CS_Cortina26_2163

Nyheter

Världens bästa skidåkning

Nu släpps den ultimata guideboken för alla skidentusiaster. I nya boken Världens bästa skidåkning avslöjar några av landets mest erfarna skidfotografer och skidskribenter var världens bästa skidåkning finns.

Text: Åka Skidor • 2015-12-10 Uppdaterad 2021-12-07
Världens bästa skidåkning
Patrik Leje, Chefredaktör på Åka Skidor.

Sedan starten 1974 har Åka Skidors medarbetare jagat det djupaste pudret och den bästa manchestern runt om i världen, och idén om att försöka koka ihop en bok av alla skidorter som besökts kom när Patrik och en kollega befann sig i Schweiziska Mürren för en tävling.
– Det finns ingen riktigt bra bok om världens bästa skidåkning, varken på engelska eller svenska. Det var självklart den största anledningen bakom att göra boken, säger Patrik Leje, chefredaktör på Åka Skidor och huvudförfattaren bakom boken Världens bästa skidåkning.
– Sen har vi alltid haft duktiga medarbetare på Åka Skidor så att få presentera det i bokform på ett så elegant vis som möjligt är väldigt roligt,

Totalt har 36 unika skidområden – fördelat på 14 länder och fyra kontinenter – valts ut. Läsarna får följa med till klassiska skidorter som Chamonix och St Anton och upptäcka nya skidparadis mitt i vildmarken.
– Vi ville inte skriva en bok om skidåkning utifrån ett 80-talsperspektiv. Skidorterna som är med i boken idag har något extra och och bjuder på en unik skidupplevelse. Vi har försökt få till en intressant geografisk spridning, samtidigt som vi inte har forcerat fram vilka vi ska ha med, berättar Patrik.

Två nordiska representanter
Två nordiska skidområden har kvalat bland de 36 utvalda skidområdena. Sveriges största skidort Åre, som levererar både åkning och mat- och nöjesupplevelser i internationell toppklass, och norska Stranda, med offpiståkning i en omgivning vars vyer få andra platser i skidvärlden kan matcha.

Vad har du själv för smultronställen?
– Skidåkning handlar mycket om tajmning, men det är väldigt svårt att planera utifrån var snöförhållandena är bra. Puder i Kanada är helt fantastiskt. Det är galet bra. Sen tröttnar jag aldrig på St Anton, särskilt i slutet av januari i början av februari. Men att bara åka på en bra skidsemester och glida runt i pisten och käka gott, då gillar jag Courmayeur och Cortina.

Sen har Patrik en fäbless för schweiziska Mürren – och inte bara för att idén till boken kom till där.
– Mürren är verkligen unik och annorlunda. Det är en av världens finaste skidorter med storslagen utsikt. Byn vilar på ett kilometerhögt stup, är bilfri och folk går runt och drar sina slädar efter sig när de varit och handlat.

Världens bästa skidåkning

Världens bästa skidåkning är på 320 sidor och finns att köpa i bokhandeln, Naturkompaniet, Peak Performance butiker, utvalda skidbutiker och här på Åka Skidors shop

* Den 12 december mellan klockan 13-16 arrangerar Peak Performances butik i Åre en luciavaka med glögg och fika. Patrik kommer då vara på plats för de som har frågor kring boken och vill prata skidåkning. 

* Och den 15 december blir det Skidparty i Peak Performance butik på Stureplan i Stockholm. Det kommer bli musik, skidfilmer samt även mat och dryck. Så anmäler er om ni är sugna på lite härligt skidhäng. Patrik och flera av bokens medarbetare kommer var apå plats för de som har några frågor om boken och vill prata skidåkning. 

Åka Skidors decembernummer är här


Häng med på Åka Skidor Ski Camp 2016


Text: Åka Skidor • 2015-12-10
NyheterÅka SkidorAustralienFrankrikeItalienJapanKanadaÖsterrikeSchweizSydamerikaUSA

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen