Sandstormen färgar himlen orange. Bild från Aosta-dalen, Italien. Foto: Planetski

Sandstormen färgar himlen orange. Bild från Aosta-dalen, Italien. Foto: Planetski

Alperna

Sandstorm från Sahara drog in över Alperna

Himlen färgades orange och snön likaså. Väderfenomenet får Alperna att se ut som planeten Mars.

Text: Peter Nilsson • 2021-02-08 Uppdaterad 2021-02-09

Nyligen framträdde ett märkligt väderfenomen i Alperna. Hela himlen färgades orange med tjocka molntäcken. Scener som påminner om inspelningsmiljöerna till en rymdfilm från Mars har kunnat ses över Alperna och Pyrinéerna.

Någon rymdfilm är det dock inte tal om. Den orangefärgade himlen orsakas av en stor sandstorm i Sahara som dragit norrut, svept över havet och fortsatt in över bergsområdena.

Sanden faller sedan ner från himlen och lägger sig som ett skikt ovanpå snön. Resultatet kan bli segt skidföre vilket sedan ger vita spår när sanden sladdas bort. Vilken valla som är bäst på sandblandad snö är ännu inte helt säkert.

Orange-färgat ljus på gågatan i Chamonix

Två storslalombanor där sanden åkts bort av åkarna ger en vit kontrast till det gula ljuset.

Sandstormar som den här når oftast de södra delarna av Alperna. Den här sandstormen nådde ända till Engelberg i Alpernas norra delar.


Text: Peter Nilsson • 2021-02-08
NyheterAlperna

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen