Med en gradskiva kan man slå berget med häpnad. Foto: Philip Alexandersson

Artiklar

Åk bättre skidor med en skidcoach

Frågan är inte om du borde anlita en skidinstruktör, utan när. Daniel Garcia och hans kollegor finns här för att få dig att nå din fulla potential.

Text: Tobias Liljeroth • 2018-12-13 Uppdaterad 2018-12-13

– Många skidåkare tror att de kan åka bara för att de kan ta sig ner för berget. Daniel Garcia skrattar när han drar en stor andel skidåkare över en gles kam. 

Sedan 2008 har han jobbat som frilansande skidinstruktör under sin egen fana Skicoach med bas i Åre. Han har även jobbat för skidlärarföreningen, SLAO och Friluftsfrämjandet samt utbildar skidlärare.

Att prata med en entusiastisk skidinstruktör är som att öppna en dammlucka, en liten teknikfråga blir snabbt till en timslång utläggning om skidteknikens innersta väsen. 

För visst, du kan garanterat åka skidor och ta dig utför de flesta åk, men skulle det inte vara kul att bli lite säkrare och få lite bättre koll på vad du håller på med? 

Just det kan en erfaren skidinstruktör hjälpa dig med. Som Daniel Garcia.

Kort sagt kan man säga att skillnaden mellan en skidinstruktör och en skidlärare är flexibiliteten, både i tid och plats, men också i själva åkningen – från pist till offpist via pucklar eller parken. Allt hänger nämligen ihop, skidåkning är skidåkning oavsett var på berget den utförs.Och grunden i precis alla former av alpin skidåkning är rörelse, balans och position.

– Vi är ute efter att skapa kraft mellan skida och snö och det är våra rörelser som påverkar det. Skidåkning är ett samspel mellan mina rörelser, terrängen och skidans konstruktion, säger Garcia.

– Ju större rörelsemönster vi har desto bättre blir vi att kunna hantera olika förhållanden.

Framgångsrik instruktion handlar om ett samspel mellan coach och åkare, något som kan vara nog så komplicerat att uppnå. Kraven som ställs på instruktörens pedagogiska förmåga är därmed höga.

– Det jag vill med mina kunder är att skapa skidgldje och en förståelse för vad de själva gör i sin skidteknik. Det gäller att anpassa efter kundens åkförmåga och fysik. Men också den psykolgiska förmågan och se var skon klämmer, för ibland är det inte alltid i själva tekniken det sitter utan mentalt.

Det tar bara sekunder innan Daniel fastnar i ännu en passionerad utläggning om åkteknik.

– Det gäller att bli följsam. Be water. Vattnet jobbar inte emot nånting, vatten följer naturens lagar. Ju tröttare man blir desto mer har man jobbat emot naturen. Det gäller att åka med berget, istället för mot berget.

Och det är just därför du ska anlita en skidinstruktör i vinter. Din skidupplevelse är värd det, mer än du tror.

Åk bättre skidor med en skidcoach
Foto: Philip Alexandersson

Daniel Garcia | Skicoach

Bor Åre
Yrke #1 Snickare
Yrke #2 Skidinstruktör samt utbildar skidlärare. Driver sedan 2008 sitt eget företag Skicoach.
Certifiering ISIA – International Ski Instructors Association, den högsta nivån inom skidutbildning.
Info skicoach.se

Skiers Accredited – Absolut gehör på berget


Text: Tobias Liljeroth • 2018-12-13
ArtiklarÅreSkidskola

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen