5fd92fd80e27c

Alperna

Redan 38 döda efter laviner i Alperna

En sen start på vintern och kraftiga snöfall i januari gjorde Alperna till ett lavinlandskap. Så här långt har 38 personer fått sätta livet till efter laviner – varav 13 inte bar transceiver.

Text: • 2016-02-19 Uppdaterad 2016-02-19

De första stora snöfallen kom i början av januari och under ett par veckor var snöfall och puder mycket av rapporterna från alperna. Men de stora snöfallen skapade även en enorm lavinrisk och redan nu har 38 personer fått sätta livet på grund av laviner.

Tio av dem var bergsklättrare som gick bort i början av hösten, men det lämnar 28 styckens om gått bort under loppet av ett par veckor. Förra året totalt 75 personer (http://wepowder.com/forum/topic/185430) på grund av laviner,  men årets tempo bådar inte gott.

Av de 28 som förolyckats de senaste veckorna har:

  • 9 burit lavinryggsäck som har utlösts
  • Minst 13 av offren har inte burit en transceiver
  • 3 av offren körde ensamma
  • 3 av offren var tonåringar
  • 4 av dödsfallen har inträffat på stänga nedfarter. 

En titt på platserna där olyckorna skett avslöjar också att lavinerna skett i linjer som riktade väst- och norrut. Ingen av lavinerna har skett i linjer pekande söderut. Dessutom har allt laviner skett ovanför 1950 meters höjd, dvs ovanför trädgränsen.

Med sportlovsveckorna i antåg är därför viktigt att ta del av de lavinrapporter som kommer ut och inte ge sig ut på några åk om man inte kan garantera sin och sina vänner säkerhet.
Lavinryggsäck är inte en garanti för att överlever en lavin, men chansen ökar och åk aldrig utan transceiver, spade och sond. Se även till att alla vet hur en transceiver fungerar. 

Ikonen begravdes under lavin: ” Jag hade mina sista tankar.”


Här dundrar monsterlavinerna ner för bergen


Nu ska Naturvårdsverket släppa dagliga lavinrapporter


Text: • 2016-02-19
AlpernaNyheterLavinsäkerhet

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen