetboenden är sällsynta.

+ Ett av de största skidområden i USA
+ Effektivt liftsystem
+ Trafikfri stadskärna
+ Back Bowls och Blue Sky Basin

Flyg till Denver
Åkhöjd
 2 475-3 525 meter 
Liftar 34 stycken
Liftkortspris 900 kronor
Info vail.com


TELLURIDE

En avlägsen och isolerad håla i sydöstra Colorado. En perfekt skidort att utgå ifrån för sidecountry. Och nej vi snackar inte musik utan toppturer där du fuskar med lift under delar av sträckan. Det enda som eventuellt kan sätta stopp för äventyren är snömängden, här snöar det i genomsnitt 8 meter per säsong, en moderat mängd med amerikanska mått mätt.
Pisterna är begränsade till antalet men utanför dem finns mycket möjligheter, legendariska offpiståk som Gold Hill, Black Iron Bowl och Bear Creek med sina stora och snorbranta couloirer.

+ Charmig, vänlig liten håla som andas Vilda Västern
+ Varierad åkning
+ Rejäl fallhöjd

Flyg till Denver
Åkhöjd
2 665-3 830 meter 
Liftar 18 stycken
Liftkortspris 840 kronor för en dag
Info tellurideskiresort.com

SUN VALLEY

Sun Valley är en klassisk, lyxig och kändistät amerikansk skidort i delstaten Idaho. Till orten hör två olika skidsystem, ett större och ett betydligt mycket mindre och lägre. Bald Mountain är storebrorsan som har svarta pister, åkhöjder upp till 2 790 meter på kalfjället och goda offpistmöjligheter på baksidan varifrån du får lifta tillbaka. Dollar Mountain mäter 2 023 meter, ligger vid foten av Bald Mountain och har mestadels gröna pister. 

+ Bra snö
+ Välpreparerade pister
+ Rejäl fallhöjd 

Åkhöjd 1 750-2 790 meter 
Liftar 21 stycken
Liftkortspris 820 kronor
Info sunvalley.com


ALTA

Skiers only! Här är visserligen brädåkarna inte välkomna och när köerna ringlar långa dirigeras de av vakter. Men lyckligtvis är Alta så mycket mer. Det är en av USA:s äldsta och mest klassiska skidorter med en hel del karaktär. Här finns nämligen ingen flärd, allt handlar helt enkelt om skidåkning. 
Tillsammans med grannorten Snowbird bildar Alta ett av Amerikas största skidsystem. Den fantastiska, torra snön har gjort att orterna betraktas som puderhuvudstäderna i världen. Det faller i genomsnitt runt 15 meter snö per säsong och kompetenta åkare får sitt lystmäte i den branta terrängen som bjuder förstklassig åkning, både alpint och i skog. 

Fantastisk snökvalitet
+ Brant terräng
+ Stort skidsystem (ihop med Snowbird)

Flyg till Salt Lake City
Åkhöjd
 2 600-3 215 meter 
Liftar 11 stycken
Liftkortspris 630 kronor
Info alta.com

Dra västerut! USA:s 10 bästa skidorter
Pressbild, alta.com

SNOWBIRD

Steep and deep!Snowbird och grannorten Alta bildar ett gemensamt, brant puderparadis med totalt 24 liftar, mängder av pister och i det närmaste obegränsade offpistmöjligheter, samt sist men inte minst – stora mängder torr och lätt snö. Snö som gjort de båda orterna världskända. Snowbird tillåter förresten brädåkare, vilket grannen Alta dessvärre inte gör.

Mängder av försklassig snö
+ Länkningen till Alta ger ett stort och bra skidområde.

Flyg till Denver
Åkhöjd
 2 365-3 350 meter 
Liftar 13 stycken
Liftkortspris 710 kronor
Info snowbird.com

Dra västerut! USA:s 10 bästa skidorter
Squaw Valley. Foto: Jason Abraham

SQUAW VALLEY 

Den största och bästa skidorten i Lake Tahoe, belägen vid den norra änden av den 501 meter djupa, vidsträckta och högt belägna sjön, som ligger på gränsen mellan Kalifornien och Nevada. Den lilla, konceptbyggda och bilfria skidorten har sina definitiva begränsningar men här finns det mesta nöden kräver.
Skidsystemet erbjuder riktigt bra pister för nybörjare och utmaningar för vassa åkare. Det faller mer än 11 meter snö per säsong och offpisten är riktigt bra men inte helt lätt att handskas med. En guide kan komma väl till pass. 

+ Gott om utmanande terräng
+ Mycket snö
+ Trevlig och bekväm by

Flyg till Reno
Åkhöjd
 1 890-2 760 meter 
Liftar 34 stycken
Liftkortspris 570 kronor
Info squawalpine.com

 

* Alla priser är för ett dagskort och är beräknade på en 
dollarkurs på 7
,51 kronor.

 

Läs även: Jackson Hole Air Force

5 USA-höjdare:

Bäst snö: Alta/Snowbird, Utah

Mest snö: Mt Baker, Washington

Bäst pister: Sun Valley, Idaho

Bäst park: Breckenridge, Colorado

Störst: Vail, Colorado

Läs även: Jackson Hole – I'm going to Jackson
Läs även: On the road – Washington
Läs även: Skidguide Utah
Läs även: Alta – Världens bästa snö
Läs även: Utah, Wyoming och Montana
Läs även: 100 heta skidresetips

Text: Åka Skidor • 2014-12-04
ArtiklarSkidorterJacksonUSAWashington

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen