Foto: Mirja Geh / Red Bull Content Pool

Artiklar

Skidsnack #10: Veckans nyheter i skidvärlden

Skidsnack firar tvåsiffrigt med luftskeppsåkning, X Games-medaljer, park-krig i Jämtland och mycket mer i veckans sammanfattning från skidvärldens inre.

Text: Gabriella Edebo • 2019-03-10 Uppdaterad 2019-03-10

Jämtlands bästa park?

Bydalsfjällen postade denna drönarfilm i veckan på sin park med mängder av hopp och rails av olika storlek, form och svårighetsgrad. Åres park i Bräcke, som innan har ansetts vara Sveriges näst bästa park efter Kläppen, ser ut att ligga ordentligt i lä för tillfället.

Nytt nummer i butik

Mars är här och det är även säsongens sista nummer av Åka Skidor. Tjuvkika på marsupplagan som bjussar på topptur i mängder, märkliga funderingar från Kina, svängens återkomst och mycket mer för att fira vinterns sista pudersvängar innan det är dags för slask och sol.

Topptur och slask i vinterns sista nummer

X Games-medalj i äkta åkning

X Games Real Ski är en videotävling där sex inbjudna åkare tillsammans med en filmare har chansen att vinna prestigefulla medaljer. Två månader är tidsramen att leverera en 90 sekunder lång edit med urban åkning med åkarnas egna twist. Domarna har sedan den svåra uppgiften att avgöra vilket team som gjort det bäst (vad det egentligen betyder i ett så fritt format har domarna själva svårt att förklara). Den prestigefulla silvermedaljen gick till svenska Pär ”Peyben” Hägglund från the Bunch och hans filmare Emil Larsson. Se filmen nedan, övriga medaljer och resten av bidragen, som alla är sevärda, hittar du här.

Kids: åk med proffsen i Åre

Den 23-24 mars har du som är mellan 14 och 18 år chansen att få åka med några av Salomons svenska proffsåkare för att bli coachad i friåkning och få lära dig lite nytt om lavinkunskap. Gratis anmälan men begränsat antal platser. Läs mer här.

Skidsnack #10: Veckans nyheter i skidvärldenFrida Hansdotter avslutar karriären

33-åringen har skrivit in sig i historieböckerna som en av Sveriges största utförsåkare genom tiderna. Medaljskåpet hemma i vardagsrummet stoltserar med ett OS-guld, 5 VM-medaljer, 35 pallplatser i världscupen och en kristallglob efter vinsten i den totala slalomcupen 2015-2016. Efter 15 år i världscupen kör Frida nu sin sista tävling nästa helg i Andorra.

Svenska mästerskapen i småbergsåkning

”Fjolårets hemligaste, bästa och minsta friåkningstävling kommer tillbaka! Ta FWT, NM och RTC och blanda med Älskling jag krympte barnen så har du SMISMS i ett nötskal. Gå störst på minst berg helt enkelt.” Det är beskrivningen på vad inofficiella SM i Small Mountain Skiing innebär. Åre den 7 april är plats och datum att lägga på minnet. Mer info om spektaklet hittar du i facebookeventet.

Topptursskidor från Chanel

Vi har fått in rapporter från Paris Fashion Week att Chanel numera räknar in skidor med tech-bindningar och blades till sin rekvisita-kollektion. Pris är i nuläget oklart.

Skidsnack #10: Veckans nyheter i skidvärlden
Foto: Olivier Saillant

Reine får åka vidare

På grund av en kris i familjen tog Reine Barkered beslutet att åka hem till Sverige innan den senaste tävlingen på Freeride World Tour i Andorra blev av. Vi trodde alla att han satt säkert i totalsammanställningen för att ändå kvala vidare till finalen Verbier och nästa säsong av FWT. Men snopet nog hamnade Reine tillslut tio ynka poäng under kvalgränsen och var därmed utslagen. FWT-organisationen var som tur var snabbfotade och kom med beslutet att Borgmästaren av Stomparköping får ett av de åtråvärda wildcards som de delar ut inför varje säsong.
”Det hänns lite tråkigt att inte gå vidare helt på egen maskin men det är som det är, lite tröst är det med att jag bara behövt startat för att kvala.” säger Reine nu i efterhand, men är under omständigheterna glad att ha en mindre sak att oroa sig för i nuläget för att kunna fokusera på familjen istället.
Vi hoppas såklart att Reine med familj alla mår bra och att vi snart ser honom tillbaka på skidorna med sinnesro.

Film

Zeppeskiing
”First Ever Zeppelin Skiing Drop”!!! Glöm heliskiing, åkning med transport av Zeppelinare är det nya uppenbarligen. I alla fall om du är sugen på att fira dig ner 50 meter från ett luftskepp som förflyttar sig relativt långsamt och har en begränsad flyghöjd på lite drygt 2000 meter över havet. Men det ser coolt ut på bild i alla fall.

Lumi episodes
Kajsa Mattä och Fanny Hansson visar att allt som krävs för att skapa sin egen webbserie med åkning i fokus är en hink till bredden fylld med en kompott av vilja, pepp och lite norrländskt lugn. Strössla med grym åkning som topping, in i redigeringsprogrammet en sväng och ladda upp på Youtube för allmän beskådan. Hämta din dos av inspiration för dagen med avsnitt två av serien de kallar Lumi Episodes.

Rått från hjälmkameran
Sam Anthamatten och Johnny Collinson drog till La Grave för ett år sen för att göra filmen som de sedan döpte till fantasifulla ”La Grave” (se den här). Nu kan du även få hänga med i hundraåttio från hjälmkameraperspektiv bland skidortens branta sluttningar och rännor.

Skidsnack #9: Veckans nyheter i skidvärlden


Paaso och Turdell på pallen i FWT Andorra


Klimatsmart topptur med tåg i Norge


Text: Gabriella Edebo • 2019-03-10
ArtiklarNyheterskidsnack

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen