5fd91d448ed1e

Artiklar

Se finalen i Freeride World Tour Live här

Dags för den mest prestigefulla tävlingen som finns inom friåkning - finalen i Freeride World Tour på det legendariska berget Bes des Rosses i Verbier.

Text: Gabriella Edebo • 2018-04-01 Uppdaterad 2018-04-01

Så var det tillslut dags för eliten att göra upp om vinsten i den mest prestigefulla tävlingen som finns inom friåkning och avgöra vem som tar hem världsmästartiteln.

Tävlingsarenan Bec des Rosses har i år ett betydligt tjockare snötäcke än man sett på många år, så organisationen tror det finns möjlighet att se nya kreativa linjer när finalen äger rum.

Enda svensk på start är ingen mindre än Reine Barkered som kör för att försvara sin vinst från förra året.

Besvärligt väder har varit ett tema under hela FWTs tävlingssäsong med bland annat en inställd tävling i Japan och hög lavinrisk i Andorra som tragiskt nog ledde till ett dödsfall när de lokala guiderna jobbade med att säkra berget.

I Verbier har vädret ställt till det nu under väderfönstrets första dagar, men nu verkar det tillslut ge med sig och tillåta tävling. Organisationen hoppas på att solen tittar fram redan nu under söndag eftermiddag för att första start ska kunna kickas igång kring lunch, annars är nästa alternativ imorgon måndag.

Beslutet kommer att tas nu under söndag förmiddag efter noggranna analyser av väderprognoser.

UPDATE: Tävlingen drar igång idag måndag kl 08:45.

Verbier anses vara den mest prestigefulla tävlingen i friåkningens historia. Det var här allt en gång i tiden började, och som senare utvecklades till att bli en världsturné med friåkningstävlingar. Berget i sig som tävlingen anordnas på, Bes des Rosses, är också ett av de mest extrema bergssidorna som man kör tävlingar på. Brant, enorma klippor och sjukt mycket exponering och no-fall-zones gör det till ett face som kräver mycket av åkarna.

Världsmästarna ska koras nu efter tävlingen i Verbier, alltså åkaren med mest poäng och bäst placeringar som tar hem vinsten i totalen.

Herrar skidor är redan avgjort. Kristofer Turdell har tillräckligt med poäng efter vinsten i Fieberbrunn för att säkra totalen. Dessutom har han precis tyvärr dragit på sig en skada och kommer inte kunna åka skidor på ett tag, men är såklart ändå på plats i Verbier för att heja på övriga åkare och fira sin vinst. Däremot har vi den regerande Verbier-mästaren Reine på plats.

Damer skidor däremot är mer spännande. Arianna Tricomi från Italien har en knapp ledning ner till tvåan Eva Walkner från Österrike. Resultatet i finalåket i Verbier kommer att avgöra vem som tar hem totalsegern. Förutom kampen om totalsegern kommer även ett norskt wildcard att addera lite krydda till finalen. Puckelpiståkaren Hedvig Wessel har fått en startplats att kasta sig ut för Bed des Rosses branter.

Se finalen i Freeride World Tour Live här
Turdell är skadad men har redan säkrat totalsegern. Foto: Gabriella Edebo

Herrar snowboard är även det tajt i toppstriden med fyra åkare som potentiellt skulle kunna ta hem vinsten i totalen. Åkarna som gör upp om titeln är Thomas Feurstein och Gigi Rüf från Österrike, och Davey Baird och Sammy Luebke från USA.

Damer snowboard har Manuela Mandl från Österrike ett stadigt grepp om, men Marion Haerty från Frankrike skulle potentiellt kunna ta hem segern fortfarande om hon plancerar sig tillräckligt mycket bättre än Mandl.

Livesändningen för damklasserna sänds på YouTube via den här länken.

Livesändningen för herrklasserna sänds däremot på RedBull TV här.

(Varför det är så märkligt uppdelat har vi inte lyckats få något vettigt svar på ännu…)

Livesändning från damerna:

 Livesändning från herrarna:

Startordning:

1. Snowboard herrar
2. Skidor herrar 
3. Snowboard damer
4. Skidor damer

Startlistor:

Se finalen i Freeride World Tour Live här
Se finalen i Freeride World Tour Live här
Se finalen i Freeride World Tour Live här
Se finalen i Freeride World Tour Live här

Kristofer Turdell är världsmästare i friåkning 2018


Hedvig Wessel har fått wildcard till Xtreme Verbier


Storartad vinst till Turdell på FWT i Andorra


Text: Gabriella Edebo • 2018-04-01
ArtiklarFreeride World TourKristofer TurdellVerbierXtreme Verbier

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen