I vinter kliver Hedvig Wessel in i rampljuset med målet att erövra friåkningens högsta liga. Foto: Anton Enerlöv

Artiklar

Nästa världsmästare: Hedvig Wessel

En färgstark vinnarskalle från Norge är på väg att ta världstouren i friåkning med storm. Hedvig Wessel bestämde sig efter att ha deltagit på OS i puckel förra vintern att det var dags för en tvärvändning i karriären.

Text: Gabriella Edebo • 2018-12-28 Uppdaterad 2018-12-28

Hedvig Wessel har kört världscupen i puckel-pist i sju år, är tvåfaldig olympier och har vunnit medalj på VM, men nu har smala tandpetare till skidor hastigt bytts ut mot en bredare variant med rockerprofil. Här ska åkas freeride. Och inte bara det, siktet är dessutom inställt på att vinna hela Freeride World Tour (FWT).

Friåkning har lockat mer och mer de senaste åren och jag älskar känslan av att ha hela berget som lekplats. Jag vet att jag har en lång väg till att bli världsmästare i friåkning, men jag är målmedveten och resan har redan börjat, sa Hedvig i vintras när hon precis bestämt sig för att göra ett karriärbyte.

Nästa världsmästare: Hedvig Wessel
Siktet inställt på prispallen. Foto: Anton Enerlöv

Freeride World Tour avslutas varje säsong med finalen i Verbier som är en av de mest prestigefulla friåkningstävlingarna i världen. Åket på det respektingivande Bec des Rosses har ofta en avgörande roll för vem som tar hem totalsegern på touren och koras till Freeride World Champion.

Genom sin klädsponsor, som är en av Freeride World Tours huvudpartners, fick Hedvig Wessel ett wildcard till att få starta i Verbier. Även om hon inte hade någon chans att vara med och göra upp om världsmästartiteln så fick hon chansen att direkt mäta sig mot de bäst rankade friåkarna i världen.

Resultatet blev en fjärdeplats som hon inte var helt nöjd med, men med tanke på motståndet och den skyhöga nivån på tävlingens damklass så visade Hedvig att hon lever upp till förväntningarna och platsar i friåkningens finrum. Självsäker skidåkning lyste igenom med aggressivitet och hög fart på det branta åket.

Nästa världsmästare: Hedvig Wessel
Mer tävlingsinriktad än gemene friåkare, Hedvig Wessel har redan siktet inställt på att vinna hela Freeride World Tour. Foto: Anton Enerlöv

Startplatsen i Verbier säger hon bara var en början på hennes nya karriär. Innan vintern ens var över hade hon byggt upp höga förhoppningar om att få ett wildcard till att vara med på hela Freeride World Tour 2019, och på så sätt slippa kvala in på traditionellt vis via den hårda konkurrensen på kvaltouren, FWQ.

Oddsen var på hennes sida, rätt sponsor på kläder, två vinster från Scandinavian Big Mountain Championships i Riksgränsen och representant för ett skidland som inte haft några kvinnliga skidåkare på världstouren på ett tag. Till skillnad från världscupstävlingar som arrangeras av FIS, det internationella skidförbundet, så är Freeride World Tour ett företag som avser att gå med vinst och alltid letar efter möjligheter att expandera sin räckvidd till nya marknader och tittarsiffror. Därför brukar FWT inför varje säsong dela ut ett gäng wildcards till kommande vinters turné, både för att ge skadade åkare en ny chans men även ett par för att boosta sin PR-strategi.

Nästa världsmästare: Hedvig Wessel
Förberedelser inför FWT-premiären i Verbier i våras. Foto: Anton Enerlöv

Vägen till skidåkning började tidigt under uppväxten i Oslo för hela familjen Wessel. Hedvig har tävlat både i alpint, längd, gymnastik och framförallt i alla sammanhang där det funnits tillfälle att mäta sig mot sina bröder. Vid 12 års ålder testade hon på puckelpist och gillade hur det kombinerade skidåkning och gymnastik och började köra det istället.

Under puckelpisttiden hade hon ett tag David Kantermo (ett av Åres ansikten utåt som verkar besitta en superkraft att kunna hitta pudersnö på Skutan oavsett väder, vind och tid på dygnet) som tränare. En dag föreslog han att hon borde prova på att köra en friåkningstävling, så hon hamnade på Scandinavian Big Mountain Championships, även känt som NM, i Riksgränsen 2015. Kvalåket på Nordals kändes brant och läskigt men Hedvig fick råd och pepp från sportens främsta namn och överraskade sig själv med att hamna på en andraplats i tävlingen.

Strikta träningsrutiner från landslagstiden hänger fortfarande kvar. Hedvig sätter upp mål, skriver träningsdagbok med extrem noggrannhet, kör yoga varje dag och tränar kring sju pass i veckan. Hon ville bli bäst på puckelpist men ville hellre hålla på med friåkning som lockade med sitt fria tillvägagångssätt och öppna tävlingsformat.

Nästa världsmästare: Hedvig Wessel
Stökigt underlag är inga problem för en av Norges mest kompletta skidåkare. Foto: Anton Enerlöv

Vid sidan av skidåkningen har 23-åringen blivit något av ett fenomen på sociala medier där flödet är en vild mix av skidåkning, vardag, mode och träning. För nästan två år sedan startade hon även en videoblogg för att dela med sig mer av sin annorlunda och hektiska vardag och samtidigt göra sig själv mer attraktiv i sponsorers ögon. I vintras filmade hon utöver det även för en kortare webbserie som handlar om hennes övergång från puckelpist till freeride och blev dessutom inbjuden att göra skidfilm med Wille Lindberg och det franska filmbolaget Nuit de la Glisse.

I början juni blev det klart att Hedvig, inte helt oväntat, fick ett wildcard till Freeride World Tour 2019 och hon har spenderat sommaren med att träna för att vara i sitt livs form inför säsongspremiären. Enligt rykten har hon som mål att göra en backflip på varje tävling och på så sätt utnyttja sina kvaliteter från puckelbakgrunden och höja nivån på trickfronten i damklassen. Om det stämmer eller ej väntar vi med spänning på att se när en ny tävlingssäsong drar igång i Japan i Januari.

Hedvig Wessel

Ålder 23, född 1995

Kommer Från Oslo, Norge

Meriter
– Puckelpist
Norsk mästare 6 gånger
3a Världscupen i Moskva 2016
5a VM i Sierra Nevada 2017
– Friåkning
1a NM i Riksgränsen 2017 & 2018
4a FWT Xtreme Verbier 2018

Instagram @hedvigwessel

Se mer och lär känna Hedvig i webbserien Hedvig’s Way.

Hedvig Wessel och vägen till Freeride World Tour


Nytt avsnitt av Hedvig's Way


Hedvig Wessel har fått wildcard till Xtreme Verbier


Text: Gabriella Edebo • 2018-12-28
ArtiklarHedvig WesselVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen