Foto: Oskar Enander i Engelberg

Lavinsäkerhet

Hur du rapporterar en lavinincident

Har du eller någon du känner varit med om en olycka eller tillbud i samband med en lavin i svenska fjällen? Då borde du skicka in en incidentrapport till Naturvårdsverket för att hjälpa de svenska lavinprognoserna att bli bättre.

Text: Gabriella Edebo • 2021-05-22 Uppdaterad 2022-12-12

Varje vinter sker en hel del incidenter i samband med laviner i de svenska fjällen. Mellan 25-40 allvarliga tillbud sker i snitt varje år och 1-2 omkommer, enligt statistik från Lavinprognoser och Naturvårdsverket. 

Om du har varit med om en lavin där du eller någon i ditt sällskap dragits med så vill de ansvariga på myndigheten gärna veta mer om händelsen för att kunna sammanställa statistik och data över kända olyckor och tillbud, för att kunna utveckla prognostjänsterna framöver. 

Ett annat viktigt syfte är för att lära mer om varför tillbudet inträffade och hur liknande scenarion kan undvikas i framtiden. 

Observera att du även ska kontakta 112 direkt om det skett en olycka eller allvarligt tillbud.

Hur du rapporterar en lavinincident
Foto: Fjällsäkerhetsrådet

Tillbuds/olycksrapportering i samband med laviner i svenska fjällen

I formuläret som finns på Lavinprognoser.se kan du rapportera om du eller om någon som du känner har varit med om ett tillbud eller olycka i samband med en lavin i svenska fjällen. 

I formuläret beskriver du var, när och hur olyckan inträffade samt detaljer om gruppens storlek och om man tagit del av dagens lavinprognos eller ej.

Om du även har bilder av lavinen så ombeds du att skicka dem via mail till lavinprognoser@naturvardsverket.se.

Om du vill kan du vara helt anonym, men lämna helst en mailadress så utredarna kan kontakta dig vid behov av mer information om incidenten.

Länken till formuläret hittar du på lavinprognoser.se eller via https://forms.gle/xBtodXr8Ex5XwzvZ8

Lär dig mer om säkerhet på berget och i lavinterräng under fliken #Bergskunskap här på hemsidan.


Text: Gabriella Edebo • 2021-05-22
ArtiklarbergskunskapLavinLavinerLavinsäkerhetLavinsäkerhetsrådetNaturvårdsverket

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen