Jesper Tjäder på Unrailistic 2023. Foto: Adam Klingeteg

Åre

Dags för Red Bull Unrailistic 2024 – här kan du streama tävlingen

Världseliten inom freeskiing ska ta sig an Jesper Tjäders ultimata tävlingsbana i Åre på Red Bull Unrailistic.

Text: Åka Skidor • 2024-04-26 Uppdaterad 2024-04-26

Sedan Jesper Tjäder släppte första Unrailistic-filmen 2015 har konceptet utvecklats, från filmer, till att bjuda in sina vänner att testa hans bana, för att senast i våras bli en riktig tävling.

Nu när Red Bull Unrailistic arrangeras för ett andra år är Jespers ambitioner minst sagt höga. 

– Jag vill bygga min ultimata bana. Planen är att introducera några gamla favoriter, men också nya rails som världen aldrig har sett tidigare. Det ska bli större och galnare features som gör att åkare kan utmana vad som är möjligt i sporten, säger Jesper Tjäder.

Eventet inleddes redan under torsdagen med Best Trick men det är idag fredag som själva huvudtävlingen går av stapeln.

Kan du inte vara på plats? Då kan du åtminstone streama den via TV4Play, det gör du här.

Årets bana bjuder på flera features som aldrig tidigare setts i tävlingssammanhang:

  • Rollercoaster: Jesper fick inspiration till den här railen från en street-inspelning. ”Med den här featuren vill jag att man ska gå från noll till hundra på sekunder. Det blir ett ovanligt och roligt sätt att starta ett slopestyleåk på”, säger Jesper Tjäder. 
  • Dance Floor: en 8 meter bred, 12 meter lång, platt box som liknar ett dansgolv. Här kan åkare glida förbi på skidor, rygg eller mage för att sedan flyga ut för branten. Får vi se någon göra sälen följt av en frontflip? En sak är säker: publiken som hänger i den närliggande baren kommer få uppleva magi på första parkett!
  • Flat Down: den här galna railen är ett alternativ till Dance Floor. Längden är otroliga 56 meter!
  • Shootout Rail: ”Här har vi en shoot out rail kombinerat med studsmatta. Antingen kör du som en vanlig shoto out rail och hoppar över studsmattan, eller så tar du mindre fart och gör en mellanlandning på studsmattan. Jag har aldrig testat det här så det blir kul att se om det fungerar som jag tänkt mig”, säger Jesper Tjäder. 
  • The Wave: ”Det här är ett pond skim med wallride-våg som kommer upp ur vattnet. Du kan antingen raila ovanpå vågen eller åka i den. Det blir en rolig sista feature som jag inte sett tidigare”, säger Jesper Tjäder. 

Här är hela banan för 2024:

Förra årets vinnare Mathilde Gremaud och Andreas Håtveit kommer båda försöka försvara sin titel i år.

Dessutom får vi se andra stjärnor såsom Henrik Harlaut, Jennie-Lee Burmansson, Matěj Švancer och Tom Wallisch.

Se listan på alla 22 åkare här: Red Bull Unrailistic 2024: Meet the skiers


Text: Åka Skidor • 2024-04-26
ArtiklarÅreFreestyleHenrik HarlautRailRed BUllUnrailisticVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen