Foto: Alpinarium

Artiklar

Lavinkatastrofen i Galtür 1999

Den vita mardrömmen: Alpinarium i österrikiska Galtür är en påminnelse om en av Alpernas största lavinkatastrofer genom tiderna.

Text: Petter Berggren • 2020-08-02 Uppdaterad 2021-09-01

Artikeln publicerades ursprcunglugen i Åka Skidor #5 – 2019

Den 23 februari 1999 sattes den sömniga alporten Galtür i Österrike på kartan, då den drabbades av den värsta lavinkatastrofen på 40 år. En isolerad by som tidigt besöktes av vinterturister för rekreation och vinterlek, men idag anses deras pister lite väl lätta och lockar mer noviser än experter. I samma dal, Paznaun, strax innan Galtür ligger dock megakomplexet Ischgl.      

Flera områden i Alperna är uppdelade i olika zoner för hur och var man får bygga med tanke på lavinfaran. Röd zon är det byggförbud i, gul måste du ha lavinskydd, men i gröna zoner finns inga restriktioner – som byn Galtür.

Det är svårt att klandra någon att Galtür hade klassificerats som grön trots den hemska utgången med 31 döda. Lavinerna hade tidigare alltid tagit samma väg och från bergets fot är det minst 200 meter på plattmark innan Galtürs bebyggelse nås. Och när man har gjort datorsimuleringar och räknat på värsta scenario med ett tidsspann på 150 år har man inte lyckats åstadkomma det som inträffade år 1999. 

Lavinkatastrofen i Galtür 1999
Alpinarium i Galtür, lika delar minnesmärke över katastrofen som skydd mot framtida diton. Foto: Petter Berggren

Men just vintern 1999 var exceptionell på grund av olika väderfenomen som inträffade samtidigt. Från Atlanten i väster dundrade det in återkommande fuktiga stormar som träffade en kall, arktisk front från norr, samtidigt som kraftiga vindar transporterade snön. 

På kort tid fick orten fyra meter snö. Snötäcket som brast var 500 meter brett och 2,5 till 3,5 meter djupt. Totalt störtade en lössnölavin på 170 000 ton mot byn i en fart på 290 km/h. På mindre än en minut var det över och en av 1900-talets värsta lavinkatastrofer var ett faktum.            

Lavinen i Galtür har blivit en del av byns själ och är ständigt närvarande. Kanske är det de synliga pilformade betongfundamenten i byn eller att några av husen inte har några fönster mot bergssidan som påminner om katastrofen. 

Men mest troligt är det ändå betongvallen som mäter 345 meter i längd och en höjd på 19 meter. 

Lavinkatastrofen i Galtür 1999
Foto: Alpinarium

Förutom att vara en skyddsvall mot en eventuell lavin så är också en huskropp integrerad i betongen – Alpinarium, ett museum om lavinkatastrofen som öppnade 2003 där man kan ta del av lavinens förödelse. Det finns en biograf som visar en för muséet specialgjord film om lavinen, men också en klättervägg, bibliotek, café, seminarierum och andra utställningar. 

I bergsbyar likt Galtür har man genom historien tvingats att förhålla sig till förintande laviner. Alpinarium är en smärtsam berättelse samtidigt ett högst verkligt skydd mot nya hot. 

alpinarium.at 
galtuer.com


Text: Petter Berggren • 2020-08-02
ArtiklarLavinsäkerhetÖsterrike

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen