Kläppens randonnée-led går genom skogen i systemet. Bild: Kläppen

Kläppen

Kläppen öppnar Sälenfjällens första randonnéeled

Intresset för toppturande fortsätter att öka bland Sveriges skidåkare. Kläppen öppnar i vinter Sälenfjällens första randonnée-led där besökare kommer kunna tura upp i skidsystemet.

Text: Peter Nilsson • 2020-11-18 Uppdaterad 2021-03-16

För många är randonnée ett nytt begrepp. Ordet betyder ”skidtur i alpin terräng”. Att bestiga ett berg med skidor helt enkelt. I praktiken används stighudar som är fästa under skidorna när man går uppför. Till detta behövs ett par alpina turbindningar där hälen är fri. Det är heller inte vanliga pjäxor utan det krävs pjäxor med gåläge. Kort och gott, gå uppför med stighudar, åk nerför på skidor eller splitboard som är en snowboard som kan delas upp på mitten och fungera som turskidor uppför och som en vanlig snowboard utför. 

– Intresset för randonnée ökar och flera åker på resor utomlands för att utöva detta. I Kläppen bygger vi en varierad randonnée-led, med både flackare och brantare partier, säger Thor Kruse Een, Kläppens egen mountain manager.

Kläppen öppnar Sälenfjällens första randonnée-led
Bild: Kläppen

– Framför allt är det här en möjlighet att prova utrustningen om man planerat för en resa till exempelvis Alperna. Det är en bra nybörjarled, men så klart kan det snabbt blir ett utmanande träningspass. Du bestämmer tempot och antalet gånger du kör! Flera gäster som ser detta som ett perfekt träningspass bredvid den vanliga alpina åkningen. Randonnée kommer vi helt klart att se mer av, säger Thor Kruse. 

Kläppen öppnar Sälenfjällens första randonnée-led
Bild: Kläppen

Att gå uppför berget längs den uppmärkta leden i mörkret med pannlampa är för många en ny upplevelse. Randonnéeleden kommer att vara öppen mellan kl 9-18 och större delen av vintersäsongen kommer det att vara mörkt både på morgonen och eftermiddagen. 

– Säkerheten är viktig, öppettiderna måste respekteras. Utanför dessa tider är nedfarterna vår arbetsplats och vi måste kunna arbeta säkert med snöläggning och pistning, därför är det inte tillåtet att vistas i leden då, avslutar Thor. 

FAKTA KLÄPPENS RANDONNÉELED 

Säsongsstart: 13 december 2020 Öppettider: 09.00-18.00 
Längd på leden: 1 km
Svårighetsgrad: Lätt
Du behöver ha ett giltigt Skipass

Kläppen öppnar Sälenfjällens första randonnée-led
Randonnée-leden utritad på Kläppens pistkarta. Bild: Kläppen

Guide till Jämtlands bästa toppturer

Toppturskungens 10 bästa tips

Skidområde utan liftar öppnar i Colorado – helt fokuserat på topptur


Text: Peter Nilsson • 2020-11-18
NyheterKläppenSälenTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen