Med Johans tjänst i luren kan du göra din åkning både säkrare och roligare. Foto: PickALine

Skidappar

Hitta din egen linje med appen PickALine

Det finns många smarta appar som underlättar skidåkningen. En av dem är PickALine som bland annat ger tillgång till 3D-kartor, lavinprognoser och åklinjer.

Text: Anton Furuland • 2022-01-18 Uppdaterad 2022-01-18

För några år sedan föddes en idé hos Frösöbon Johan Näslund, grundad i hans två ganska skilda intressen skidåkning och programmering. Den skidfrälsta IT-konsulten ville skapa en topptursapp som kunde göra fjälläventyret säkrare och därmed roligare.

– Jag har alltid brunnit för skidåkning och sen under universitet började jag programmera. Det var jäkligt kul det också och jag ville kombinera de två intressen och funderade kring hur man kunde göra den bästa topptursappen, berättar Johan Näslund.

Hitta den ultimata åkningen både i skogen…
och på kalfjället. Foto: PickALine

Resultatet det blev appen PickALine. Med den i telefonen får du Naturvårdverkets lavinprognoser integrerade med Lantmäteriets fjällkarta i en 3D-miljö, och kan därmed hålla koll på vilka områden som är särskilt lavinutsatta.

Väljer du att ge dig ut i okänd terräng gör du bäst i att ta hjälp av kartlagren som visar lutning, höjd och väderstreck. Om olyckan ändå är framme? Då sms:ar du din position för snabbast möjliga räddning.

Områdena som finns är de mest populära för toppturer i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Dalarna.

Appen är också en communitybaserad tjänst där du kan planera din skiddag utifrån redan registrerade linjer samt lägga in din egen linje.

– Ifjol fick jag fler frågor än tidigare kring PickAline och framföra allt under vårvintern. Då kan jag se att aktiviteten är som högst. Men jag hoppas också att ännu fler lägger till sina åk och linjer. Antingen utgår man från en GPS-rutt eller så ritar man in linjen manuellt på kartan, ger den en rubrik och beskrivning – resten sköts automatiskt.

Johan Näslund in action. Foto: PickALine
Ta en tur och bidra med info till appen. Foto: PickALine

Johan började med 3D-programmeringen på allvar under sitt examensarbete på universitetet och att kartorna i PickALine är just 3D är en tillgång för skidåkaren  och gör appen till ett bra planeringsverktyg, säger han.

– Det blir väldigt detaljerat och lätt att läsa terrängen när kartorna är i 3D. Sen när det också bra att kunna få in lavinprognoserna visualiserade direkt in i kartan, samt väderdatan och historiken. Det är kanske inte för vem som helst, men om man vill gå in på djupet så är det verkligen ett bra verktyg.

Om det kommer adderas några nya funktioner framöver är oklart i dagsläget, berättar Johan, som näst på sin agenda har en stundande flytt till Nordnorge och Tromsö.

– För skidåkningen, men också för klättringen och mountainbikecyklingen, bland ännu häftigare berg!

Du hittar aktuella lavinprognoser på lavinprognoser.se – och kan alltså även få en sammanfattning via PickALine-appen, som du hittar där appar finns eller på pickaline.se.


Text: Anton Furuland • 2022-01-18
ArtiklarApparJohan NäslundLavinsäkerhetPickALine

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen