Topptur i Tänndalen. Foto: Tänndalen

Tänndalen

Tänndalen skapar nytt skidområde för topptur

Tänndalen tar rygg på trenden med topptur och skapar ett helt nytt skidområde utan lift.

Text: Tobias Liljeroth • 2021-03-16 Uppdaterad 2021-09-16

Att topptur är hett kommer inte som någon större nyhet för den som läst Åka Skidor, kollat i sina sociala medier eller varit inne i en skidbutik de senaste åren. Däremot har det varit enklare att skaffa prylarna som behövs än att veta var man faktiskt ska använda dem. Skidorter som Kläppen och Åre har bägge till i vinter markerat specifika uppförsleder, vilket är både spännande och kul. Men nu tar Tänndalen i Härjedalen konceptet ett steg längre och skapar ett helt nytt skidområde enbart för toppturer, Hamra syd. Utan lift men med markerade vägar upp och glesad skog på vägen ner.

Det nya området ligger mitt emot den nuvarande liftanläggningen, på den norra sidan av Hamrafjället. Det var faktiskt just där som historien om skidåkning i Tänndalen började när den första stolliften byggdes på samma sluttning 1951. Den gamla toppstationen finns fortfarande kvar och syns tydligt när man åker i pisterna på andra sidan fjället.

Karta över det nya turområdet, Hamra syd.
Toppstationen på den gamla stolliften ska fixas till och fungera som fikaplats för turåkare. Foto: Tänndalen

Hamra syd är tänkt att öppna till julen 2021 men innan dess kommer det krävas en hel del arbete för att få allt på plats. Man kommer tillsammans med frivilliga lokalbor och gäster att röja sly och småbjörkar för att skapa plats att åka på, skylta upp uppförslederna och även snygga till den gamla toppstationen – utan att för den sakens skull tumma på den naturliga skiduppevelsen. När allt är klart kommer området sedan även att lavinkontrolleras av Tänndalens skidpatrull för att gästerna ska kunna njuta av topptur under någorlunda säkra former.

Anläggningschef Rasmus Bent på Tänndalen är minst sagt peppad över det nya projektet.

– Vi kommer att ta fram och förstärka alla tillgångar som redan finns i terrängen – klippor, hopp och rännor. Vår ambition är helt enkelt att skapa ett område med fantastisk friåkning under säkra former. Både för de som aldrig provat topptursgrejen och för de som har full koll. Vi tror att det kommer bli hur bra som helst. Den här fjällsidan ruvar nämligen på riktigt fin åkning.

Läs mer om Hamra Syd här


Text: Tobias Liljeroth • 2021-03-16
NyheterTänndalenTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen